„Rettegnek a nyugat-európai nagyvárosokban” – az Orbán-ellenes történész is kiborult a nyugati antiszemitizmuson

2023. november 03. 19:50

Stefano Bottonit egy firenzei diák is erősen meglepte.

2023. november 03. 19:50
Palesztinpárti tüntetés

„Tudom, hogy sok nyugat-európai városban a városvezetés és a rendőrség retteg, minden nap retteg. Attól, kik és hányan fognak tüntetni” – fogalmazott az Olaszországban oktató, nemrég Orbán Viktorról lejárató könyvet író Stefano Bottoni történész a Kötöttfogás legújabb adásában, az izraeli konfliktus hatásait elemezve.

Bottoni elmondása szerint kénytelen elismerni, hogy a magyar kormánynak, azaz szerinte a propagandának ebben igaza lett. „Ettől még én, aki ott élek, érzem a feszültséget, Olaszországban ilyen nagy tüntetések nem voltak, Milánóban már nagyon csúnya dolgok mentek, Rómában, kisebb városokban egyelőre nem, de Berlinben, Párizsban és Londonban egészen kritikus a helyzet. Egész egyszerűen félnek” – fakadt ki Bottoni. Ez szerinte jól magyarázza a nyugati kormányok óvatos reakcióját a kialakult helyzetre, illetve az Izraelben történtekre, most ez egy nagyon-nagyon kritikus dolog.

Kitért arra is: miközben az antiszemitizmust mindig a jobboldalhoz kötötték, az utóbbi évtizedekben, legalább az első Intifáda óta ez drámaian megfordult. „Kialakult egy értelmiségi majdnem-konszenzus Izrael ellen, s bármit is jelentsen, a palesztin ügy mellett. Ez most rettenetesen erős.”

Nem hitt a fülének a történész

A korábban még a Jobbik ellen tüntetők megrendszabályozásával élcelődő, száznyolcvan fokos fordulatot vett műsorvezető, Pörzse Sándor felvetésére a történész felidézte, hogy a firenzei történelem tanszéken, ahol tanít, egyes diákok az orosz-ukrán háború kapcsán az orosz narratívához illeszkedő érvelést adtak elő. Az utóbbi néhány hétben azonban, ami az „izraeli konfliktus kapcsán előjött, mindent felülírt, sőt, százszor erősebb volt”.

Az egyik órán

az egyik diák tartott egy prezentációt egy, az izraeli-arab konfliktust elemző kötetről, egyszer csak belehevült, és azt mondta: azért a zsidók úgy megérdemelték.

„Megfagyott a levegő, aztán majdnem üvöltve tartottam egy katekézist” – osztotta meg tapasztalatait a láthatóan zaklatott történész.

Nyitóképünk illusztráció: LUC AUFFRET / ANADOLU

 

Összesen 137 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gonella
2023. november 04. 19:36
újra kéne írnia a könyvet. amúgy is szánalmas. te írtad vagy az ai?
need-info
2023. november 04. 11:53
Most ők a Sorosak...
Intruder
2023. november 04. 11:10
Hehhejj! Boldog Olaszországot, Pistaaaa!! Egyétel meg, amit szartatok!!
Ergit
2023. november 04. 10:18
Ha már történészekről esik szó. Van egy videó, amiben egy történész mesél XIV.Lajosról és udvaráról, valamint a Versailles-kastélyról. Azt állította, hogy az egyik hatalmas terem beszakadt a sok szar súlyától, amit a főurak pottyantottak oda heteken-hónapokon át, mivel nem építettek WC-ket a palotába. Csakhogy nem a súlytól szakadt le a mennyezet, vagyis a födém, hanem a fagerendák elrohadtak a sok ürülék folyadékától.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!