A Roszatom a jó atom?

2023. november 14. 19:27

A versenyfutás a magyar atomért folytatódik, igaz bekötött szemmel.

2023. november 14. 19:27
Hardy Mihály
Klubrádió

„A mai napig nem tudjuk, hogy mennyibe kerül ez az egész Paks II., hogy vajon miért éppen orosz és nem mondjuk amerikai vagy éppen francia nukleáris technológiára alapozzuk a bővítést? Nem tudjuk, hogy egyáltalán mekkora összegbe kerülne, ha megpróbálnánk kiszállni és kibontakoznánk az Nagy Orosz Medve halálos szorításából? Azt sem tudjuk, hogy miért ragaszkodik foggal-körömmel ebben az ügyben az oroszokhoz az Orbán-kormány, jóllehet, előre látható, hogy mind a megvalósítás, mind az üzemeltetés útjában egyre nagyobb akadályok tornyosulnak. És akkor még nem beszéltünk az Európai Unió újabb, várható szankcióiról Oroszországgal szemben, lassan a nukleáris együttműködés is tiltólistára kerülhet.

Hogy nagy a baj, azt jól bizonyítják a paksi projekt magyar oldalán végrehajtott, szinte statáriális fej- és kádercserék. Oroszország ugyanis egyre kevésbé juthat hozzá az atomerőmű szabályozásához és vezérléshez szükséges technológiákhoz, ez biztos. Az is biztos, de legalábbis kérdéses, hogy német cégek, vajon hajlandók-e beszállítóként együtt dolgozni a Roszatommal. Egy ideje úgy tűnik, a franciákat mégis sikerül megnyerni, bármi áron ahhoz, hogy mégiscsak folytatódhasson a paksi projekt. Kerül, amibe kerül, akármekkora, akár tízéves késéssel is. Az első új reaktornak már jövőre el kellett volna indulnia – az eredeti tervek szerint. Most már jó, ha a 2030-as évek első felében ez sikerül, ha sikerül.

A lényeg, hogy Szijjártó Péter kobakkal a fején pacsizhatott a puszta paksi gödörnél Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával. A versenyfutás a magyar atomért folytatódik, igaz bekötött szemmel…”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Szijjártó Péter Facebook-oldala

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szent Xavér
2023. november 17. 09:37
Ilyen szemét, hazug cikket már rég olvastam ebben az írásgyüjteményben.....
Sanyi72
2023. november 15. 18:53
Küldjük rá a KGB-t! Amikor egy jó elvtárs megromlik,novicsokos kezelést kap! Azokat szidja,akiktől egész életébe a fizut kapta! Egy féreg!
molnarat
2023. november 15. 14:35
Ezek a moszkovita csicskák lettek a legnagyobb orosz ellenesek. Mindig amerről fúj a szél, igaz rézkakaska? A Rosszatom egyébként az atomipar legnagyobb ls legjobb vállalata.
kovsa
2023. november 15. 13:49
"Nagy Orosz Medve" Bezzeg, amikor még "helyre kis Szovjetunió" volt, akkor aztán igazán haladó és progresszív volt ennek a Keménykedő úrnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!