Óriási siker: nem kell elhagyni Magyarországot ahhoz, hogy Nobel-díj-esélyes legyen egy magyar kutató

2023. október 03. 16:28

Krausz Ferenc kutatásait a magyar kormány is támogatta.

2023. október 03. 16:28
null

A magyar kormány még 2019-ben döntött úgy,

hogy 20 milliárd forinttal támogatja a most kedden Nobel-díjjal kitüntetett Krausz Ferencet (illetve a kutatócsoportját).

A kutatók betegségmegelőzésben és egészségmegőrzésben tesznek korszakalkotó felfedezéseket.

György László kormánybiztos vonatkozó Facebook-posztjában arról írt, Krausz azután volt a vendége, miután megkapta az úgynevezett Wolf-díjat, amit sokan a fizikai Nobel-díj előszobájának tartanak. Krausz kutatócsoportjának tevékenységéről úgy írt, egy rutinnak számító vérvétellel levett mintából készítenek úgynevezett lézeres molekuláris ujjlenyomatot. Ezáltal az előzetes eredmények szerint egyes súlyos betegségek kialakulása válhat idejekorán kimutathatóvá, „amikor ezek a betegségek megfelelő orvosi terápiával sikeresen kezelhetőek”.

S mit jelent a lézeres molekuláris ujjlenyomat? „Hogy nagyon rövid infravörös lézervillanással meglökik (stimulálják) a vérmintát és a molekulák utórezgéséből tudnak arra következtetni, hogy fennáll-e bármilyen betegség kockázata” – tette hozzá György László, aki úgy összegzett: Krausz Ferencék kutatása arra irányul, hogy életkortól függően meghatározzák az egyes molekulatípusok egészségesnek tartott rezgéstartományát és a mesterséges intelligencia segítségével, nagyszámú vérminta vizsgálata alapján megtalálják a molekulák rezgésének elhangolódása és a betegségek közötti összefüggést.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) szintén kapcsolódó közleményében arról számolt be, Krausz Ferenc – aki az akadémia külső tagja – úttörő kísérleti munkásságának eredményeit világszerte több kutatóintézetben hasznosítják, többek között a szegedi ELI-ALPS Kutatóintézetben is.

Krausz Ferenc többedmagával azért veheti át a legrangosabb elismerésnek számító Nobel-díjat, mert bemutatták, hogyan lehet olyan rövid fényimpulzusokat létrehozni, amelyekkel mérni lehet az elektronok mozgásának vagy energiaváltozásának gyors folyamatait. A díjazottak (Krausz mellett Pierre Agostini, Anne L’Huillier) tudományos hozzájárulása olyan gyors folyamatok vizsgálatát tette lehetővé, amelyeket korábban lehetetlen volt követni. 

Nyitókép: Facebook

 

 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makapaka2
2023. október 05. 17:39
A magyar kormány is komoly támogatást nyújtott, viszont például az indexes újságíró ebbe undorító módon belekötött 2019-ben.
zsolti123
2023. október 04. 15:10
Lajoss 2023. október 03. 17:33 "A Kádár rendszer iskolái tökéletes alapot adtak az új Nobel-díjasainknak…:) " Nekem is jó tanáraim voltak(fizika,matematika,kémia), de ők még a Klebersberg iskolarendszer hagyományait, értékeit hordozták. Amióta az SZDSZ/bolognai rendszer pusztított, egyre süllyedt a színvonal. Ezt kell helyrehozni
Theorba
2023. október 04. 02:56
Krausz Ferenc bejelentette, hogy a Nobel-díjas pénzdíját Ukrajnának adományozza. Nnah! Erre Rá-chell gyújtanom!
Isten jobb keze
2023. október 04. 01:34
Ő, és katika mentesültek az orbáni agymosástól! Ezért voltak képesek ilyen teljesitményre! 😂😂 ilyen az a magyar aki leszarja irbánt, és meg marad a saját agya! Oriási gratuláció mind kettőjüknek, és köszönjük a munkájukat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik