Évente Ki Mit Tud?-ot rendeznek a szegedi Csillagbörtön lakóinak

2023. szeptember 14. 07:14

24 ezer darabos könyvtár, irodalmi színpad és több tehetségkutató várja a fogvatartottakat a Szegedi Fegyház és Börtönben, ismertebb nevén a Csillagbörtönben.

2023. szeptember 14. 07:14
Sal Endre
Sal Endre

A szegedi börtön TikTok-csatornáján a fogvatartottak által alkotott kerámiák tűntek fel. Mint, Benkó Ildikó őrnagy, a Szegedi Fegyház és Börtön főelőadója a Mandiner megkeresése után elmondta, a kerámiázás csak egy szelete a börtön falai között zajló kulturális életnek. Mint kiderült, minden évben megrendezik a Ki Mit Tud?-ot, emellett pedig nagy népszerűségnek örvend a fogvatartottak között a Dankó Pista Fesztivál is. 

A kerámiakészítés is népszerű a fogvatartottak körében. Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön

Benkó Ildikó 25 éve közreműködik a Szegedi Fegyház és Börtön kulturális életének szervezésében. Mint elmondta, irodalmi színpad, zenei szakkör, újságíró szakkör, festőszakkör és kerámiaszakkör is várja az elítélteket. Azt is megindokolta, hogy szerinte miért fontos, hogy a fogvatartottak éljenek a lehetőséggel. 

„A szűk élettér, az ingerszegény környezet, a kényszerközösség, a monotonitás sok feszültséget okoz, ám az alkotás révén fel lehet oldani. 

A szakkörökön a fogvatartott kötetlenebbül viselkedhet, hasonló érdeklődésű emberekkel találkozhat. Egy színpadi szerepbe bújva például az agressziót vagy a bánatot is kifejezheti, a belső érzések felszínre törése pedig segíthet az önismeretben” – folytatja Benkó Ildikó, aki azt is hozzá tette, a hosszú évtizedek alatt nem egy olyan emberrel találkozott a börtön falai között, akik zenei vonalon vagy éppen a színjátszás terén ösztönös tehetségnek bizonyultak. Arra ellenben nincs adatuk, hogy a börtönbüntetés letöltése után hányan maradnak a művészeteknél, de egy volt elítéltről hallotta, hogy már szabad emberként is megmaradt a festőművészet mellett. 

Két kerámia, amelyeket a börtön lakói készítettek. Fotó: Szegedi Fegyház és Börtön

Az évente megrendezett Ki Mit Tud?-on általában verssel, énekkel, tánccal, hangszeres fellépéssel készülnek a börtönlakók. Legutóbb az egyik fogvatartott pedig egy látványos kártyatrükkel szórakoztatta a közönséget. Benkó Ildikó szerint azért is fontos az élénk kulturális élet, mert mindez segíthet abban, hogy szabadulás után vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. 

Sokan ugyanis súlyos kulturális deficittel érkeznek a börtön falai közé. 

Itt viszont lehetőségük van rá, hogy felzárkózzanak, épüljenek a kultúra, a művészetek által. Éppen ezért a Csillagbörtönnek 24 ezer kötetet számláló könyvtára van. A népszerű regényektől a filozófiai művekig, változatos a paletta, hogy milyen könyveket kölcsönöznek ki. „A kalandregények, a verseskötetek, a könnyű irodalom is népszerű, sokan viszont a lexikonokat forgatják szívesen” – mondja Benkó Ildikó, aki azt is elárulta, hogy többször külső helyszíneken állították ki a fogvatartottak műalkotásait. 

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2023. szeptember 14. 11:04
a legjobb "unokázó" "zsebes" "markecoló" "gyilkos" rabló és egyéb kategóriákban
Ergit
2023. szeptember 14. 08:23
A legtöbb bűnelkövetőt gyermekkorában nem szerették, nem törődtek vele (ez az anyagiaktól független, a gazdag szűlő sem biztos, hogy szeeti a gyerekét, vagy törődik vele), és mivel nem számít "senkinek", így az sem számít, mit tesz, úgysem érdekel senkit.... Egy ilyen közeg, ahol alkothatnak, siker élményeik lehetnek, "számítanak", az javíthat a magatartásukon, lelkükön. Csak azt hiányolom, hogy szinte semmi adatuk nincs arról, mit csinálnak a rabok, miután szabadon távozhatnak. Mert az lenne az igazi visszajelzés erre a módszerre.
Gullwing
2023. szeptember 14. 08:21
Nekem van egy csöpp hiányérzetem a börtön ki mit tud részvevői terén. Van egy táncoskomikus aki a "tehetsége" okán beférne a csapatba... Ugye Ildikó?
Kovács József
2023. szeptember 14. 08:10
Mindegyik azt a trükköt szeretné megtanulni, amivel nyomtalanul eltűnhet a börtönből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!