Újraindult a földgázszállítás a Török Áramlat vezetéken (VIDEÓ)

2023. június 15. 14:06

Szijjártó Péter szerint a magyarországi földgáztárolók feltöltése a téli időszakra jól, menetrendszerűen halad.

2023. június 15. 14:06
null

Az éves karbantartási munkálatok sikeres lezárása után újraindult a földgázszállítás Magyarországra a Török Áramlat vezetéken keresztül, így a betárolás menetrendszerűen halad tovább a téli időszakra – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Szentpéterváron

 A tárcavezető arról számolt be, hogy a hét elején az orosz fél újraindította a Magyarország földgázellátását alapvetően biztosító Török Áramlatot, és a tranzit mostanra elérte a normál menetrend szerinti mennyiséget, így

idén is sikeresek lesznek a kormány betárolási törekvései.

„A magyarországi földgáztárolók feltöltése a téli időszakra jól, menetrendszerűen halad” - húzta alá. Kiemelte, hogy a betárolt mennyiség már fedezi hazánk éves fogyasztásának több mint 37 százalékát, míg Európában ez az érték átlagosan alig több mint 21 százalék. Tehát jóval az európai töltöttségi szint fölött vagyunk, jóval felkészültebbek vagyunk a téli időszakra, mint az európai átlag” – fogalmazott.

még csak megfontolni sem a földgázfelhasználás területén” – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: „itt lenne az ideje annak, hogy mindenki végre belássa és megértse, hogy az energiaellátás kérdése nem ideológiai, de még csak nem is politikai kérdés, hanem kőkemény fizikai valóság kérdése. Ha az oroszországi erőforrásoktól elvágnánk magunkat, akkor Magyarország energiaellátása fizikailag válna lehetetlenné, ezért továbbra is az az érdekünk, hogy Oroszországgal az észszerű energetikai együttműködést fenntartsuk” – jelentette ki, leszögezve, hogy ezt az európai szankciók nem tiltják.

A miniszter csütörtökön részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon, illetve találkozik Gyenyisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettessel és Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezetőjével.

(MTI)

***

Nyitókép: TurkStream Project / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Halder
2023. június 15. 17:47
Minél hamarabb fel kéne tölteni amit lehet /betárolási kapacitás ás időarányos helyzet/, mert itt lesznek még gondok. Gázt és olajat is, MOST amíg még az ár is jó, amit lehet betárolni.
nempolitizálok
2023. június 15. 16:30
Igy kell egy kormánynak működnie libsik. Ti sem fogtok fázni, mert nem mindegyikőtők Gyurcsány, aki legfeljebb átkapcsol napelemre vagy villanyra.
bagira
2023. június 15. 15:55
Török gázvezeték ukrán területet nem érint , sírnak is gurulódollárosok a véres gázzal télen fűthetnek , nem kel gyertyát virágcserepet vásárolni .
Zolotarjov
2023. június 15. 15:43
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!