A Telex szerint is csúsztat Márki-Zay a háborúval kapcsolatban

2022. március 18. 13:37

A kormánykritikus oldal a baloldal miniszterelnök-jelöltjének állításait fact-checkelte, Márki-Zay kijelentései elbuktak a próbán.

2022. március 18. 13:37
null

Márki-Zay Péter szerdán azt mondta a köztévében, hogy ugyan azzal vádolják, hogy katonákat küldene Ukrajnába, valójában „éppen Orbán Viktor küld fegyvereket Ukrajnába, most is van fegyverszállítás Magyarországon keresztül, magyar gépek részt vesznek ebben”. Emellett azt is mondta, hogy Orbán Viktor katonai segítséget ígért Boris Johnsonnak – kezdődik a Telex cikke, amelyben fact-checkelik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt elmúlt hetekben tett kijelentéseit.

A cikk főbb megállapításai szerint gyakorlatilag Márki-Zay Péter egyetlen kijelentése sem állja meg a helyét.

A kormány az orosz invázió kezdete óta azt állítja, hogy Magyarország semmilyen formában nem vesz részt a közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításban, és ez így is van. Szijjártó Péter például március 8-án leszögezte: 

„nem is engedjük fegyverszállítmányok áthaladását a területünkön közvetlenül Ukrajnába”. 

A Telex megkérdezte az ellenzéki pártszövetséget, hogy akkor pontosan mire is gondolt a jelöltjük. Azt a választ kapták, hogy „Márki-Zay Péter azokra a magyar lajstromban lévő, pápai bázison állomásozó NATO-gépekre gondolt, amik részt vesznek a fegyverszállításban”. Vagyis arra a C-17-es Boeingre célzott, ami magyar felségjelzésű és Pápán állomásozik, és február 27-én gránátokkal és rakétákkal megrakva indult el Hollandiából egy meg nem nevezett kelet-európai országba, hogy a fegyvereket onnan Ukrajnába szállítsák.

Ezek a repülők egy független, nemzetközi program, a Stratégiai Légiszállítási Képesség részei, aminek az a fő célja, hogy katonai stratégiai légiszállítási képességet biztosítson a programban résztvevő 12 ország számára három Boeing Globemaster III C-17 teherszállító repülőgéppel.

A 12 tagország közösen birtokolja ezeket a repülőket, csak azért van rajtuk magyar felségjelzés, mert itt vették őket nyilvántartásba. A tagországok repülési órákat vásárolhatnak, így arra használhatják a C-17-eseket, amire akarják. A Hvg-nek a minisztérium azt írta, hogy

„a szállítási feladatot nem Magyarország vagy a Magyar Honvédség igényelte, arra ráhatása nincs”.

Ezek alapján nem igaz, hogy Magyarország fegyvereket küld Ukrajnába, és közvetlenül Ukrajnába való fegyverszállításra sincs bizonyíték.

A Boris Johson-os hír még ennél is egyértelműbb fake news. Az, hogy Orbán Viktor katonai támogatást ígért volna Boris Johnsonnak, először a 24.hu-n jelent meg, de még aznap este megírták, hogy ez valójában nem igaz, egy hírügynökség rosszul idézte Johnsont. Szijjártó Péter Londonban is azt mondta, hogy

Orbán Viktor csak humanitárius segítséget ígért.

Kapcsolódó

Nem ez az első eset, amikor Márki-Zay hetekig ismételget egy ezerszer is megcáfolt fake news-t. Emlékezetes, januárban számtalanszor elismételte, hogy Orbán a magyargyűlölő román AUR-ral fogna össze, holott a pártot vezető George Simiont be se engedték a konzervatív pártok madridi csúcstalálkozójára.

Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. március 19. 00:54
15 napot kell kibírni. Neki is, nekünk is. Utána csak egy kurta bejegyzés marad a törikönyv 2022-es Országgyűlési választások rovatában.
luisbathhelena
2022. március 18. 18:58
Valszeg a CIAnel is elengedtek a kezet. Meg azt a partizezer dollárt se érte meg. Belattak h OV kemény de korrekt partner.
Házam Hazája
2022. március 18. 18:32
Témaváltás: Oroszország élen jár a klímavédelmi "különleges hadműveletben". https://index.hu/gazdasag/2022/03/18/haboru-orosz-ukran-konfliktus-energiatakarekossag-globalis-felmelegedes/ De közel s távol, ez sem fog tetszeni.
cutcopy
2022. március 18. 18:00
Nocsak a libsik kilépnek a komcsifasiszta szövetségből..?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!