Szakmai válasz helyett politikai támadás – megdöbbent a Transzparens a LIBE-elnök nyilatkozatán

2022. március 29. 07:45

Bár a bizottságnak dolgozó intézet bevonta az Alapítványt a hazánkat lejárató médiajelentés előkészítésbe, javaslatait lesöpörte az asztalról. Nagy Károly, a Transzparens menedzsere Jorge Fernando López Aguilar bizottsági elnök lapunknak adott nyilatkozatát politikai válaszként értékelte. Aláhúzta: „Mi egy olyan Európai Unióban hiszünk, ahol helye van a vitának, ahol az építő javaslatokat megköszönik, nem pedig lesöprik az asztalról és politikai támadás alá vetik a javaslattevőt.” Ebben bízva ismét a LIBE-bizottsághoz fordul a szervezet.

2022. március 29. 07:45
null

Médiafigyelő szervezetek egy nemzetközi koalíciója február végén fordult Vera Jourová EB-alelnökhöz és minden LIBE-s képviselőhöz a Transzparens Újságírásért Alapítvány vezetésével. Levelükben a jogállamisági jelentés egy jelentős részét meglapozó Médiapluralizmus Monitor módszertani hiányosságaira hívták fel. Arra például, hogy a rendszer nem transzparens – nem tudni, milyen módon váltják át a pontrendszerbe a megkérdezett helyi szakértők írásos válaszait.

***

Csakhogy az Alapítvány szakmai javaslataira nem kapott választ, egy a megkeresésükkel kapcsolatos újságírói kérdésre mégis reagált Jorge Fernando López Aguilar LIBE-elnök. A Mandiner.hu-nak adott interjút IDE kattintva tudják elolvasni.

Nagy Károly, az Alapítvány elnöke nyílt levelében úgy fogalmaz: szeretnének minden vádat és sejtetést határozottan visszautasítani, mert „a Transzparens Újságírásért Alapítványnál azért dolgozunk, hogy átláthatóvá tegyük a média működését, hiszen egy demokráciában a transzparens újságírás alap. Elemzőink, szakértőink úgy Franciaországban, mint Magyarországon tényalapú írásaikkal segítik elő ezt a folyamatot.”

Szakmai elismerésként tekintenek arra, hogy a Robert Schumann Center, amely az EU-s médiajelentés elkészítésért felel, felkérte őket a Médiapluralizmus Monitor szakértői stábjába azután, hogy bemutatták az EU-s jelentés módszertani hibáit és felhívták a figyelmet: a dokumentum nem alkalmas arra, hogy politikai döntés előkészítő anyagként szolgáljon.

„Félelmeink a belsős munkafolyamat során beigazolódtak, ezért úgy döntöttünk, hogy felelősségünk felhívni az Európai Unió vezetésének figyelmét ezekre a súlyos aggályokra, hiszen Médiapluralizmus Monitor megállapításaira alapszik az a Jogállamisági jelentés, amelyet az Ön által elnökölt bizottság készít” – írja.

Nagy Károly hangsúlyozza, szakmai felvetéseik helyett politikai választ kaptak. „Sajnáljuk, hogy válaszai minden szakmaiságot nélkülöznek. Ön érdemi válaszok helyett »putyinizálódást« emleget a jelentéssel kapcsolatos kritikánkkal összefüggésben feltett kérdésre. Ezt a leghatározottabban visszautasítjuk” – üzente a LIBE elnökének. Az Alapítvány menedzsere később leszögezi, a magyarok Közép-Európában a szocializmus időszaka alatt megtapasztalták, milyen az, amikor a rendszert érintő kritikáknak nincs helye.

Mi egy olyan Európai Unióban hiszünk, ahol helye van a vitának, ahol az építő javaslatokat megköszönik, nem pedig lesöprik az asztalról és politikai támadás alá vetik a javaslattevőt”

– olvasható a nyílt levélben.

Mivel az ügy kiemelten fontos – véli az alapítvány menedzsere –, ezért az országgyűlési választásokat követően ismét a LIBE-bizottsághoz fordulnak, hogy a döntéshozók fogadják be szakmai javaslataikat.

Nyitókép: Facebook

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
elfújta az ellenszél
2022. március 29. 09:40
Aguila sast jelent, ő a mi Sasjózsink spanyol megfelelője. Amúgy ritka ellenszenves, pökhendi nagypofájú stílusban kioktató alak, a Józsi ennél azért szórakoztatóbb volt
flesh ripper
2022. március 29. 08:48
Mi magyarok mindenek fölött, a nemzeti- a közösségi és az egyéni- függetlenségben, szabadságban, igaz magyar patriotizmusban, a biztonságban, a békében, a családjaink, gyermekeink anyagi és fizikai biztonságában hiszünk Ezt, kizárólag csak a Fidesz és az Orbán-kormány tudja számunkra garantálni. Nem kell nekünk OBSKÚRUS, KALANDOR, IDEGEN, HATALMI érdekeket kiszolgáló politika. Nem kell nekünk a hazaáruló, álnok, minden gátlás nélküli, a nemzetünket romlásba döntő, MOSLÉKBÖSZME-féle, minymaky Elmezay-féle téboly!
foldizs
2022. március 29. 08:27
Sokba volt az a nyilatkozat a magyar költségvetésnek.
catalina9
2022. március 29. 08:22
Helyes, ne hagyják magukat elhallgattatni." ideje volt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!