Felújítják a nagy múltú Jókai-kertet és a Steindl-villát a XII. kerületben

2021. december 31. 19:19

Átfogó felújítás kezdődik az író egykori birtokán.

2021. december 31. 19:19
null

Hamarosan kezdődhet az új látogatóközpont kialakítása a XII. kerület, Költő utcai Jókai-kertben – írja a PestBuda. Hozzátették: a munkálatok része a mára romos Steindl-villa felújítása, kibővítése és a történeti kert rendbetétele. A villa termeiben természetismereti kiállításokat, foglalkoztató- és előadótermeket alakítanak ki, az épület bővítésével pedig további fogadótereket hoznak létre. Kiírták a közbeszerzési eljárást a XII. kerületi Jókai-kert helyreállítási és fejlesztési munkálataira, írják.

A komplex kivitelezés célja a fennmaradt történeti emlékek megőrzése, egy korszerű természetismereti bemutatóhely és rendezvényhelyszín kialakítása, egy ökoturisztikai célpont létrehozása.

A felhívás tartalmazza a műemlékileg védett Steindl-villa teljes körű felújítását, illetve a villa bővítését új épületrésszel, az egykori pince, földszint és emelet helyreállítását, veranda és rendezvényterasz kialakítását.

Jókai még 1853-ban vásárolta a birtokot

A Közbeszerzési Értesítő szerint a Jókai-kertet is fejlesztik. A történelmi területet megőrizve felújítják a bejárati kaput és kerékpártárolót, a belső utakat. Madáritatókat telepítenek, madárlest építenek és a régióra jellemző növényeket ültetnek. Parkolót hoznak létre kerékpártárolóval, lebontják a jelenlegi portát és a barakk jellegű pavilont.

Jókai Mór 1853-ban vásárolta,

az Egy magyar nábobért kapott honoráriumból a birtokot,

vagyis a „hepehupás telket, elhanyagolt bányát” – miként Mikszáth Kálmán írta tudósításában. Az író az egykori kőbánya helyén néhány év alatt egy virágzó kertgazdaságot alakított ki, írják. Itt töltötte a nyarakat, a szüreteket, a kert nagy vendéglátásoknak is helyszíne volt. A Jókai-kert és a Steindl-villa fejlesztése a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió és a kormány 900 millió forintos, vissza nem térítendő támogatásával valósul meg. Az átalakítás várhatóan 2022 második felében fejeződik be, írja a PestBuda.

Fotó: hegyvidek.hu

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2022. január 02. 20:29
Végre!
Sulammit
2022. január 02. 13:21
Ennek nagyon örülök. A kert így is szép, tele madáretetőkkel, odukkal. Ha valamihez a Fidesz hozzányúl, abból csodaszép rendezett és rend lesz.
csulak
2022. január 01. 15:11
ezt se Kamugeri baloldalja csinalja !
Burmin
2022. január 01. 13:45
"Jókai még 1953-ban vásárolta a birtokot" Hát ekkor nehezen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!