Nem éri meg manapság bankot rabolni

2021. szeptember 05. 15:00

Jelentősen csökkent az utóbbi időben a pénzintézetek ellen elkövetett támadások száma, amelyben a kriminológus szerint nagyban közrejátszik a magas felderítési arány, a modern kriminalisztikai eszközök hatékony alkalmazása és a javuló bankbiztonság. Az elkövetők általában nem “professzionális” tettesek, bár az augusztusi, fővárosi rablás mögött többen egy előkészített támadást sejtenek.

2021. szeptember 05. 15:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Hiába indult hajtóvadászat, a rendőrség egyelőre nem találja az augusztus 9-ei, újpalotai bankrablás elkövetőjét, az ORFK tájékoztatása szerint jelenleg nincs gyanúsítottja az ügynek. Az akkori közlemény alapján alapján az elkövető fegyverrel, vagy annak utánzatával fenyegetve követelt pénzt a bank alkalmazottaitól, majd a zsákmányolt összeggel elmenekült a helyszínről.

A sajtóhírek szerint az elkövető férfi volt, aki ugyanakkor női ruhában, szoknyában és szalmakalapban távozott a helyszínről, öt millió forintos zsákmányával, amit egy piros szatyorba rejtett.  Az esetben szerencsére senki nem sérült meg. További furcsasága az ügynek, hogy a szemtanúk szerint az elkövető legalább fél órát töltött el a pénzintézetben, miközben az ilyen rablások általában percek alatt lezajlanak.

Az is felmerült, hogy sorozatrablóról van szó, mert az eset kísértetiesen hasonlít egy tavalyi, pécsi rabláshoz.

Ha így van, akkor a jelenleg ismeretlen elkövető akár a viszkis rablóként is elhíresült Ambrus Attila “utódja” is lehetne – amíg el nem kapják. Az egykori jégkorongozó – akit egyébként a jelen eset kapcsán is megszólaltattak – 1993 és 1999 között rabolta a bankokat, pénzintézeteket, postákat – összesen harminc alkalommal. Ő is szerette elmaszkírozni magát és álruhákat felvenni, de legfőbb jellegzetessége, hogy rablásai előtt valamelyik közeli bárban vagy kocsmában mindig felhajtott egy viszkit. Ambrust először 1999 év elején fogták el, de pár hónap múlva regényes módon sikerült kereket oldania a Gyorskocsi utcai fogházból. Ezután még háromszor rabolt, míg végül októberben elfogták és bíróság elé állítottak.

Előbb-utóbb mindenki hibát vét

Ma már azonban csekély a valószínűsége, hogy valaki a viszkishez hasonló “karriert fusson be”. Ahogy azt Nagy László Tibor, az Országos Kriminológiai Intézet Bűnözéskutatási és Elemzési Tudományos Osztályának vezetője lapunknak elmondta: Előfordulhat, hogy ideig-óráig szerencséjük van az elkövetőknek és elkerülik a gyors lebukást, de a siker legtöbbször újabb bűncselekmények elkövetésére ösztönzi őket és előbb-utóbb hibát vétenek. Hozzátette: a rablás kiemelt társadalomra veszélyességét büntetési tétele is kifejezi, amely alapesetben két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, de például csoportos vagy fegyveres elkövetésnél – és ide értendő a fegyverutánzattal történő végrehajtás is – a büntetés már öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztés.

Nagy László Tibor elmondta: az utóbbi időben sokat javult a helyzet, jelentősen csökkent a pénzintézetek elleni rablások száma. Ehhez nagymértékben hozzájárult az ilyen típusú bűncselekmények kiemelt módon való üldözése, a magas felderítési arány, és a modern kriminalisztikai eszközök hatékony alkalmazása, amelyek következtében nem sok esélye van a rablóknak arra, hogy elkerüljék a felelősségre vonást. Mindezek mellett sokat javult a bankok belső biztonsági rendszere is.

A szakértő mondatait támasztják alá az ORFK lapunknak küldött adatai is, amely szerint

tavaly mindössze négy pénzintézettel szembeni rablás történt, idén pedig eddig csupán egy.

Hogy kik adják a fejüket ilyen bűncselekményekre, arról az osztályvezető azt mondta: a rablásokról általában is elmondható, hogy nem jellemző rájuk a precíz előkészítés, a gondos kiterveltség. Meglehetősen ritkák a nagyobb értékre elkövetett rablások, 2019-ben például a regisztrált rablások mindössze 5,5 százaléka okozott 500.000 forintot meghaladó kárt. A pénzintézetek elleni támadások elkövetői között gyakoribbak az anyagi nehézségekkel küzdő, megfelelő felkészültség nélküli, esetenként inkább „lúzernek” tekinthető személyek, mint a professzionális tettesek – mondta a szakértő.

Szerencsére a bűnesetek számával a személyi sérülések száma is csökkent. A legutóbbi, megdöbbentő kegyetlensége miatt máig emlékezetes eset a móri bankrablás volt, amely az egyik legtöbb áldozatot követelte, A 2002 május 9-én történt bűncselekmény elkövetői nyolc ártatlan ember életét vették el hidegvérrel. Ráadásul az igazi tettesek helyett évekig másokat vádoltak és végül ítéltek el a vérengzés miatt. Csak a vak szerencsének köszönhető, hogy az erdőben elásott fegyverek megtalálása után a nyomozók azonosítani tudták a valódi elkövetőket, akiknek egyike még a börtönben öngyilkos lett.

Az első magyarországi fegyveres bankrablást 1908 október 28-án követték el a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank újpesti fiókjában – derül ki Ibolya Tibor, fővárosi főügyész, Kriminalisztikatörténeti tanulmányok című könyvéből. Bár ahogy a főügyész írásából kiderül, az akkori bulvársajtó igyekezett kiszínezni a történetet, a szikár tények szerint a bankfiókba két, egy-egy revolverrel és tőrrel felfegyverkezett, munkásruhába öltözött férfi rontott be aznap délelőtt, akik azonnal pénzt követeltek és lelövéssel fenyegették az ott lévőket. Bár egy könyvelő megpróbálta értesíteni a rendőrséget, az egyik tettes elvágta a telefonzsinórt. Az elkövetők összesen 41.722 korona 81 fillért zsákmányoltak, majd egy bérkocsin elmenekültek. Vesztükre elég sok időt, körülbelül negyed órát töltöttek a bankban, így a túszul ejtett alkalmazottak elég pontos személyleírást tudtak róluk adni. Ebben az is közrejátszott, hogy a két férfi különös ismertetőjegyekkel (egyikük elálló fülekkel, másikuk sebhellyel) rendelkezett. A csendőrség azonnal nagy erőkkel eredt az elkövetők nyomába és ennek meg is lett az eredménye: egy talpraesett csendőr jelentése után már este elfogták az egyik tettest, Piaskovszki József lengyel nemzetiségű, de orosz állampolgárságú vasöntő munkást, majd nemsokára társát, a szintén lengyel Antosevics Gyulát, aki beismerő vallomást tett. Az elfogás után röviddel az elrabolt pénz és a fegyverek is előkerültek. A tetteseket decemberben állították bíróság elé és az esküdtszék végül rablás miatt mindkét férfit három év fegyházbüntetésre ítélte, amit azonban az ügyészi fellebbezés után a Curia öt és fél évre súlyosbított.

A nyitóképen: rendőrök helyszínelnek a XV. kerületi Kolozsvár utcai pénzintézetnél, az augusztus 9-i bankrablás után. (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Salamander
2021. szeptember 06. 04:09
Bankot csak agyatlanok rabolnak ki. A 21. században semmilyen különös törvényi tényállásban leírt cselekményt nem érdemes közvetlen módon elkövetni, mert csak óriási szerencsével úszható meg a büntetés. (Nincs ugyanis olyan módszer, hogy a tettesek ne hagynának valamilyen azonosítható nyomot, DNS mintát a helyszínen). A modern természettudományos módszertannal kiegészült kriminalisztikai eljárások azonnal beazonosíthatóvá teszik a tettest. Magyarul az elkövető csak akkor úszhatja meg a felelősségrevonást, ha van megfelelő alibije, vagy a nyomozás során eljárási, technikai hibát vét a hatóság. Másképpen nem. Reméljük a mostani bankrablót is elkapják. TOVÁBBÁ, NEM KELLENE A whisky-s rablóként elhíresült Ambrust favorizálni: a csávó egy hülye bankrabló, aki csúfot űzött minden olyan dologból (sport, munka, tisztesség), amit a gyerekeinknek tanítunk.
I_Isti
2021. szeptember 05. 18:48
Hm. 5 millió/8 év. Egy kőműves ennél jobban keres!
kisgul
2021. szeptember 05. 16:45
Ambrus Atillának van alibije!
hátakkor
2021. szeptember 05. 16:16
Mi egy bankrablás egy bank alapításhoz képest?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!