Gyurcsány a tisztes vereséget jelölte ki Hadházy Ákos számára – Borbély Ádám a Mandinernek

2021. augusztus 31. 12:01

Miért gondolja, hogy Tóth Csaba le fogja győzni Hadházy Ákost az előválasztáson? Melyik önkormányzati céget hintené be sóval? Indul-e képviselőjelöltként a 2022-es választáson? Hol tart ma Zugló? Többek között erről beszélgettünk Borbély Ádámmal, a kerületi Fidesz-alapszervezet frissen megválasztott elnökével.

2021. augusztus 31. 12:01
null
Pálfy Dániel Ábel
Borbély Ádám, a Fidesz-KDNP zuglói önkormányzati képviselője 1988-ban született. Korábban geográfus diplomát szerzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, jelenleg joghallgató a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. 2008-tól tagja a zuglói Fidesz és az ifjúsági társszervezete, a Fidelitas tagja. Még ugyanebben az évben a Fidelitas helyi elnökévé választották, amely tisztséget 2019-ig töltötte be. 2010-ben a Zuglóban egyéni önkormányzati képviselőnek, majd a Testület legfiatalabb tagjaként ifjúsági tanácsnoknak választották. 2013-tól 2015-ig a Fidelitas országos alelnöke, 2017-től pedig a szervezet budapesti elnöke 2014-től a fővárosi kormánymegbízott titkára, majd 2016-tól a Miniszterelnöki Programiroda munkatársa. 2019-ben másodjára szerzett önkormányzati képviselői mandátumot kerületében. 2021 augusztus 27-én megválasztották a Fidesz zuglói alapszervezetének elnökévé.

Pár napja választották a zuglói Fidesz elnökévé. Felkészült a megbízatással járó feladatra?

A fővárosban elsőként a zuglói Fidesz tartotta meg tisztújító gyűlését, ahol elnökként szavaztak nekem bizalmat. Ez fontos támogatás a csoportunktól az előttünk álló választási évre, ami jelzi, hogy fiatal korom ellenére a mögöttem álló 13 év helyi közéleti munkáját elismeri a tagság. Az is megkerülhetetlen szempont volt, hogy itt élek a kerületben, 

Zugló az otthonom.

Az elnöki munkámat alelnökként Cseke Vanda, dr. Garabits Márton, Novotny Dóra és Rozgonyi Zoltán segíti. Az elnökség felkészült, Zugló iránt elkötelezett tagjai jelentik a biztosítékot, hogy tovább erősödhet közösségünk. Az alapszervezet támogatása azért is fontos, mert a korábbi választókerületi elnöki megbízatásom így váltható – a helyi jobboldalt megújító – igazi mandátumra.

Mit ért a zuglói jobboldal megújítása alatt?

Az elmúlt egy év legnagyobb eredménye, hogy – a kerület legnépszerűbb pártjához méltó módon – végre láthatóak vagyunk és közvetlen kapcsolatban állunk a támogatóinkkal. Ameddig a baloldal saját magával van elfoglalva, addig bennünket könnyen meg lehet találni a problémákkal, és az esetek többségében az önkormányzat nélkül is tudunk segíteni. Ebben persze oroszlánrésze van a közösségi médiának, a facebook oldalainknak, ahol bárki írhat nekünk, és ahol naprakész hírekkel tájékoztatunk mindenkit a legfontosabb történésekről. Erre szükség is van, mert az önkormányzati sajtó egyoldalúan ontja a szocialista hazugságokat. Jelentős előrelépéseket értünk el a szervezet megerősítésében is, a háttérben javában zajlik a munka. Úgy érzékelem, hogy a kerületben lakók is egyre inkább elismerik az aktivitásunkat.

Lehet, hogy a Fidesz a kerület legnépszerűbb pártja, de az egy-egy elleni választásokat rendre a baloldali összefogás nyerte. Tud-e ezen változtatni az ön vezetésével a helyi Fidesz?

Fel kell tenni a kérdést, hogy

az egy-egy elleni felállásban a baloldali jelölt mit képvisel? A zsidózó és cigányozó egykori nácikat vagy a nyílt társadalmat hirdető radikálisokat?

A kettőt egyszerre nem lehet. A népképviselet nem arról szól, hogy hiteltelen és elvtelen szövetségeket kötünk, hogy mindenáron hatalomra jussunk. Amennyiben ezen az előválasztáson a Fidesz is indulhatna, toronymagasan nyernénk meg. Érzem a felelősséget azzal kapcsolatban, hogy ilyen politikai környezetben nem hagyhatjuk magukra a zuglóiakat, alternatívát kell kínálnunk. Úgy gondoljuk, hogy a polgári oldal képviselete ilyen hektikus légkörben nem elég. Kísérletet kell tenni arra, hogy más választói csoportokkal is kialakuljon párbeszéd, hogy a jobboldali szavazókon túl, például a Zuglóban számottevő lokálpatrióta, zöld, szabadelvű szavazókkal is megértessük programunkat. Ez lehetne egy új helyi szövetség alapja a jövőben. Többször elmondtam, hogy modern gondolkodású nagyvárosi fiatal vagyok, és nem szeretném magamra erőltetni a konzervatív öregúr  szerepét.

Elnökké választása ezek szerint egyben azt is jelenti, hogy ön lehet a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje 2022-ben?

Erről később várható döntés, de az biztos, hogy ebben az esetben az egyetlen zuglói jelölt lennék.

Bárki lesz a kormánypárt jelöltje, „rutinos”, több ciklust maga mögött tudó ellenféllel néz majd szembe, hiszen az ellenzéki előválasztáson két ismert politikus, Tóth Csaba és Hadházy Ákos versenyez egymással. Ön szerint ki fog győzni?

Az előválasztásnak álcázott színjáték eredménye azóta nem lehet igazán kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc letette a voksát Tóth Csabára. A szocialisták elmúlt időszakban egyre inkább Döbrögi uramra hasonlító képviselője – ha a bukott miniszterelnök támogatása nem lenne elég – nem csak komoly gazdasági hátteret kalapozott össze magának, de az önkormányzaton keresztül hírhedt mozgósítási képességgel is rendelkezik. Merőben új helyzet persze, hogy van névleg egy kihívója, amit Tóth büszkesége nehezen vesz be. Ha valaki izgalmakra vágyik, ki kell ábrándítanom.

Ennyire egyoldalúnak látja a versenyt? Mire alapozza ezt?

Spoiler következik: érdemes felidézni a zuglói Gyurcsány-show két valóban fontos korábbi sajtóhírét. Először Tóth a rá jellemző módon lengette be, hogy „mindenki múltjában lehetnek sötét foltok”. Erre viszonylag gyorsan érkezett a válasz a „mindig bátor” Hadházytól, hogy menten felfüggeszti a zuglói „antikorrupciós nyomozást”. Csak az nem tud olvasni a sorok között, aki nem akar.

Vajon milyen dokumentum kerülhetett Tóth Csaba birtokába, amivel így visszakozásra tudta bírni Hadházyt?

Azt hiszem, ha Hadházy nem fogadja el a Gyurcsány által neki kijelölt tisztes vereséget, csak idő kérdése, mikor állhat elő Tóth stábja az imént említett anyaggal. A kívülállóknak úgy tűnhet, mintha az ellenzéki pártok eleve elásni küldték volna Hadházyt Zuglóba. Persze, addig még lesz pár tiszteletkör.

Mit ért ez alatt?

Hadházy természetéből fakad, hogy ezt a neki szánt mellékszerepet nem szívesen viseli. A közelmúltban egy olyan hazugsággal állt elő, ami a kerületi baloldal saját visszás ügyét, az Angol utca és az Egressy út kereszteződésében található önkormányzati telek eladását próbálta egyszerre az MSZP-re és a Fideszre tolni. Az sem zavarta, hogy mi a költségvetés elfogadásakor eleve nem is támogattuk a telek eladását, a saját momentumos és civil zugló-s képviselői viszont igen. Ellenben támogatjuk azt az elképzelést, hogy Kiszuglóban, az érintett telken egy újabb közpark létesüljön, mivel Kiszugló legutóbb 2012-ben átadott zöld parkját is, a Tisza István teret előterjesztőként én magam kezdeményeztem. Továbbra is azt gondolom, hogy a zöld Zuglóban hiszek, nem a vörösben!

Az ellenzéki előválasztás legtöbb párharca valóban névleges versenynek tűnik, Zuglóban azonban mintha valóban egymásnak esett volna az MSZP és a Momentum azzal, hogy Hadházyt indították Tóth ellen. Ezek szerint ön nem így látja.

A baloldali koalíció a háttérben olyannyira háborítatlanul működik, hogy a szálakat mozgató

Tóth Csaba egyesével kenyerezi le Hadházy környezetéből a „megvehető” momentumosokat.

A veszélyhelyzet utolsó napjaiban Horváth Csaba polgármester egyszemélyi döntést hozott arról, hogy Kisné Szivcsovics Nikolett, momentumos önkormányzati képviselő soron kívüli, méltányossági lakáscserét kapjon. A probléma ezzel csak az, hogy a képviselő asszony tiszteletdíja – nyilvános adat – legalább fél millió forint. A kerületben a hosszú várólistán egyedülálló szülők, több beteg gyermekkel évek óta reménytelenül várakoznak. Ebben az ügyben egyébként meg sem szólalt Hadházy Ákos. Ez is azt mutatja, hogy a baloldali pártok helyi szereplői csak eljátsszák a szembenállást.

Egyéb általa korrupciógyanúsnak nevezett ügyekben azonban megszólalt, sőt a Fidesz és az MSZP összejátszásáról beszélt.

Ha valóban komoly szándék lenne a baloldalon a korrupció visszaszorítására, akkor felszámolnák az 5,5 milliárd forintból gazdálkodó, a szocialista gazdasági alpolgármester sógora által vezetett Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt-t (=Vagyonkezelő), és az átláthatóság szellemében a feladatköröket – amennyire csak lehetséges – visszaszerveznék a Polgármesteri Hivatal kötelékébe, ahogy korábban is volt már erre példa. Napnál is világosabb számomra, hogy a kiszervezés oka az átláthatatlanság, a zavarosban halászás.

Én sóval hinteném be az egész „Vagyonkezelőt”.

A momentumosok persze alpolgármesterségért, bizottsági elnökségért és bérlakásért cserébe ebben az ügyben is hallgatnak. Összességében ez még mindig az a baloldal, amelyikre Sápi Attila, szocialista önkormányzati képviselő eltűnése hosszan elnyúló árnyékot vet, és amit továbbra is megpróbálnak agyon hallgatni. Érdemes megnézni az ide vonatkozó Partizán interjút, többet mond mindennél. A baloldal még mindig arra használja Zuglót, hogy a lakóit a Fidesz iránti gyűlöletkeltéssel megvezesse, az ország különböző részeiről szerencselovagokat hozzon ide, akik aztán megszedve magukat a soha viszont nem látásra távoznak is. Nem szorul különösebb magyarázatra, hogy miben jelent különbséget, ha valaki itt él a kerületben, és nem a „Vagyonkezelővel” áll napi kapcsolatban, hanem a mindennapos problémákkal. Járva a kerületet egyre többen ismerik ezt fel. A veszélyhelyzet alatt egyébként a Kormány hatályos rendeletével szemben is megsarcolta volna a zuglóiakat a baloldal és családellenes intézkedések soráról döntött. A lakbért 30%-al akarták emelni, az önkormányzati lakásoknál pedig új díjat szavaztak meg a „felvonó biztosításának érdekében”. Az óvodai és iskolai napközis ellátás díját pedig 5-6%-al emelték volna, megemelve a nyári táborok díját is. Közben megszüntették a Napsugár Óvodát és a Zuglói Ifjúsági Centrumot. Az új díj bevezetése és az emelés is hatályos kormányrendeletbe ütközik, mivel a veszélyhelyzet alatt a lakosság nem sújtható további terhekkel. Éppen ezért a Kormányhivatal törvényességi felügyeleti jogkörénél fogva megsemmisítette a baloldal által elfogadott határozatokat.

A baloldali pártok rendszeresen arról beszélnek, hogy a kormány „kivérezteti” az önkormányzatokat. Arra utalnak, hogy kieső bevételek pótlása érdekében kénytelenek meghozni az ilyen intézkedéseket. Így beszél Horváth Csaba, Zugló polgármestere is.

Miközben magukkal vannak elfoglalva, és mindenért a Kormányra mutogatnak, már azokat az alapvető feladatokat sem látják el, ami az önkormányzat kötelessége lenne. Közterületeink elhanyagoltak, szemetesek. Kaszálás helyett kitalálták a „méhlegelő” fogalmát, ami közel sem vadvirágos rétet, hanem beláthatatlan kereszteződéseket, és különösen most burjánzó parlagfüvet jelent. A közeli iskolakezdés előtt az intézmények előtt lekopott gyalogátkelőhelyek várják a tanulókat és a pedagógusokat.

Nem tudtak rendet tartani az Örs vezér terén sem, ahol drogos bandák tartják rettegésben a környéket,

és mára az igénytelenség lett úrrá a téren. 2010. és 2014. között az akkori fideszes kerületvezetés egyszer már rendet tett itt, felesleges tehát a Fideszre vagy a Kormányra mutogatni. Miért is tart fent Zugló méregdrága közterületeseket, rendészeket és polgárőröket? Azért hogy a zuglóiakat sarcolják a lezárt Csömöri úti felüljárónál, vagy azért, hogy munkaidőben a baloldal aktuális kampányaiban vegyenek részt, és plakátokat ragasszanak, vagy éppen plusz pénzért Hadházyt lejárató szórólapokat szórjanak a postaládákba? Ma sajnos itt tart Zugló!

Kép: Vermes Tibor

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2021. augusztus 31. 16:39
Hadházy-nak tisztes verés járna!
hátakkor
2021. augusztus 31. 16:13
Szekszárdon szénné vernék Szarházyt. Zuglóban Dobrevék gondját fogják viselni..
Macskakalapban2
2021. augusztus 31. 15:12
És ha ő nyer mi lesz a szöveg?
brekker
2021. augusztus 31. 14:38
Vajon ki lesz az első olyan tökös csávó, aki be meri gombolni a zakó alsó gombját? :)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!