Nézőpont-felmérés: Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma

2020. szeptember 22. 07:33

A magyarok 61 százaléka véli úgy, hogy a német média kritizálhatja a kormányt, és 57 százaléka, hogy a németeknél a nemzetiségek jogait védik.

2020. szeptember 22. 07:33

Erős a németek és a magyarok egymás iránti bizalma – derült ki a Nézőpont Intézet által idén is elkészített német-magyar barométer felmérésből, amelynek eredményéről tájékoztatták az MTI-t. A közlésük szerint a barométer a két ország lakosságának véleményét vizsgálja a másik nemzetről és a kétoldalú kapcsolatokról. A felmérés a Konrad Adenauer Alapítvány és a Polgári Magyarországért Alapítvány támogatásával készült, mindkét ország felnőtt társadalmára reprezentatív mintán, ezer-ezer ember megkérdezésével.

A Nézőpont közleménye fontos megállapításnak nevezi, hogy a két nemzet bízik egymásban: a magyarok és a németek ugyanolyan arányban mondták, hogy az egyes társadalmi szerepekben elfogadnák a másik nemzethez tartozó személyt. Egyenrangú barátként, családtagként vagy szomszédként 80 százalék fölött, de beosztottként is 70 százaléknál nagyobb arányban fogadnák a másikat vezetőül. A németek kétharmada tavaly és idén is „inkább jó” véleménnyel volt Magyarországról (66, illetve 64 százalék) – írták, hozzátéve, hogy a magyarok véleménye viszont jelentősen javult „Orbán Viktor és Angela Merkel együttműködésének javulásával, a kötelező betelepíti kvóta kezdeményezés bukásával”. Mint felidézzék, 2019 nyarán a magyaroknak csak 45 százaléka volt jó véleménnyel Németországról, 2020 nyarán viszont már 72 százaléka.

Az intézet kiemelte, hogy a javulás ellenére számos kérdésben a németek kritikusabban vélekednek Magyarországról, mint amennyire a magyarok Németországról. „Ennek oka, hogy a német sajtó immár tíz éve az Orbán-kormány ellen folytatott kampánya miatt a németek képe Magyarországról kritikusabb”, mint fordítva – áll a kommünikében. Emlékeztettek: a Nézőpont 2016 óta a német sajtóban megjelent 8750 tudósítást elemzett, és azt találta, hogy csak 221 volt megértő a magyar kormány törekvéseivel szemben, 3757 viszont kritikus, támadó vagy egyoldalú, a többit semlegesnek értékelték. Úgy folytatták: a németek csak a 36 százaléka gondolja azt, hogy Magyarországon a média kritizálhatja a kormányt, amely – mint fogalmaztak – „a közvetlen élettapasztalattal ellentétes”. Megjegyezték: csupán a németek 23 százalék a gondolja azt, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségek jogait védik Magyarországon, „jóllehet épp az Orbán-kormány erősítette meg a nemzetiségek közjogi státusát, támogatását, vagy vezette be a második világháború után elhurcolt németek emléknapját”. A magyarok 61 százaléka véli úgy, hogy a német média kritizálhatja a kormányt, és 57 százaléka, hogy a németeknél a nemzetiségek jogait védik. A beszámoló szerint a kétoldalú kapcsolatokat a németek rosszabbnak látják mint tavaly: 42-ről 33 százalékra csökkent az arányuk. Ugyanakkor 53-ról 60 százalékra nőtt a kapcsolatokat jónak tartó magyarok aránya. Mindkét ország közvéleménye elsősorban a migrációs politikához való viszonyulás különbségére vezeti vissza a kétoldalú kapcsolatok nehézségeit – közölte az intézet.

A kétoldalú kapcsolatokat a magyarok 75, a németek 67 százaléka javítaná – ismertette a Nézőpont arra is kitérve, hogy míg a magyarok elsősorban a gazdaságpolitikában látják a kitörési pontokat (51 százalék), addig a németek elsősorban migrációs politikában és az éghajlat-változás elleni küzdelemben vonnák szorosabbra a szövetséget (48, illetve 37 százalék). A közlemény beszámolt arról is, hogy az adatokat a vírushelyzetre tekintettel zártkörű rendezvényen mutatta be a Nézőpont Intézet. Azon Mráz Ágoston Sámuel igazgató úgy vélekedett, hogy hiba lenne, ha a német baloldal 2017-hez hasonlóan ismét Magyarországgal szeretne foglalkozni a 2021-es választási kampányban. Ennek ellenére – fűzte hozzá – „a német baloldal mindent elkövet a kancellár és a magyar miniszterelnök jó együttműködésének nehezítésére”. Az intézet beszámolója szerint Frank Spengler, a Konrad Adenauer Alapítvány budapesti irodavezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a két nép rengeteg szálon kötődik egymáshoz. Kiemelte a kibontakozó hadiipari együttműködést, „amely a jó gazdasági kapcsolatoknak új dimenzióját jelenítheti meg”.

Boris Kalnoky újságíró, a Matthias Corvinus Collegium médiaiskolájának vezetője az eseményen arról beszélt, hogy a németek számára az „Európa-projekt identitásuk része” és a Magyarországgal szembeni éles kritika nem egy esetben arra vezethető vissza, hogy Magyarországról EU-ellenességet feltételeznek.

(MTI)

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2020. szeptember 22. 11:25
De olyan németekkel vagyunk mi "barátságban", mint Merkel és Weber...
barany
2020. szeptember 22. 10:43
Sok hozzászóló emlegeti szomszédaink megítélésekor a sok-száz éves múltat. Ez enyhén szólva szamárság. "A németek 1200 éve gyűlölnek bennünket". Valószínű, hogy akkoriban joggal. "Kalandozásaink" bizonyára nem sok örömet okoztak nekik. Nem voltunk szerethetők. De sokkal későbbi korokban is ritkán voltunk hű szövetségesek. És a németek sem voltak nagy barátaink. Két vesztes világháborúban voltunk szövetségesek, de nem rajongtunk egymásért. A német kormányok nem nagyon bíztak bennünk. Nem ok nélkül. Egyik háború sem volt a "mi háborúnk". Csak ami Erdélyért folyt. Az első világháborúban a románok, 1916-ban, szerződést szegve elfoglalták a mindössze határőrök által védett Erdélyt. Gyors visszavételében más frontokról átcsoportosított német csapatok is "besegítettek". Olyannyira, hogy még Bukarestet is elfoglalták. (Egy érdekesség: ebben a hadjáratban a fiatal Rommel főhadnagy is részt vett. "Gyalogság előre!' című könyvében -egyebek között- olvasható róla.) A 2. világháborúban a "Tordai csata" volt a német és a magyar csapatok bajtársias közös harca a szovjet és román erőkkel. Ami persze csak lassítani tudta Erdély elveszítését. A németek a kommunista időkben kezdtek megszeretni bennünket. Amikor a keletnémetek nyugati rokonaikkal, barátaikkal nálunk tudtak találkozni. A csúcs, ami nagyon megmaradt az emlékezetükben, máig hálásan emlegetik, a keletnémetek átengedése volt a határzár megnyitásával, 1999-ben. Egyébként meg merem kockáztatni a véleményt, hogy Merkel is sokkal inkább a barátunk, mint az ellenségünk.
Bitrex®
2020. szeptember 22. 08:45
Szerintem sokan irigyelnek is minket migránspolitikánk miatt. És aki teheti, vesz itt magának ingatlant, "ki tudja mikor fog az még jól jönni" mottó alapján. Németországban még nagyon fura dolgok fognak történni, ami cseppet sem megnyugtató.
sozlib_abschaum
2020. szeptember 22. 08:18
A németek nagyon szeretik a magyarokat (legalábbis az én cégemnél). A viccet félre téve, a felvilágosultabbak (akik nem a Hartz IV Fernseher, rtl-t nézik), tényleg rokonszenvesen viselkednek a magyarok iránt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!