Sztálint és Hitlert emlegeti a Fidesz ellen a Jobbikot támogató zsidó vezető

2018. március 30. 13:18

Orbán Viktor Hitler, Lázár János is Hitler, a Jobbik meg Sztálin. Ilyen értelemben nyilatkozott Erdélyi Miklós, a Mazsihisz hódmezővásárhelyi hitközségének vezetője. Sok magyar zsidó láthatóan nem ért vele egyet, és a Mazsihisz is elhatárolódott, igaz, két egymásnak ellentmondó nyilatkozatban. Erdélyit most az ördöggel való összefogás elméletéről és gyakorlatáról kérdeztük.

2018. március 30. 13:18
Veszprémy László Bernát

Erdélyi Miklós, a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség elnöke még március 26-án kavart nagy port nyilatkozatával, mely szerint a Jobbik immár „nem náci párt”, és ezért helyi jelöltjük, Kiss Attila támogatására buzdított. A Mazsihisz vallási vezetése ezt követően elhatárolódott Erdélyitől – mondván, hogy a Mazsihisz alkalmazottai politikusok mellett nem, csak  „értékek mentén” politizálhatnak –, majd a világi vezetőség is nyilatkozatot adott ki, mely szerint Erdélyinek ugyan joga van véleményt formálni, ám ahhoz a Mazsihisznek semmi köze.

Erdélyi Miklós, akit telefonon értünk el, egyértelműen az utóbbit tekintette érvényesnek. Mint mondta, nem hitközsége nevében, hanem saját maga, és a „baloldali gondolkodású” emberek nevében beszélt, és „onnan semmiféle kritikát nem kaptam”. Állítása szerint hasonlóan nem kapott kritikát saját hitközségétől sem, a Mazsihisz elhatárolódó nyilatkozatai pedig nem zavarják. „Az az ő dolguk. Ez meg az én dolgom. Mindenki el fog számolni a lelkiismeretével!”

A hírt megosztó különböző zsidó orgánumok alatti véleménynyilvánítások – a zsidó közösség reakció – nem válogattak szavaikban a hír hallatára: „Sok millió zsidó forog a sírjában” – írta egy hozzászóló. „Nincs az a pénz”. Avagy: „Minden népben vannak árulók, miért pont itt ne lennének”? Illetve: „Szervilis és gerinctelen”.

Mindez azonban mérsékelten izgatja Erdélyit. „Az én véleményem kialakításában engem ez nem zavar. Én itt élek és nagyon jól tudom, ki ez a Lázár János. Lázár Jánosnál mindenki jobb”. Na de a „mindenkiben” a Jobbik is benne van? „Hogyne, a Jobbik változott az elmúlt 3-4 évben, előnyére. A demokratikus vonások erősödtek”.

A párt egyes friss vagy régebbi antiszemita megnyilvánulási ugyan zavarják a hódmezővásárhelyi zsidó hitközség elnökét, de azt is elmondta, mi zavarja ennél is inkább: „Zavar, de engem az is zavar ám, ha a miniszterelnök azt mondja március 15-i beszédében, hogy ’Fel a győzelemre’. Az is nagyon zavar ám”. Kérdésünkre, hogy ebben mi kivetni valót talál, így felelt: „Hát minek a fordítása? A ’Sieg Heil’, ’fel a győzelemre’ volt a hitleristák köszöntése”. A Sieg Heil jelentése egyébként: „Üdv, győzelem!" 

Erdélyi hasonló példával élt a Lázár elleni egységre buzdítás esetében is: „Egyetlen célom van, leváltani Lázár Jánost. Churchill példája ez: ő a legnagyobb diktátorral szövetkezett, Sztálinnal, hogy Hitlert a pokolra juttassa. Neki nem voltam skrupulusai, mert az volt a legnagyobb veszély. Ma Hódmezővásárhelyen Lázár a legnagyobb veszély”.

Azt már nem tudtuk meg, hogy ha 'Sztálin-Jobbik' a „legnagyobb diktátor", akkor a kormánypárt vajon kisebb-e, ahogy az is kérdéses, hogy a fentiek mennyire merítik ki az „értékek mentén" való politizálás fogalmát. 

 

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik