Levett a médiatárából egy Erdoğant parodizáló videót a német ZDF

2016. április 02. 12:21

„Pontosan ugyanolyan üres a feje, mint a heréi.” „Kicsi a farka.” Ilyen, és ehhez hasonló kijelentések hangzottak el abban az Erdoğanról szóló versben, ami a ZDF német köztévé egyik szatirikus műsorában hangzott el, és amit utóbb eltávolítottak a csatorna médiatárából. Korábban egy, a török elnököt pusztán politikailag parodizáló műsor váltott ki diplomáciai botrányt.

2016. április 02. 12:21

Eltávolított a ZDF a médiatárából egy videót, amelyen a Neo Magazin Royale című szatirikus műsor házigazdája, Jan Böhmermann egy Recep Tayyip Erdoğanról szóló verset olvas fel. A szövegben nem csak a török elnök politikai tevékenységére, például a tüntetések erőszakos leverésére esik utalás, hanem szexuális jellegű viccek is elhangzanak. Olyasmik, minthogy Erdoğannak „ugyanolyan üres a feje, mint a heréi”, „kicsi a farka”, és különböző perverz szexuális szokásokat tulajdonít neki.

Bár a videót a ZDF médiatárából és Youtube-csatornájáról eltávolították, a Focus összeállításában megtekinthető. A Spiegel érdeklődésére a ZDF-től közölték: a műsorban elhangzott vers nem felel meg azoknak a követelményeknek, amiket a csatorna a szatirikus műsoroktól elvár. Norbert Himmler programigazgató azt mondta: a szatírának és az iróniának is vannak határai, amiket az adás nyilvánvalóan átlépett, ezért a műsorvezetővel való megbeszélés után úgy döntöttek, hogy leveszik a videót a ZDF online csatornáiról.

Ebben az esetben tehát még reklamációra sem volt szükség a török kormány részéről. Pár nappal korábban egyébként behívatták a török külügyminisztériumba Németország ankarai nagykövetét, amiért az NDR extra3 című szatirikus műsorában a török elnököt pusztán politikai alapon parodizáló dal hangzott el. A törökök a műsor eltávolítását követelték, a csatorna vezetősége tiltakozott és leszögezte, hogy a törökök befolyásolási kísérlete nem egyeztethető össze a szólás- és sajtószabadság német felfogásával.

Mandiner éves előfizetés, féléves áráért!

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik