Törvénytelenül emelt a saját bérén ötven polgármester

2015. május 18. 10:03

Ötven településen emelték meg a polgármesteri béreket, miután tavaly jelentősen csökkentek a fizetések. A lépés azonban törvénytelen – írja a Népszabadság. Nem csak kistelepülések, hanem nagyobb városok vezetői is növelték illetményüket. Az Index úgy tudja: a béreket csökkentő Fidesz már érzékelte a problémát, és szeretné megoldani a helyzetet, hiszen a saját bázisát erodálja a polgármesteri fizetések alacsony szintje.

2015. május 18. 10:03

Jelentősen csökkent a községekben a polgármesterek fizetése tavaly, ezért most több mint ötven településen jogellenesen harminc százalékkal eltérítették, vagyis felemelték a béreket  - írja a Népszabadság. 

 
Az illetékes kormányhivatalok a napokban valamennyi esetben törvényességi észrevételt tettek. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy ezek a helyhatóságok a kormányhivatalok, a Belügyminisztérium, valamint az igazságügyi miniszter véleménye szerint is törvénytelenül térítették el a béreket.
 
A tavaly őszi helyhatósági választás után hatályba lépett új szabályozás szerint a 3200 magyarországi település több mint felében csökkentek a juttatások. Ennek oka, hogy korábban a fizetést a köztisztviselői alapilletményhez kötötték, ami nagyjából 38 ezer forint, s ennek hét–kilencszerese, tehát 270–347 ezer volt a minimális polgármesteri bér. Az új ciklusban viszont a helyettes államtitkár javadalmazása a kiindulási alap – ez körülbelül 750 ezer forint –, és az ötszáz fő alatti falvakban ennek húsz százaléka, tehát 150 ezer forint jár, igazán csak a 30 ezer fölötti városok élén álló polgármesterek járnak jól.
 
A Miniszterelnökség honlapján közzétett lista szerint nem csak kisközségekben térítették el a béreket, hanem például Győrött és Mosonmagyaróváron is, valamint csaknem húsz további Győr-Moson-Sopron településen, valamint Ajkán és Oroszlányon is.
 
A polgármesterek illetményét a törvény szigorúan szabályozza, ezért a bérek emelését Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) főtitkára is jogellenesnek tartja. A TÖOSZ határozott álláspontja, hogy a törvényes állapotot helyre kell állítani, de a kialakult helyzettel valamit kezdeni kell. A szövetség tavaly javasolta, hogy a legkisebb illetmény főállású polgármester esetén 299 ezer forint – vagyis a helyettes államtitkári fizetés negyven százaléka – legyen.
 
A fideszes Boldog István tavaly ősszel benyújtott egy törvénymódosítást, és azt javasolta, hogy a polgármesteri „minimálbér” 224 ezer legyen. Ez a korábbiakhoz képest még mindig valamelyest fizetéscsökkenést jelentene, de ezt a TÖOSZ már kész volt támogatni. A kormányfő azonban akkor nemet mondott az elképzelésre. A képviselő márciusban ismét beterjesztett egy hasonló javaslatot, amely szerint 500 lakos alatt 224 ezer, 500 és 1500 között 375 ezer forint járna – írja a Népszabadság.
 
Az Index úgy tudja, hogy a Fidesz is érzékelte a problémát: a pártban rájöttek, hogy elveszíthetik a kistelepülések helyi erős embereinek támogatását. A közelmúlt időközi választási eredményei ugyanis azt mutatták, hogy az alapvetően fideszes bázisnak számító kistelepüléseken élő fideszesek aránytalanul nagy számban maradtak otthon, és ezt a párt stratégái a polgármesterek passzivitásának tudják be. 

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Potymog
2015. május 18. 11:49
"A közelmúlt időközi választási eredményei ugyanis azt mutatták, hogy az alapvetően fideszes bázisnak számító kistelepüléseken élő fideszesek aránytalanul nagy számban maradtak otthon" Mert a polgármester az ő fizetésével az csak egy szavazat. A többieket a közalkalmazotti bértábla, meg a közmunkás bér nem ösztönzi eléggé. Valószínűleg a FIDESZ jobban járna, ha nem a polgármesterek fizetéseket emelné, hanem a közalkalmazotti bértáblát rendezné, amin már sok-sok éve nem emelték csak a minimálbér sorát.
kukagyerek
2015. május 18. 11:39
"Fidesz már érzékelte a problémát, és szeretné megoldani a helyzetet, hiszen a saját bázisát erodálja a polgármesteri fizetések alacsony szintje." ........................ Magyarul: tele van a fidesz megélhetési genyákkal.
Gombóc XVI. Artúr
2015. május 18. 10:54
Fideszes sajátosság. Előbb cselekszünk, aztán gondolkodunk. Tényleg nincs senki aki szólna a főnöknek, hogy előbb talán fel kellene mérni a következményeket? Vagy a főnök tényleg annyira elszállt már a föld fölé, hogy nem érzékeli a valóságot? Ha pedig valami nem úgy jött össze, ahogy a fiúk elgondolták, akkor jön a "gyurcsánmegazelmúltnyolcévmegaballiberálisok".
csuka
2015. május 18. 10:41
" az alapvetően fideszes bázisnak számító kistelepüléseken élő fideszesek aránytalanul nagy számban maradtak otthon, és ezt a párt stratégái a polgármesterek passzivitásának tudják be. " A béremelést nyilván FIDESZ pártpénzből fizetik! Vagy nem? Mocskos, korrupt FIDESZ MAFFIA.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!