Frankfurtra néznek Matolcsyék

2014. december 03. 18:35

Nem elhanyagolható az esélye annak, hogy a Magyar Nemzeti Bank folytatja kamatcsökkentési ciklusát, ha az euróövezeti jegybank mennyiségi enyhítési programba kezd, vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni pénzügyi elemzők.

2014. december 03. 18:35

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai szerdán ismertetett prognózisukban közölték: alapeseti várakozásuk továbbra is az, hogy az MNB hosszabb ideig a jelenlegi 2,10 százalékos szinten hagyja alapkamatát. A cég elemzői szerint ugyanakkor 40 százalék körülire nőtt annak a valószínűsége, hogy a magyar jegybank további kamatcsökkentéseket hajt végre.

A ház szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusának felújítása - a vártnál alacsonyabb infláció és a magyar gazdaság növekedésének lassulása mellett - közvetlen reakció lehetne arra, ha az EKB szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési programba kezd, és ez 2015 első negyedévében forinterősödést okoz. Ugyanezt a potenciális eseményláncolatot más nagy londoni házak sem zárják ki.

Ezt mondja a Morgan Stanley

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a közép- és kelet-európai gazdaságok jövő évi kilátásairól összeállított átfogó prognózisukban közölték, hogy alapesetben nem várnak ugyan kamatcsökkentést az MNB részéről, de látnak erre esélyt, különösen abban az esetben, ha az EKB a deflációs veszély kivédésére mennyiségi enyhítési ciklusba kezd, amely árfolyamerősítő portfolió-beáramlást generálhat a közép- és kelet-európai piacokra.

Ezt mondja a Goldman Sachs

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének európai stratégiai csoportja 2015-re szóló előrejelzésében közölte: valószínűbbnek tartja, hogy az EKB 2015 első felében mennyiségi enyhítésbe kezd szuverén euróövezeti adósságeszközök felvásárlásával, mint azt, hogy nem. A ház stratégái szerint e program - ha valóban elkezdődik - az euróövezeti periféria hozamfelárainak érdemi konvergenciájához vezethet az irányadó német Bundhoz mérve. A GS szerint ebben az esetben a tágabb értelemben vett közép- és kelet-európai térség szuverén devizakötvényeire a befektetők az európeriféria szuverén adósságainak jó átcserélési alternatívájaként tekinthetnek.

Ez - a Goldman Sachs elemzőinek modellszámításai szerint - az európai felzárkózó térség hozamfelárainak átlagosan legalább 20 bázispontos, de Magyarország és Románia esetében valószínűleg ennél nagyobb csökkenését eredményezhetné.

Ezt mondja a JP Morgan

A JP Morgan szerdai előrejelzése szerint a magyarországi infláció az MNB 3 százalékos célszintje alatt marad a következő egy évben is, bár a negatív tartományból várhatóan jelentősen visszagyorsul. A ház londoni elemzőinek várakozása szerint a korábbi közműdíj-csökkentésekből és az élelmiszerárakból eredő bázishatások, a gyengébb forint, valamint a magyar gazdaságban érvényesülő negatív kibocsátási rés dezinflációs hatásának halványulása miatt 2015 végére 2,7 százalékig emelkedik a tizenkét havi összevetésben számolt infláció. A JP Morgan elemzői ugyanakkor az idei év végére is még negatív inflációt várnak Magyarországon: előrejelzésük szerint az éves összehasonlításban mért infláció 2014 végén mínusz 0,2 százalék lesz.

Képünkön az Európai Központi Bank új, pár hete átadott frankfurti felhőkarcolója.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bölcs Ész
2014. december 04. 12:50
Simor elvtárs megmondta, hogy csak akkor fog 3% alá menni az infláció, ha tartósan 7%-on marad a jegybanki alapkamat. Ahhoz képest 2,1%-os alapkamat mellett is nemhogy 3% alá, hanem konkrétan 0% alá süllyedt az infláció. És ez az alkalmatlan jegybankár kapott évekig havi 8 milliós fizetést, közpénzből!
Akitlosz
2014. december 04. 02:15
"negatív infláció" nem létezik. Defláció a becsületes neve, bár ilyen 0,x%-os változás az semmi. Fizikusoknak mondom, hogy a "negatív gyorsulás" az pedig lassulás. Hagyni kellene ezt a sok negatív okosságot.
Akitlosz
2014. december 04. 02:12
"ha az EKB a deflációs veszély kivédésére" Deflációs veszély mi? Az euró a vásárlóerejének már jelentős részét elveszítette az infláció miatt. Nem is akarják, hogy stabil pénz legyen. Nem lesz defláció. Az ilyen 0,x%-os változásoknak gyakorlati jelentősége nincsen.
Akitlosz
2014. december 04. 02:06
"ha az euróövezeti jegybank mennyiségi enyhítési programba kezd" Hú de szép megfogalmazása annak, hogy a semmiből teremtik a fedezetlen pénzt, hogy kifosszák az eurózóna polgárait!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!