Az ellenzék az adócsomag visszavonására szólított fel

2014. október 28. 13:59

Az Együtt-PM az adócsomag visszavonására szólította fel a kormányt. Hasonlóan fogalmazott az MSZP-s Burány Sándor is a parlamenti vitában: mint mondta, ha a kormány a teljes csomag visszavonására nem hajlandó, akkor legalább az internetadót vegyék ki belőle.

2014. október 28. 13:59

Az Együtt-PM és az MSZP szerint is vissza kellene vonnia a kormánynak az adócsomagot, amelyről kedden tárgyal a parlament plenáris ülése.

A PM-es Szabó Tímea keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt: a javaslatcsomagról nincs jogalapja tárgyalni a kormánynak, amíg nem tisztázódnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal körüli korrupciós ügyek. A politikus számításai szerint a törvénycsomag jelenlegi formában való elfogadása havi 10 ezer forintot vesz ki a családok zsebéből.

Elfogadhatatlannak nevezte az internetadót, ami szavai szerint elsősorban a nagycsaládokat és a kis- és közepes vállalkozásokat – például grafikusokat, fotósokat – sújt; és bírálta a cafetéria adójának emelését is. Utóbbiról azt mondta: a munkaadók nem lesznek érdekeltek abban, hogy cafetériában adják a jövedelem egy részét, s ez tönkreteszi a magyar idegenforgalmat is.

Szabó Tímea a tisztálkodási szerek adóztatásáról szólva elmondta, hogy a termékdíj bevezetését nem tartják ördögtől valónak, de nem akkor, amikor négy millióan élnek létminimum alatt. Az Együtt-PM társelnöke a javaslatcsomag visszavonását sürgette és egy igazságos – például többkulcsos adót tartalmazó – adórendszer kidolgozását kérte.

Az adócsomag parlamenti vitájában a fideszes Mengyi Roland főleg a családi adókedvezmények kiterjesztését hangsúlyozta, és azt, hogy a kormány szűkítette az adócsalók mozgásterét, és eddig is számos intézkedést tett a feketegazdaság visszaszorítása érdekében. Hozzátette: minden gazdasági szereplőnek ki kell vennie a részét a közteherviselésből. Hangsúlyozta: a két éve bevezetett távközlési adó kiterjesztését is a szolgáltató cégeknek kell fizetni, ezért szigorú intézkedéseket javasolnak annak áthárításának megakadályozására. 

A szocialista Burány Sándor szintén az adócsomag visszavonását sürgette, vagy azt, hogy legalább az internetadóról mondjon le a kormány. A politikus szerint a javaslat tarthatatlan, és az sem érthető, miért van szükség adóemelésre, mikor a kormány eddig folyamatosan javuló gazdasági helyzetről beszélt. 

Idézte a miniszterelnököt, aki szerint 2018-re minden háztartásban lesz széles sávú internet, megjegyezve: azért biztosítják ezt, hogy legyen mit adóztatni. „Hiába itt minden fogadkozás, a szolgáltatónak jogában áll különböző költségelemeket elismertetni” – mondta, hozzátéve: korábban is ezt történt a különadókkal. Kijelentette: ha a kormány nem hajlandó a egész adócsomagot visszavonni, abból az internetadót ki kell venni. 

Bírálta cafeteria magasabb adóztatását is, ami szerinte a juttatások csökkenését vonja maga után. Hozzátette: egy átlagos családnak mindezek mintegy tízezer forintos terhet jelentenek majd havonta. Szabadkezet kapnak az önkormányzatok az adókivetésben – folytatta –, és szomorú szívvel látta, hogy „a pálinkás szabadságarcban a kormány térdre kényszerült”. 

A fürdés is drágább lesz, „remélem, hogy ez a népegészségügyi szokásokon nem változtat” – jegyezte meg, kifogásolva, hogy kiterjesztik a népegészségügyi termékdíjat a tisztálkodó szerekre . Szerinte a törvényjavaslat legnagyobb hibája, hogy fenntartja a jelenlegi igazságtalan és gazdasági növekedés ellenes adórendszert. Ismételten az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését szorgalmazta. 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
micream
2014. október 28. 14:25
Vida ildikó már elhagyta az országot. vajon a megbízóitól vagy a számonkéréstől félhet jobban. igy jár aki sokat tud a maffia ügyeiről
liberálzöld.
2014. október 28. 14:25
Nem fogják visszavonni. Az a gyengeség jele lenne. És a Fidesz erős! Mint a Gyurcsány volt egészen az ominózus népszavazásig. Csak egyszer lyukadjon a lufi, borul az egész.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!