LMP: A fiatalok már lépnek

2013. szeptember 15. 13:42

Az LMP-s Osztolykán Ágnes szerint a Bajnai- és az Orbán-kormány is felelős abban, hogy a hazai diákok harmada külföldön képzeli el a jövőjét. Osztolykán szerint nem véletlen, hogy 2010 óta az országot regisztráltan elhagyó fiatalok aránya megkétszereződött.

2013. szeptember 15. 13:42

Az ellenzéki politikus pártja országjáró körútja tapasztalatait összegezve kifejtette: egyre többen vannak, akik külföldön akarnak továbbtanulni, illetve az érettségi vizsga után a diákok harmada külföldön képzeli el jövőjét. Minden ötödik magyar telepedne le és vállalna munkát más országban, a huszonévesek csaknem fele szeretne külföldre költözni és ott dolgozni. 2010 óta az országot regisztráltan elhagyó fiatalok aránya megkétszereződött. „Tragikus folyamat ez, amelynek kialakulásához a magyar felsőoktatás helyzete is hozzájárult” – hangsúlyozta Osztolykán Ágnes.

Közlése szerint a Bajnai-kormány kezdte el, majd az Orbán-kormány is folytatta a felsőoktatási források fokozatos kivonását, amelynek eredményeképp pár év alatt a felsőoktatásra fordított források negyven százaléka tűnt el a rendszerből. „Kommunikációs bűvészmutatvány, hogy a kormány struktúraváltó alapot készít elő” – fogalmazott, utalva arra, hogy a szakbizottsági ülésen minderről annyi derült ki: tízmilliárd forintot jelent, de hogy azt kik kapják, mikor, és milyen kritériumrendszer szerint, arra nincs válasz.

Az LMP-s politikus felhívta a figyelmet arra, hogy a felsőfokú végzettségű diplomás emberek számát tekintve az ország még mindig komoly elmaradásban van az EU-s átlaghoz képest, és még mindig nagyobb eséllyel indul el egy fiatal a társadalmi mobilitás útján, ha van diplomája és felsőfokú végzettsége. 

Pető Ernő, a párt országos választmányának tagja azt mondta: Magyarországon 35 év után újra előfordult, hogy van olyan megye, ahol nem lehet felsőoktatásban tanulni. Idén nyáron ugyanis Nógrád megyében, Salgótarjánban bezárt a főiskola, emellett több megyeszékhelyen, több vidéki főiskolán szintén leépítésekkel kell számolni, és máshol is felmerülhet az intézménybezárás lehetősége.

Összesen 269 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2013. szeptember 16. 07:47
"Osztolykán szerint nem véletlen, hogy 2010 óta az országot regisztráltan elhagyó fiatalok aránya megkétszereződött." ...akik az LMP esetleges hatalomra jutása esetén a homlokukra csapnának és ezt mondanák: "Basszus! Schiffer lett a miniszterelnök! Go home!"
táltos
2013. szeptember 15. 21:06
A sok mocskos liberális magyar kormány miatt meg kitántorogtak Ámerikába. Szegény Ábel is a rohadt dualista, mameluk, úrhatnám, pökhendi, finánc kormányok miatt kényszerült elmenni.
tabakur
2013. szeptember 15. 20:35
Kis adalék egy hónapos történet. A 28 éves srácot kirúgta a multi a rezsi csökkentés miatt másik kétszáz dolgozóval együtt. Munkaügyön felvilágosították,hogy majd esetleg valamikor talán közmunka. A gyerek berágott körtelefon külföldre a haveroknak. Péntek du érkezett meg Londonba. Szombaton próbanapon volt. Egy hét múlva már rendesen dolgozott.A szar munkával is jobban keres mint itt a brt:170ezer forintos keresete volt. Árak: két inget egy nadrágot,cipőt 5000Ft-nyi fonttért vett. Jó, hogy nálunk csökken a rezsi szar ezeknek a az angoloknak.
Berecskereki
2013. szeptember 15. 19:45
„Te jól tudod, a költő sose lódit: az igazat mondd, ne csak a valódit, a fényt, amelytől világlik agyunk, hisz egymás nélkül sötétben vagyunk.” (József Attila Thomas Mann üdvözlése.) Ugye kedves Osztolykán Ágnes a kettő az egynek a duplája. Nos így lehet a statisztikában csal, ha százalékot, meg átlagot mondok. Miért nem mondja a tényleges számokat? Netán akkor kiderülne, hogy az egész fel van nagyítva? Az igazság: „Öt év alatt több mint a duplájára nőtt a nagy-britanniai egyetemekre, főiskolákra felvételiző magyar diákok száma, igaz, így sem jelentkeznek tömegével a szigetország felsőoktatási intézményeibe - írta az eduline.hu az Egyesült Királyság Magyar Diákszövetségének friss adatai alapján. A szervezet adatai szerint 2008-ban 310-en felvételiztek Magyarországról és 192-en jutottak be, 2012-ben azonban már 519-en jelentkeztek valamelyik brit egyetemre vagy főiskolára, és 329-en kezdték meg tanulmányaikat. A felvételizők száma az idén ugrott meg igazán: 719-en adták be a jelentkezésüket, közülük várhatóan 433-an kezdhetik meg az egyetemet (a végleges felvételi adatok a felmérés időpontjában még nem voltak elérhetők). A legtöbben így gazdasági és társadalomtudományi képzést választanak, és egyre többen jelentkeznek olyan művészeti szakokra, amilyeneket hazai egyetemek egyelőre nem indítanak.” Egyre kevesebben felvételiznek a magyar egyetemekre és főiskolákra: míg 2011-ben ég 141 ezren adták be jelentkezési lapjukat, tavaly már csak 110 ezren, a friss adatok szerint a 2013-as felvételinek pedig mindössze 95 ezer diák futott neki. Az érettségizők száma nem esett vissza ilyen mértékben: Míg 2011-ben 142 600-an, 2012-ben 137 600-an, az idén pedig 133 162-en vizsgáznak legalább egy tantárgyból. Nos kedves Osztolykán Ágnes valahogy így kellene bemutatni – József Attila szavaival – az igazat, nemcsak a valót. Lehet tovább folytatni más országokat irányában is – például Ausztria, Németország – ahol hasonló a helyzet. Az sem ártana mellétenni, hogy mennyi külföldi tanul Magyarországon, hogy teljes legyen a kép.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!