Röviden fog tárgyalni az EP a magyar alkotmányosságról

2013. április 12. 16:09

A jelenlegi tervek szerint rövid, mindössze negyvenpercesre tervezett vitát tart a jövő héten az Európai Parlament (EP) a magyar alkotmányos helyzetről – tudatta pénteken Jaume Duch Guillot, az EP szóvivője.

2013. április 12. 16:09

Az EP honlapján fellelhető végleges napirendtervezet szerint a vita április 17-én, szerdán reggel 9 órakor kezdődik majd, ez az aznapi első napirendi pont. Az azt firtató újságírói kérdésre, jelezte-e már Orbán Viktor, hogy fel kívánna szólalni a szerdai vitában, az EP szóvivője csak annyit mondott: Budapestről származó információi szerint a magyar miniszterelnök szerdán reggel Strasbourgból Londonba utazik Margaret Thatcher korábbi brit kormányfő temetésére. Az EP szokásos, a strasbourgi plenáris ülést megelőző hét péntekjén tartott sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre válaszolva, az EP legnagyobb képviselőcsoportját jelentő, a Fideszt is sorai között tudó Európai Néppárt frakciójának sajtóképviselője megerősítette, hogy Orbán Viktor kedden részt vesz a néppárti frakció ülésén Strasbourgban.

A szóvivő kijelentette: a magyar kormány többször világossá tette, hogy elkötelezett az európai értékek mellett, és nyitott a párbeszédre. Egyúttal azt is elmondta: bizonyos abban, hogy Magyarország együttműködik majd az európai intézményekkel, ahogyan korábban, a médiaszabályozás ügyében is tette.

Dimitrisz Komodromosz, a szocialisták képviselőcsoportjának sajtóképviselője kifejtette, hogy a párt frakcióját nagyon aggasztja az alaptörvény negyedik módosítása, mert úgy látják, hogy az komoly hatással van a hatalmi ágak szétválasztására és az igazságszolgáltatás függetlenségére. Komodromosz úgy vélte, a módosítást követően a kormány lehetőséget kap az Alkotmánybíróság ellenőrzésére. A liberális frakció szóvivője, Neil Corlett hangsúlyozta: ők kérelmezték, hogy a magyar alkotmányosság helyzetéről szóló vita felkerüljön az EP plenáris ülésének napirendjére. Corlett emlékeztetett, hogy többen arra kérték a magyar kormányt, halassza el a parlamenti szavazást az alkotmánymódosításról, de ez mégsem történt meg. A zöldpárti szóvivő, Helmut Weixler úgy vélekedett, hogy az Orbán-kormány intézkedései közül sok nincs összhangban a magyar alkotmánnyal, a kétharmados parlamenti többség „gyakorlatilag azt csinál, amit akar”, és nem „demokratikus irányba halad”.

 

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vigyor
2013. április 13. 06:48
Miért is kéne ott lennie a miniszterelnöknek, amikor horror pénzért ülnek ott az e célra tartott képviselők, akik minden bizonnyal egyemberként védik majd az országunkat...
BőröndÖdön
2013. április 13. 06:17
Az Únió únja már a baltást,főhetünk a saját levünkben,oszt jónapot!
nyugalmazott tanár
2013. április 12. 21:09
"Röviden fog tárgyalni az EP a magyar alkotmányosságról" Megmondják a tutit, oszt csá... Csak demokratikusan, europeer mód.
bini
2013. április 12. 18:43
Szerdán reggel 9 órára van kitüzve jelen állás szerint(40 perc az előzetes ídőkeret). Az EP honlapján élőben közvetitik, mint eddig is ment a plenárisok, a Bizottságok, sajtótájékoztatok. A fidesz honlapjáról is elérhető a közvetités az EPP linkről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!