Fónagy és Steiner szerint sem antiszemita Magyarország

2013. január 25. 19:19

Magyarországra látogatott az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció delegációja, amelynek egyik vezetője szerint a magyarországi antiszemita kijelentések durvasága és gyakorisága páratlan Európában. A tárgyalást követően azonban Fónagy János a Fidesz, és Steiner Pál az MSZP képviseletében is leszögezte: Magyarország nem antiszemita.

2013. január 25. 19:19

Magyarország nem antiszemita ország – jelentette ki Fónagy János a Fidesz, és Steiner Pál az MSZP képviseletében pénteken Budapesten, az antiszemitizmus ellen küzdő interparlamentáris koalíció (ICCA) delegációjával folytatott tárgyalásokat követően. A magyar politikusok erről azután beszéltek, hogy Fiamma Nirenstein olasz parlamenti képviselő, az ICCA-delegáció egyik vezetője a pénteki sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: a magyarországi antiszemita kijelentések „durvasága és gyakorisága páratlannak mondható az európai országok között”. 

Az ICCA európai és izraeli képviselőkből álló 11 tagú delegációja csütörtökön és pénteken folytatott megbeszéléseket Magyarországon. Látogatásuk során a magyar kormány, valamint a parlamenti pártok képviselőivel találkoztak. Fiamma Nirenstein elmondta: azért érkeztek Magyarországra, mert az országban „vészhelyzet” van az antiszemita kijelentések durvaságát és gyakoriságát tekintve. Hangsúlyozta ugyanakkor: a kormány és az ellenzék képviselőivel folytatott tárgyalások után meggyőződtek arról, hogy mindkét oldal határozott erőfeszítéseket tesz a hasonló kijelentések visszaszorításáért. 

Az olasz politikus ismertette: tájékozódtak a magyarországi romák és zsidók elleni rasszista és diszkriminatív megnyilvánulásokról. Úgy fogalmazott: nincs egyetlen ország sem Európában, ahol egy újságcikk a romákat az állatokkal tekintette volna egyenlőnek, és nincs egyetlen parlament sem, ahol a zsidó politikusok összeírását követelte volna egy megválasztott képviselő. Fiamma Nirenstein a sajtótájékoztatón kijelentette: az a fajta antiszemitizmus, amelyet a Jobbik képvisel, nemcsak Magyarország, hanem egész Európa problémája.

Kérdésre válaszolva hozzátette: álláspontja szerint a magyar Jobbik és a görög Arany Hajnal a két legveszélyesebb szélsőjobboldali párt ma Európában. John Mann, az Egyesült Királyság parlamenti képviselője, a delegáció másik vezetője arról beszélt, országa nem azért harcolt a fasizmus, majd a kommunizmus ellen, hogy ma Európában egy választott politikus a zsidó politikusok listázását követelje. Hangsúlyozta: azért jöttek Magyarországra, hogy szolidaritásukról biztosítsák mindazokat, „akik fel merik venni a harcot a bárki szabadságát veszélyeztető megnyilvánulások ellen”.

Fónagy János – aki a sajtótájékoztatón úgy mutatkozott be, hogy a párt budapesti elnökeként a Fideszt, a holokauszt utolsó parlamenti túlélőjeként pedig az idősebb zsidóságot képviseli – hangsúlyozta: a magyar nép nem antiszemita, idegengyűlölő, vagy kirekesztő, és Magyarországon nem gyakoribbak az ilyen felháborító megnyilvánulások, mint a világ más részén, ugyanakkor ezeket nem szabad lebecsülni, és a leghatározottabban fel kell lépni ellenük. „A Fidesz és a kormány ezt tette és a jövőben is ezt fogja tenni” – fűzte hozzá a fideszes politikus. Kiemelte: a Fidesz a parlamentben és a tömegrendezvényeken is elítél minden antiszemita megnyilatkozást és minden rendelkezésére álló eszközzel megakadályozza ezen megnyilatkozások megismétlődését, szükség esetén akár a parlamentre vonatkozó szabályok megváltoztatásával is. Hozzátette: Magyarországon a zsidóság „a holokauszt borzalmai után újra a reneszánszát éli”, és a kormány biztosítani fogja, hogy ez folytatódhasson.

Steiner Pál úgy fogalmazott: a magyar emberek többsége nem antiszemita. Hangsúlyozta: „a kirekesztés minden formája elleni fellépés közös nemzeti ügy”, ebben az MSZP szívesen együttműködik a kormánnyal és ebben a kérdésben nincs nézeteltérés a két párt között. Megerősítette ugyanakkor, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban „olyan jelenségek mutatkoztak meg, amelyeket sem a magyar politikai közbeszéd, sem a nemzetközi politika nem hagyhat figyelmen kívül”.

Az ICCA-delegáció vezetői kérdésre válaszolva elmondták: nem Magyarország, hanem európai és izraeli parlamenti képviselők kezdeményezték a magyarországi látogatásukat.

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mr Shábezdecker
2013. január 27. 13:12
Ezeknek a gondolkodása csak addig terjed, hogy antiszemitázzanak orrba szájba. Miért nem képesek a probléma forrásával szembenézni? Talán mert tudják, hogy az "ellenszenv" teljesen racionális alapokon nyugszik, és képtelenek bármit kezdeni ezzel a helyzettel. A másik, hogy miért antiszemét az, akinek a véleménye nem egyezik az ő gondolkodásmódjukkal?
istvami
2013. január 26. 13:20
Akkor üljenek be mindketten a kocsiba és kürtöljék szét a világba hogy Magyarország nem anteszemita, mert eddig a haverjaival együtt csak az ellenkezőjét hallottam én és a világ tőlük...
greg
2013. január 26. 08:05
Egyetlen megoldás ha a NATO bombázni kezdi az országot az talán kijózanítaná a moslékzabálókat.
Csigorin
2013. január 26. 07:42
Szomszedunk nem csak a parlamentben, de az egesz orszagaban listazza, sot, allampolgarsagatol megfosztja azon polgarait, akiknek van a szlovakon kivul mas allampolgarsaguk. Hello! Nem javaslat, torveny! Akkor kerdem en, nekunk meg azt sem szabad, hogy legalabb megkerdezzuk, hogy nem az orszag polgarai, csupan a parlamenti kepviselok kozul, ugyan kinek van mas allampolgarsaga is? A szlovakok eseten belugy es jogos az ezerszerese annak amiert minket kipellengereznek??
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!