Pintér: Mi nem szeretnénk a leggyengébbek lenni

2011. június 23. 14:02

„Hét nap van hátra a soros elnökségből; én nagyon bízom benne, hogy úgy fejezzük be, ahogy kezdtük: kiemelt biztonsággal” – jelentette be Pintér Sándor csütörtökön, Európa terror-fenyegetettsége címmel meghirdetett előadásán. A belügyminiszter a magyarországi védekezéssel kapcsolatban elmondta, „mi nem szeretnénk a leggyengébbek lenni”. A Mandiner beszámolója.

2011. június 23. 14:02
Bánlaki Dalma Stella

Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán tartott előadást Európa terror-fenyegetettsége címmel. A politikus elmondta, Oszama bin Laden halálát követően a téma aktuálissá vált, hiszen a negyven napos mohamedán gyász leteltével fokozott védelemre lehet szükség az esetleges megtorlások miatt. „Bár Bin Laden operatív akciók tervezésében már hosszabb ideje nem vett részt, mint fétis, mint egyfajta vallási vezető jelen volt. Halálát követően az Európai Unió belügyminiszterei felmérték a helyzetet, és közös döntést hoztak a tagországok végrehajtandó védekezési mechanizmusaival kapcsolatban” - emelte ki Pintér.

Az előadáson elhangzott: szeptember 11-én, a New York-i szerencsétlenség tizedik évfordulóján szintén fokozott védelmi készültségre lehet majd szükség, nem zárható ki ugyanis, hogy az al-Kaida terrorakciót szervez. „Az egységes, erős szervezet ugyan már szétbomlott, de elszórva, több kisebb egységre szakadva még mindig működik. Miután meggyengült a központ, kiemelkedően nagy terrorcselekmény valószínűleg nem várható” -– jelentette ki a belügyminiszter. Ezzel szemben - a politikus szerint - a diplomatákat, a kormánytisztviselőket, a titkosszolgálati- és az ismert médiaszemélyiségeket veszély fenyegetheti. A repülőtéri terrorakciók szintén nem zárhatók ki az egyre szigorodó ellenőrzések mellett sem.

Pintér Sándor elmondta, Magyarországon nincs kiemelkedő terror-fenyegetettség, a terrorszervezetek rendszerint nagyobb publicitást jelentő, kiemelkedő jelentőségű központi helyeket keresnek akcióik végrehajtására. A politikus szerint nem szabad elhanyagolni a leggyengébb láncszem teóriáját sem, azaz hogy a támadások célpontjaivá válhatnak olyan területek is, ahol kisebb az ellenállás. Ezzel kapcsolatban Pintér Sándor kijelentette: „Mi nem szeretnénk a leggyengébbek lenni, így létrehoztuk a Terrorelhárítási Központot, ahol a hírszerzéstől a feldolgozáson át az elhárításig komplex együttműködés zajlik.” Arra a kérdésre, hogy a magyar soros elnökség nem jelent-e fokozott veszélyforrást, a belügyminiszter úgy felelt, „Hét nap van hátra a soros elnökségből; én nagyon bízom benne, hogy úgy fejezzük be, ahogy kezdtük: kiemelt biztonsággal.” Pintér Sándor kiemelte, az elmúlt fél év során mintegy 260 rendezvényre került sor Budapesten, többségükön jelen voltak az Unió és a Parlament jeles képviselői is. „Óriási forgalmat bonyolítottunk le, és a főváros közlekedése – egy esetet kivéve – nem érezte meg, nem volt fennakadás, amely akadályozta volna a Budapest hétköznapjait” - fűzte hozzá a politikus.

A német hasmenésjárvány kapcsán felmerült bioterrorizmussal kapcsolatban az előadáson elhangzott: a világon sehol nincs olyan terrorelhárítási központ, amely ilyen speciális feladatokra is felkészült lenne. „Egy ilyen probléma megoldásához szakértőket kell igénybe venni, de létezik összeköttetés, amely ilyen jellegű támadás esetén Magyarországnak is segítséget tud nyújtani.”

A Líbiai Magyar Nagykövetség védelméről az előadó elmondta, miután Magyarország az Európai Unió elnöke, nem tehette meg, hogy kirendeltségét bezárja. „Noha Izrael csak saját nagykövetségeit védi, várhatóan sem Kadhafi, sem a NATO erői nem fogják az ottani magyar kirendeltséget ostromolni.” A belügyminiszter hozzáfűzte, a harcok gyors befejezés nem várható, és mivel Magyarországnak nincs ott katonai ereje, csak diplomáciai védelemre számíthat.

A BKF Média Műhelyének kérdésére válaszolva Pintér Sándor azt felelte, a Magyarország által befogadott guantanamói fogoly ügyével kapcsolatban az ombudsman véleményére várnak, addig azonban teljes ellátás, zsebpénz, internet, magántanár és a szabad mozgás lehetősége illeti meg.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
yac 1961
2011. június 23. 19:42
BELÜGYminiszter Úr! Közbiztonság a fő feladat.
pascal
2011. június 23. 14:45
Csak egyszer látnám, hogy a politikusok olyan lelkesdéssel, erőbedobással harcolnak a közbiztonságért mint amire a saját biztonságuk érdekében képesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!