Bekeményít a kormány: börtönbe kerülhetnek a táppénzcsalók

2011. április 27. 17:46

Minden olyan cselekmény, amely a büdzsének kárt okoz, költségvetési csalás lesz. Azokat, akik visszaélnek a jóléti juttatásokkal, akár két év börtönnel is büntethetik.

2011. április 27. 17:46

A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával, aminek értelmében új fogalom épül be a Btk.-ba: a költségvetési csalás. Eszerint bárki, aki közpénzekkel él vissza, az 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható. A kormány azt várja az intézkedéstől, hogy a Btk. hatékonyabban tudja megvédeni a költségvetést.

Nagy Anna kormányszóvivő szerint a módosítás sok kiskaput bezár, minden, a költségvetésnek kárt okozó cselekmény bekerül a látótérbe. Költségvetési csalás lesz az adócsalás, a munkáltatással összefüggő csalás, a csempészet, az áfa-csalás, vagy a jövedéki adócsalás is. További újdonság, hogy akár 2 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az, aki visszaél a társadalombiztosítási, szociális, vagy más jóléti juttatással, így például a rokkantnyugdíjjal, vagy a táppénzzel. Ennek a bűncselekménynek 20 ezer forint lesz az értékhatára.

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kirke70
2011. április 30. 08:54
Ezek nem normálisak, akkor magyar vállalkozok mind mehetnek börtönbe, nincs olyan aki ne próbálna kicsit csalni, hogy neki is maradjon, főleg a kisvállalkozók. Közülük meg mind börtönt érdemel hisz folyamatosan csalnak. Egyre jobban kezdem őket utálni, a baromságaik miatt. Az új munkatörvény miatt meg főleg, a kevés jogot is ami volt egy munkavállalónak még azt is csökkenteni akarják. Nem tudom pl mi a bajuk a szabadsággal azt miért akarják csökkenteni, meg a pótlékot, a normál munkavállaló ugysem keres sokat, és ha éjjel vagy hétvégén melózik legalább kicsit többet kapott, most ezt is elveszik a családoktól, mert ugye nem a gazdag dolgozott éjjel és hétvégén. Szemét tróger banda!!!!!
honphibu
2011. április 28. 14:53
"A közpénzekkel való visszaélések büntethetőségét kezdeményezi a kormány a büntető törvénykönyv (Btk.) módosításával, aminek értelmében új fogalom épül be a Btk.-ba: a költségvetési csalás. Eszerint bárki, aki közpénzekkel él vissza, az 100 ezer forintos értékhatár felett 2-től 10 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne sújtható." Most kezdjem el sorolni, hogy ez alapján összesen hány évtized börtönt kapna az összes parlamenti és önkormányzati képviselő, ill. polgármester vagy tudjátok magatoktól is?
StG
2011. április 28. 09:59
Egy dolgot azért nem értek. Mivel is vagyunk előrébb? Ezek a tényállások eddig is bűncselekmények voltak tudtommal. Csak éppen a szándék/képesség/mittudoménmi hiányzott az esetek tömeges bizonyításához.
StG
2011. április 28. 09:24
Most akkor a kormányzati iPad-beszerzés kitalálója is börtönbe megy?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!