Alkotmányellenes a kormánytisztviselők indoklás nélküli kirúgása

2011. február 15. 15:14

Fennakadt az alkotmánybírósági vizsgálaton a kormánytisztviselők jogállásáról szóló jogszabály. A jogbizonytalanság elkerülése érdekében azonban nem azonnali hatállyal semmisítették meg azt.

2011. február 15. 15:14

Alkotmányellenesnek nyilvánította kedden az Alkotmánybíróság (Ab) a kormánytisztviselők jogállásáról szóló, tavaly júniusban elfogadott törvény azon rendelkezését, amely szerint indoklás nélkül el lehet bocsátani a központi közigazgatásban dolgozókat. A rendelkezést nem azonnal, hanem május 31-i hatállyal semmisítette meg az Ab, vagyis eddig van ideje az országgyűlésnek, hogy új szabályokat fogadjon el a felmentésre.

Az Ab közleménye szerint az indoklás nélküli elbocsátás lehetősége a törvényhozó széleskörű szabadsággal rendelkezik a felmentés feltételeinek meghatározásában, ez azonban nem terjedhet odáig, hogy korlátlan jogkört adjon a munkáltatónak a közhivatalt betöltő tisztviselő felmentésére. Úgy ítélték meg, hogy az indokolási kötelezettség nélküli felmentési jog aránytalanul, épp és ezért alkotmányellenesen korlátozza a közhivatal viseléséhez való jogot. Megállapították azt is, hogy indoklás nélkül nem lehet bírói úton megállapítani, jogszerű volt-e az elbocsátás, így sérülhet a hatékony jogvédelemhez való jog, és ezzel összefüggésben - a kiszolgáltatottság miatt - az emberi méltósághoz való jog is.

Az Ab nem vitatta, hogy a közigazgatás hatékonyságának javítása indokolhatja a tisztviselők felmentésének megkönnyítését, azonban az országgyűlésnek olyan szabályt kell alkotnia, amely összhangot teremt a kormánytisztviselők jogainak védelme és a kormányzati célok között - írja az Origo.

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2011. február 16. 11:06
"Valakinek holnap le kell mondani hivataláról Mondd, te kit választanál?"
Senior
2011. február 16. 10:15
Ezt írtam néhány napj: "A köztisztviselő kettő havi felmondási határidővel, beosztástól függetlenül, indokolás nélkül kirúgható. Ez ám az életpálya!" Ja, a vezetők (osztályvezető, vagy afelett) továbbra is kirúghatók indokolás nélkül, csak más jogszabályok alapján. Igen nagy blama, de sajna nem fognak belőle tanulni.
gabuci
2011. február 16. 09:55
Pártunknak és kormányunknak végre vissza kellene térnie a törvényes kormányzáshoz
Zero_Toleransz
2011. február 16. 09:54
Kedves Mandineres kiegyensúlyozott blogszerzők - különös tekintettel a csúsztatás bajnoka, Turul_2_K_2 vagy ki. erről mikor cikkeztek? http://disznool.blog.hu/ Lassan egy éve várnak a kutatók a pénzükre mert a kedves Matolcsy és Fellegi úr nem tudja eldönteni, hogy ki kezelje az innovációs pénzeket. (április óta be fan fagyasztva minden elnyert K+F pénz. Nem arról van szó, hogy nincsenek új pályázatok, hanem arról, hogy semmibe veszik az aláírt szerződéseket.) ez a hír júniús óta van kint, de igazából áprilistól nincs előrelépés: http://www.nih.gov.hu/aktualis-hirek-esemenyek/2010/nemzeti-kutatasi-100622 Lehetőleg ne gyertek nekem a szánalmas filózófusozással, mert elképzelhető, hogy a komplett K+F leállítása azon túlmutat. Más: Az LMP-vel kapcsolatos adó csúsztatásotokat csak a tegnapi Táskás Rogán nyilatkozat tudta felülmúlni. Remélem nemsokára cikkeztek arról, hogy csak azoknak csökkent a fizetése az egy kulcs miatt, akiknek a cége lecsökkentette azt. Tényleg azt reméltem, hogy 8 év hazudozás után lehet itt még éppeszű politika, de tévedni emberi dolog. Ugyan az a hazudozás megy, csak most még azzal is súlyosbítják, hogy kötelezően kell hírdetni a közintézményekben, hogy forradalom volt, továbbá azzal, hogy még annál is hülyébbnek nézik az embert, mint az a maszop tette. További kiegyensúlyozott tájékoztatást kívánok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!