Sallai ára kilőtt, de volt, akié bezuhant – megint nőtt a magyar labdarúgó-válogatott értéke!

2024. április 02. 05:07

A nemzeti együttes labdarúgóinak összértéke Marco Rossi vezetése alatt már közel a duplájára emelkedett.

2024. április 02. 05:07
GULÁCSI Péter; MILOS, Kerkez; NAGY Ádám; NEGO Loic; SZALAI Attila; SALLAI Roland; SCHÄFER András; BALOGH Botond; LANG Ádám; VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik
Pálfy Dániel Ábel

A válogatott szünet végén szokás szerint felülvizsgálta a labdarúgók játékjogának becsült értékét a mértékadónak tartott labdarúgópiaci portál, a  Transfermarkt. A szakportál természetesen a magya labdarúgó-válogatott tagjait is beárazta, és van pár látványos változás. Nézzük, mik ezek, és mennyire jó ez nekünk! 

Marco Rossi kapitánysága alatt több mint 90 százalékkal emelkedett a magyar válogatott értéke

Mindenekelőtt jó hír, hogy bár nincs még két hete, hogy megírtuk – ez az eddigi legértékesebb magyar válogatott, cikkünk címe már elavult, hiszen a nemzeti együttes összértéke megint emelkedett. 

A magyar labdarúgó-válogatott piaci értéke jelenleg 166,65 millió euró. 

Hogy értékén tudjuk kezelni ezt az információt érdemes kontextusba helyezni a dolgot. Mindenekelőtt bár az infláció az elmúlt években a nemzetközi labdarúgásban is érzékelhető volt, nemzeti tizenegyünk huszonötünk értéke ennél jóval nagyobb arányban nőtt. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ebben sok mindennek szerepe volt elsősorban persze a csapatban szereplő játékosok személye a mérvadó, és ez időről időre változik valamennyit. Marco Rossi kapitánysága elején számos játékos megfordult a csapatban, hiszen a „Mister” kereste a megfelelő összeállítást. Nagyjából egy-másfél év alatt, azaz 2020-ra azonban kialakult egy viszonylag stabil mag, és ez bizonyos játékosok kiöregedése/vissszavonulása (pl.: Szalai Ádám) és az új generáció beépítése (Szoboszlai Dominik, Kerkez Milos) mellett csak egy-egy jobb teljesítményével a helyét kiharcoló játékos (Varga Barnabás) miatt módosult minimális mértékben. 

A csapat értéke azonban jóval többet változott, hiszen

2018-ban, amikor Rossi szövetségi kapitány lett, a magyar válogatott játékosok összértéke 85,87 millió euró volt. Ez azóta majdnem a kétszeresére emelkedett. 

A magyar válogatott 2021-ben lépte át története alatt először a 100 millió eurót. Azóta több labdarúgónk – köztük Szoboszlai Dominik és Kerkez Milos ára is óriásit emelkedett. A magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya például saját posztján ma már a 9. legértékesebb labdarúgó a világon, Luis Díazzal holtversenyben a Liverpool legértékesebb (és egyes szakírók szerint a legfontosabb) labdarúgója. 

Csak az elmúlt pár hónapban tízmillió eurót emelkedett a csapat értéke, amiben természetesen benne van az is, hogy a válogatott veretlenül és csoportelsőként jutott ki a nyári németországi Európa-bajnokságra, és 2022 szeptembere óta, 12 mérkőzéses veretlenségi sorozattal büszkélkedhet (akkor még, azóta a törökök és a koszovói válogatott legyőzésével ez 14-re emelkedett), de nagyban hozzájárul a labdarúgók klubcsapatokban mutatott teljesítménye és esetleges klubváltása is. 

Budapest, 2024. március 22.
Magyar szurkolók a Magyarország - Törökország barátságos labdarúgó-mérkõzésen a Puskás Arénában 2024. március 22-én.
MTI/Koszticsák Szilárd
Nem csak a szurkolók, a nemzetközi piac is értékeli a magyar labdarúgók teljesítményét
Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az Eb-résztvevők közt még mindig a magyar válogatott az egyik legkevésbé értékes csapat

A nemzetközi labdarúgás térképén azonban a magyar nemzeti együttes még mindig az alsóházban szerepel. Ha mégnézzük azokat a csapatokat, akikkel az elmúlt időszakban játszottunk – és akik nagy része ellen legalább egy meccset nyertünk – elég vegyes a kép. A török válogatott értéke közel a duplája a miénknek (303 millió), a szerbeké az elmúlt időszakban jegyzett visszaesésük ellenére is jóval magasabb (227 millió), de a koszovóiaké jóval alacsonyabb (66 millió), ahogy a montenegrói csapaté is (40 millió). 

De nézzük, hogy állunk az Eb-résztvevők között! Közvetlen ellenfeleink, Németország (672 millió euró) Skócia (227,4) Svájc (223,2) mind jóval nagyobb értékű csapattal rendelkeznek. Közülük is kiemelkedik a német keret, amely a 6. legértékesebb az Eb-n részt vevő válogatottak között. Skócia a 15. Svájc a 16. míg

Magyarország a 18. helyen áll az Európa-bajnokság mezőnyében a csapat értékét tekintve. 

Az, hogy a válogatottunk idén már sorozatban harmadszor fog Európa-bajnokságon szerepelni, nem csak abból a szempontból óriási dolog, hogy nemzetközi szinten mekkora megbecsültség övezi Rossi együttesét. Egy nemzetközi tornán való jó szereplés rendesen megdobhatja a jól teljesítő labdarúgók – és ezáltal a válogatottak – értékét is, ezzel párhuzamosan pedig lehetőséget ad a játékosoknak, hogy nevesebb klubokhoz szerződjenek.  

A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak piaci értékük sorrendjében
A 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságon részt vevő válogatottak piaci értékük sorrendjében
Forrás: Transfermarkt

Fontos megjegyezni, hogy a Transfermarkt „árazása” sosem kizárólag a labdarúgó pályán mutatott teljesítményre való képességét, azaz a játékerejét jelenti, hanem a benne rejlő potenciált, és azt, hogy a klubok/menedzserek számára mennyire térülhet meg mint befektetés. Ebben benne van rengeteg faktor: a labdarúgó marketingértékétől az életkorán, a sérülékenységén, a képviselőjén és aktuális, valamint korábbi klubjain (plusz a bajnokságon, amiben szerepelnek) keresztül egészen a nemzetiségéig (és nem csak az esetleges válogatottsága miatt).

Sallai értéke kilőtt, Szalaié bezuhant, Schäferé korrigált

A legnagyobb mértékben Sallai Roland játékjogának értéke emelkedett. A 26 éves labdarúgó a korábbi 12 után jelenleg 15 milliót ér. Ebben a válogatottban az elmúlt évben mutatott elképesztő teljesítménye mellett az is benne van, hogy az idei szezonban jóval több játékpercet kap, és ez nem véletlen, hiszen élete formájában játszik – idén például két góljával megfordította a Lens elleni Európa-liga mérkőzést, ezzel továbbjuttatta a csapatát. 

Nem véletlen, Sallai Rolandért bejelentkezett a tavalyi Európa-liga győztes Sevilla. 

Az egy másik kérdés, hogy a Freiburg egyelőre nem akarta elengedni, bár ebben szerepe lehetett annak is, hogy Sallai – aki Marco Rossi szerint Szoboszlai mögött a második legjobb magyar labdarúgó – a közelmúltban menedzsert váltott, és már a többek közt Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz karrierjét is egyengető, Eszterházy Mátyás vezette EM Sports Consulting képviseli az érdekeit. 

Ahogy fentebb írtuk, egy jó Eb az egekbe repítheti Sallai értékét, és amennyiben így lesz, a Freiburg szinte biztosan nem fogja tudni megtartani, de legalább jó pénzt kap majd érte. Ez persze teljesen érthető egy olyan játékosnál, aki ilyenekre képes: 

Ezt is ajánljuk a témában

Sallaival szemben újdonsült csapattársa, Szalai Attila karrierje éppen nem a legjobb időszakában van. A nyáron a Fenerbachcétől a Hoffenheimbe igazolt labdarúgó a 2023/2024-es idény első felében alig szerepelt a Bundesligában, és bár a téli átigazolási időszakban a több lehetőség reményében kölcsönbe a Freiburghoz került, ott sem tudott alapemberré válni. Szalai a válogatottban és a klubcsapataiban is többször hibázott nagyot az elmúlt időszakban, és ez az értékelésén is látszik. 

Tavaly nyáron még 14 millió euró volt a becsült értéke, télen már csak tíz, és ez azóta 6 millió euróra esett vissza.

 Remélhetőleg nyárig többet fog játszani és az Eb-n brillírozva visszanyeri az önbizalmát és a piac megbecsülését is.   

Ezt is ajánljuk a témában

Szerencsére Szalain kívül minden újra értékelt labdarúgónk esetében pozitív a változás. Bolla Bandegúznak például vele ellentétben bejött a váltás, és új csapatában, a Servette-ben kifejezetten jól szerepel. Nyilván ennek is köszönhető, hogy 1,8 millióról 2,1 millióra emelkedett az értéke. Szintén emelkedett a Kecskemét csapatából a svájci Lausanne együtteséhez szerződött Szalai Gábor értéke, ami 650 ezer helyett már 1 millió euró. A Rossi válogatottjában Montenegró ellen kiváló játékkal debütáló és Serie-B megnyerése felé menetelő Parma csapatában idén alapemberré vált 21 éves Balogh Botond értéke arányaiban még nagyobbat, 900 ezer euróról 1,8 millió euróra emelkedett.

A súlyos sérülését követően nagyjából másfél év után visszatért Schäfer András játékjogát a korábbi 4 helyett már 5 millióra becsüli a Transfermarkt, és a 24 éves játékos teljesítményét nézve lesz ez még ennél jóval magasabb is – különösen, ha Szoboszlai törleszti felé a – gólpasszokban kifejeződő adósságát –, és a 2021-es után a 2024-es Európa-bajnokságon is gólt szerez

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-79
2024. április 30. 22:51
🍓 ️ ­­­A­­ ­­d­ö­­­g­­­ö­s­ ­­­l­á­n­y­­­o­­k­­ ­­­v­á­­­r­­­n­a­­k­­ ­­­r­­­á­­d­­­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­­­.­­𝗖­­­𝗨­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Jajdejónekünk
2024. április 02. 10:54 Szerkesztve
Sajnos a magyar válogatott szárnyalása nem valós. Valójában nagyon rosszul játszanak, csak nem veszik észre, és a nézőkkel, szurkolókkal is elhitetik, hogy jól megy a dolog. (Már egy jó ideje, stabilan) A magyar foci régóta gödörben van, és a szakadék felé gurul, így minden győzelem egy vereséggel ér föl. Meglássátok, ez így nem fenntartható: egyszercsak jön a vereség, kiesnek a bajnokságból, megszakad a jó széria. És akkor mi, akik szóltunk, mondhatjuk majd: ugye hogy én szóltam? Ergo: addig sem szabad örülni semmi sikernek, főleg, mivel a Orbán szereti a focit. És a magyar csapat bukása Orbán bukása egyben. Uff.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. április 02. 09:41
Emberek tőzsdei ára kilőtt, bezuhant, korrigált. Szoboszlai most éppen bikapiacban van, mások oldalaznak, de van akinek az ára csökkenőben. Akkor ez most nekünk miért is jó? Már világbajnokok vagyunk? Vagy kevesebb megy rájuk a mi zsebünkből? Aztán Hamilton a gladiátor. 😂😂😂
Búvár Kund
2024. április 02. 09:20
Ez csak játék a számokkal. Egy skót játékos nem azért drágább egy magyarnál, mert jobb focista lenne, hanem azért mert más a piaca, jobb az eladhatósága, mint egy magyaré.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!