Taylor Swift és Főfőpolgármester úr meséje

2023. június 24. 20:51

Hol volt, hol nem volt, az énekesnő egyszer ellátogatott Budapestre, ahogy Levélíró Gergely kérte.

2023. június 24. 20:51
null
Veczán Zoltán
Mandiner

Hol volt, hol nem volt, a gendermagos-hintalovas kiskakas szemétdombján innen, a love-is-love-üveg-hegyeken túl, ott, ahol a független tényfeltáró túr, egy cseppencsepp országba – ahol kiugrott, akarom mondani, beugrott papok hetente kétszer vonulnak vissza örökké a közélettől, ahol kiugrónak ritkán mondható, de ugrásra kész disszidens teológusasszonyok öntözgetik-kapálgatják lelkük nárciszoskertjét, ahol fergeteges kandúrheccekben egyesek a saját, másuk apukájuk autójával dicsekszenek, s ahol nagy álvitézek és kisgrófók húzzák a talpalávalót – egyszóval ide,

ebbe a cseppencsepp országba kapott meghívót nem más, mint maga a csudálatos, világhíres, százszorszép Taylor Swift.

Komoly, géppel írt, ánglius nyelven fogalmazott, szépen lektorált, fejléces meghívó volt ez, gyöngybetűkkel, aranyszegéllyel, s az állt benne, hogy volna itt ez a cseppencsepp ország, abban vagyon egy város, a városban egy városháza, s abban van egy Főfőpolgármester, aki szerint a városa szuper hely, Swiftnek pedig mindenképpen el kellene mennie oda koncertezni.

Ejszen, igen kedve kerekedett a százszorszép Taylor Swiftnek, hogy meglátogassa ezt a cseppencsepp országot, benne a várost, benne a városházát, és koncertezzen a budapestieknek, ha már ilyen szépen kérik. De öreg dajkája, régi kedves dadája furtonfurt a fülébe sugdosott. Hogy így, Taylor Swift, meg úgy, Taylor Swift, elébb ismerd meg ezt a cseppencsepp országot és a várost, de álruhában ám, hogy senki se tudja, hogy ki vagy. Menjél, nézelődj, kérdezősködj! – javasolta.

Hajlott a százszorszép Taylor Swift az öreg dajka mondására, álruhát öltött, s lókupecnek öltözve nyakába vette hát az országot. Ment, mendegélt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtértől harmincesztendős kátyúkat kerülgetve, csak ment. Mígnem egyszer csak kiveresedett embereket látott, akik egy hétszűnyű palávert vertek nagy buzgalommal. Megkérdezte hát őket, miként a dajka tanácsolta: „adjon Isten jó napot, derék emberek, hát miért veritek tik oly kegyetlenül azt a hétszűnyű palávert?” Az emberek félbeszakajtották a munkát, hogy válaszolhassanak. „Azért, mert most háromhetven az euró, és így külföldön egy csomó minden olcsóbb, bezzeg nálunk meg nem!” – vágta rá hetykén egyikük, egy pirospozsgás bácsika. „Értem én, amit mondtok!” – felelte rá Taylor Swift. „Tehát amikor gyengébb a forint, nem veritek.” „Dehogynem, hogyne vernénk!” – felelte rá a bácsi – „akkor meg azért verjük ugyanígy, mert ne már, hogy a külföldiek járjanak ide vásárolgatni a nagy olcsóságba”!

Taylor Swift nem mondott semmit, csak továbbállt.

Ment, mendegélt, éppen egy méhlegelő fölött vezetett az útja egy lombkoronasétányon, amikor asszonyok furcsa csapatával találta szemben magát.

Elöl ment a Prominens Megmondóasszony, utána az egyéniségek.

A Prominens Megmondóasszonyon piros köntös volt és egy fehér papír a fején. Éppen szemben masíroztak a Taylor Swifttel, emez meg ugyancsak megkérdezte őket: mi járatban ebben a fura maskarában? Felelt is neki a rangidős: „Elegünk van abból, hogy a kormány eddig gyerekszülő masinának nézett minket, most már meg nem!” – rikoltotta. „Takarodjon a méhünkből, de a pénzt tegye le szépen a sarkon!” – így egy másik egyéniség. Taylor Swift illedelmesen Istenhozzádot mondott, s felvette a piros főkötőt fehér papírlappal, hogy ne keltsen feltűnést.

Hamarosan beérkezett hát a városba; itt nézelődött, őgyelgett, megnézte, amit meg kellett, kikérdezte, amit ki kellett, s már értette, miért hívta őt a Főfőpolgármester.

***

A levélíró Főfőpolgármestert aztán egyszer csak arra ébresztette a legkisebb kisinasa: megjött a Taylor Swift!

De nem csak a százszorszép énekes jött el, hanem mások is: Robert Downey Junior Vasemberként, Chris Hemsworth pedig Thornak öltözve. Elámult Levélíró Gergely: igazi sztárparádé ez, a kedvenc hőseivel! Majd meglátjuk, mit szól ehhez Budapest! – ismételgette nagy örömmel, míg Swift és a többiek sokatmondó pillantásokat váltottak. „Vezess minket a Budapesthez” – kérték, mire a Főfőpolgármester odakísérte őket az ágyhoz.

– Ne félj, minden rendben lesz! – Duruzsolta a Budapest fülébe Swift.

– Igazi kis szuperhős vagy, hogy még ezt is túléled, ez a kis kosz még jól is áll! – vigyorgott erőltetetten a Vasember.

– Az a Blaha Lujza téri parkszerűség nem a vég, csak kitartás! – tromfolt Thor.

A Főfőpolgármester meghatódva kérdezte őket, vajon tudják, mennyit jelent ez a látogatás szegénynek?

– Ilyenkor ez csak természetes – mosolyogtak rá mindhárman, és próbáltak úgy tenni, mintha nem vennék észre a város végtagjaiból mindenfelé kiálló bicikliutakat, hétszázalékos sokasággal autómentesített hídját, a testét ellepő, egyre burjánzó méhlegelőket, útjaiba maró kátyúkat, a lépcsőfokonként külön-külön ünnepélyesen átadott felújított metróállomásait, és igyekeztek csupa derűt mutatni, ahogy súlyos beteg látogatásakor a beöltözött hírességeknek illik. Különösen, ha kamera is veszi őket.

Aztán Taylor Swift hetedhét országra szóló koncertet csapott, együtt ropták rá Niedermüller akciónyugdíjasai és a Kazinczy utcai aszpirinárus dílerek. Még ma is mulatnak, ha abba nem hagyták.

Aki máshogy meséli, az propagandista.

Nyitókép: képkivágás a Magyar Népmesék A királykisasszony jegyei című epizódjából

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lististerc
2023. június 25. 14:21
Taylor Swift jövő nyáron jön Bécsbe. A koncertjegyek kb. 100.000 FT - ba kerülnek. Hozzáteszem: kiváló énekesnőről van szó, az USA - ban number one, érdemes hallgatni. Nem Karigeri kategória.
Gyugyesz
2023. június 25. 08:20
Ez alap. Vele kapcsolatban én is bármikor szívesen szembenéznék a heteroszexualitásommal.
herden100
2023. június 25. 05:39
Swift: https://www.natgeotv.com/hu/musorok/natgeo/usa-es-kina-titanok-harca https://m.youtube.com/watch?v=5U3BWlHHkho&pp=ygUhU3dpZnQgcmVuZHN6ZXIga2lqw6F0c3rDoXNhIGvDrW5h A bolygó pénz-áramlását felügyelő jenkik, rábasztak...
herden100
2023. június 25. 05:26
Swift: https://www.natgeotv.com/hu/musorok/natgeo/usa-es-kina-titanok-harca https://m.youtube.com/watch?v=5U3BWlHHkho&pp=ygUhU3dpZnQgcmVuZHN6ZXIga2lqw6F0c3rDoXNhIGvDrW5h A bolygó pénz-áramlását felügyelő jenkik, rábasztak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!