Szerintem ma olvass orosz írót!

2023. június 06. 14:56

Sokkal mélyebben vagyunk, mint a két olimpiai bojkott idején.

2023. június 06. 14:56
null
Szentesi Zöldi László
Facebook

„Szeretném felhívni a figyelmet néhány remek barátomra, akik munkát keresnek, de kizárólag az Európai Unión kívül, ahonnan rendeleti úton, hallgatólagosan, sunyi csendben éppen most rekesztik ki őket. Barátaim mindent elvállalnak, mert sok mindenhez értenek. Békés figurák, származásuk régebben rendben találtatott, ma már szégyen. Bár nem bántanak senkit, most mégsem szabad beszélni róluk. Hatágú csillaggal még nem jelölik meg őket, de valami hasonló talán bekövetkezik. Barátaim bűne egyébként csak ennyi: oroszok. Ők már nem európaiak. Őket már nem játsszák. Őket már nem emlegetik. Ők már nem számítanak. Feketelistára kerültek.

A barátaim segítséget kérnek!

Gyionyiszij, Lermontov, Puskin, Gogol, Turgenyev, Lomonoszov, Mengyelejev, Tolsztoj, Goncsarov, Dosztojevszkij, Csehov, Merezskovszkij, Jeszenyin, Blok, Mandelstam, Bulgakov, Szolzsenyicin, Babel, Paszternak, Solohov, Gorkij, Ilf-Petrov, Repin, Rubljov, Siskin, Muszorgszkij, Balakirev, Borogyin, Rimszkij-Korszakov, Csajkovszkij, Bergyajev, Rahmanyinov, Prokofjev, Sztravinszkij, Sosztakovics, Viszockij, Sarapova, Szpasszkij, Ovecskin, Kurnyikova, Malkin, Kramnyik, Arsavin, hadd ne írjak le még kétszáz nevet. Érdemes nélkülük?

Nem, nem érdemes.

Szeretem az oroszokat? Nos: egyáltalán nem jobban, mint a bantukat vagy a portugálokat. De mégis, gondolkodjunk már el, milyen volna az orosz művészek, tudósok, sportolók nélkül a világ? Semmilyen. Lyukas, foltozott, ócska. Angolok, németek, franciák nélkül is, persze.

Aki ezt nem érti meg, nem fogadja el, nemsokára mélységesen szégyellni fogja, hogy megcsonkította, megtagadta, elhazudta a valóságot. Ha nem érzi ezt, akkor pedig nem számít a véleménye. Az örökléttel a fentiek már úgyis ölelkeznek, hogy a mai árnyékvilág figurái mit vartyognak, konkrétan persze, nem volna fontos. Ha időközben le nem rombolnának mindent, el nem hallgatnának mindenkit.

Most szépen ballagj oda a könyvespolchoz, szerintem ma olvass orosz írót, majd pedig gondolkodj el azon, hogy sokkal mélyebben vagyunk, mint a két olimpiai bojkott idején. Küzdj ellene!”

Nyitókép: Kirill Kudryavstev / AFP . Illusztráció.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik