„Gyűlölöm az embereket!” – sziszegte fogai közül a korombeli nő

2023. április 20. 11:08

Megsajnáltam, vajon milyen nyomorúságot cipelhet?

2023. április 20. 11:08
null
Máthé Zsuzsa
Máthé Zsuzsa
Facebook

„»Gyűlölöm az embereket!« – sziszegte fogai közül a korombeli nő, mikor tegnap délután a WestEnd-en átrobogva összeért a vállunk a tömegben. Elnézést kértem, és tekintetét keresve egy összetört arcot, zavaros, talán valami szer hatásától is kábult tekintetet láttam.

Két idegen voltunk, akik épp csak elsuhantunk egymás mellett. Megsajnáltam, vajon milyen nyomorúságot cipelhet, milyen bántásokat kaphatott, mennyi csalódás érhette élete során, hogy ilyen elemi modon tört fel belőle egy semmi kis helyzetben ez a végtelen a keserűség? Továbbsietve még a fülemben visszhangzott a mélységből kiáltó kopogós mondat, amikor a tömött villamosra préseltem fel magam.

Miközben a jegyemmel igyekeztem elérni a lyukasztót, a készülék mellett ülő nőhöz ért a táskám. A néhány perccel korábbi »ütközés« után zavartan kértem újra bocsánatot, mire egy nagyon kedves hang szólalt meg »Szóra sem érdemes!« A villanásnyi szituációban egy kiegyensúlyozott, önmagával és a világgal békében élő ember volt mellettem.

A szintén negyvenes éveiben járó nő a következő állomásnál leszállt, de előtte mosolyogva még rám nézett és minden jót kívánt. Derűsen, szinte barátként intettünk egymásnak: ő a peronról, én az induló villamosról. Két »koccanás« a nyüzsgő város csúcsforgalmában, univerzumok találkozása két véletlen érintésben. Lehet, hogy néha nehéz, de viseljük, hordozzuk el egymást szeretetben.”

Nyitókép: Szent István Intézet

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
CharlieM
2023. április 21. 09:06
Megsajnálta, hogyne. :D
szürkeSzarvas
2023. április 21. 07:03
Az ember élete-igy-úgy-megpróbáltatások sora. Amit ki hogy visel.
kizökkentidő
2023. április 21. 03:33
Igazi filozófiai téma. Az emberi szervezet az nem egy óramű ami mindig azonos szinten működik, hanem mindig változó szerkezet. Lehet hogy egy másik alkalommal ugyanaz a két személy éppen ellenkező reakciókat fog adni az akkori érzelmi lelki stb. állapotának megfelelően. A Univerzumot példaként nagyzolásból előhozzuk, miközben még az apró rendszereket sem értjük eléggé.
Újjáélesztett Dodó
2023. április 20. 16:19
Lehet depressziós is, elég nagy pokol, és sokakat érint.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!