Böjte imája

2023. április 05. 07:47

Hogy Budaházy György ártatlan-e, érvényesen csak a bíróság mondhatja ki, nem Böjte Csaba.

2023. április 05. 07:47
null
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„Amennyiben Böjte Csaba valahol az oktatás határvidékén képzeli el a jövőjét – jelentős részben magyar adófizetők pénzéből finanszírozva –, akkor talán érdemes ezt a tényt szem előtt tartania: léteznie kell olyan közcéloknak és közmegegyezéseknek, amelyeket világnézettől függetlenül mindannyian elfogadunk. És annak hogy az állam méltó legyen legalább a minimális mértékű bizalomra az állampolgárok részéről, mindenképpen ilyen közcélnak kell(ene) lennie.

Természetesen nincs azzal semmi probléma, ha a nevezett úr gyermekekkel együtt imádkozik egy elítélt polgártársunk lelki üdvéért, vagy akár szabadulásáért: a Fennvalónak minden bűnös lélek egyformán fontos. A gondot az »ártatlan« minősítés jelenti egy terrorista cselekedetekért börtönben ülő radikálissal kapcsolatban. Azt, hogy Budaházy György ártatlan-e, érvényesen csak a bíróság mondhatja ki. Kimondta: jelen állás szerint nem az.

Meg esetleg még valakik aki mindannyiunk fölött ítél majd egyszer, de aki helyett Böjte Csaba ugyanúgy nem nyilatkozhat bűnösség illetve ártatlanság dolgában, akárcsak a bíró helyett. Amúgy minden rabságban lévő magyarra – és különösen a gyermekeikre – abszolút ráfér az ima, ebben Böjtének igaza van. Csak ha lehetséges, ne vegye át az egyház a független igazságszolgáltatás szerepét (még a nyilvános kommunikációban, a látszat szintjén sem), mert abból soha nem sült még ki semmi jó a történelem folyamán sem ebben az országban, sem máshol.”

Fotó: Földházi Árpád/Mandiner

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ricsibmf
2023. április 06. 09:46
Morálisan bárki mondhat, hozhat ítéletet a saját erkölcsi elvei alapján. Az állami jogszolgáltatás a pillanatnyi jogállás, ügyvédi, bírói képesség és hozzáállás alapján hoz ítéletet, amelyet alap, másod és legfelsőbb fokon akár meg is változtathatnak. Sőt mondhatni külföldre is elszaladhat az igazát kereső. A morális igazság és a tételes jog, főleg annak értelmezése és leképeződése nem mindig fedi egymást! Budaházy ült már eleget. Mindentől függetlenül, kaphatna Elnöki kegyelmet. Mivel egyesek izgága bajkeverőnek tartják, valószínűleg ez a legnagyobb gátja a szabadon bocsátásának. Félnek, hogy nem húzza meg magát csendben, hanem további turbulenciákat gerjeszt, amire a jelen helyzetben semmi szükség. Ez a tragédiája - antik és modern értelemben egyaránt! (Ifjú írodalmi tehetségek, akár drámát is írhatnának róla!)
csulak
2023. április 05. 18:41
a Nepszarra !
amca
2023. április 05. 18:22
Ugass ,uggas, ugass, szaharházy. Bár inkább a 999 pldányos népszarával törődj. Úgy nézel ki ,mint 1 hajléktalan prli . Schwartzdzsordsz nem küldi a lét ????
balbako_
2023. április 05. 17:18
Itt ragadt kommunista vérbírák ítélték el semmi közük a joghoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!