Az Alaptörvényünk segít eligazodni a világban

2022. november 18. 09:30

A magyar alkotmányosság, identitás és az azokat közvetítő értékek az Alaptörvény szerves részét képezik.

2022. november 18. 09:30
null
Orbán Balázs
Orbán Balázs
Facebook

„Idén tíz éve, hogy hatályba lépett Magyarország Alaptörvénye!

Az évfordulóra készült és a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen ma bemutatott »10 éves az Alaptörvény« című tanulmánykötetben Orbán Viktor ünnepi köszöntője, Kövér László, Varga Judit és Trócsányi László előadásai mellett a hazai jogtudomány számos jeles képviselőjének, így Stumpf Istvánnak, Varga Zs. Andrásnak és Koltay Andrásnak az írásai is olvashatók.

A kötetben megjelent tanulmányomban az Alaptörvény által megteremtett, sokszor éles közéleti vitákat kiváltó új minőséget jártam körbe, amely abban rejlik, hogy a magyar alkotmányosság, identitás és az azokat közvetítő értékek az Alaptörvény szerves részét képezik. Így például fontos a történelem szerepe, a család és a nemzet jelentőségének hangsúlyozása, valamint a konkrét közpolitikák alapját képező általános elvek: a munka támogatása, a gyermekek és a családok védelme.

Mindez sajátos jelleget kölcsönöz alkotmányos rendünknek, mert miközben eleget tesz a modern elvárásoknak, ezeket az elveket és értékeket szintézisbe hozza történelmi és nemzeti hagyományainkkal.

A bizonytalanság, a háborúk és a népvándorlások korában ez az értéktelítettség megerősít minket abban, hogy hol a helyünk a világban. Ezt fejezi ki az Alaptörvény immár 10. éve.”

Nyitókép: Földházi Árpád

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2022. november 18. 17:35
Balázs,több komolyságot..:)
holi holi
2022. november 18. 13:00
dugulj el, segglakó
dezilluzionista
2022. november 18. 12:15
Dedós.
pipa89
2022. november 18. 11:45
Vinnyogó ballipsik, lehet, hogy nektek a szivárványos-soros-fináncpolitikus kisebbségnek degradál az Alaptörvény, nekünk a nemzeti 2/3-nak TÖKÉLETES kiindulópont ahhoz, hogy finomítgassuk, amikor mindenféle szarkeveréssel áll elő a globcsilibcsiprogi Pénzgazdátok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!