Az Orbán kormány talán legkártékonyabb, de mindenképpen legcinikusabb szlogenje a „munkalapú társadalom”

2022. október 09. 13:25

Nem építi, alakítja, hanem feléli a jövőt. Mindannyiunk kárára.

2022. október 09. 13:25
null
Niedermüller Péter
Niedermüller Péter
Facebook

„Hosszú távon, az ország jövője szempontjából az Orbán kormány talán legkártékonyabb, de mindenképpen legcinikusabb szlogenje a »munkalapú társadalom». Egyrészt azért, mert a dolgozó emberek egy jelentős részének, például a közmunkásoknak csak értelmetlen munkát tud felkínálni.

Másrészt azért, mert a munka, valamint a munkaért járó bér honfitársaink ugyancsak jelentős részének nem tud biztosítani elfogadható életkörülményeket. Sokan hiába dolgoznak reggeltől estig, az azért kapott fizetés – a legjobb esetben is – csak nagyon szűkös, nagyon szigorú beosztáson alapuló életmódot tesz lehetővé – vagy még azt sem! Harmadrészt azért, mert a munka alapú társadalom lényegében semmiféle értékelhető támogatást nem nyújt azoknak, akik elveszítik vagy elveszítették az állásukat.

Az állam nem tudja biztosítani a munkaerőpiacra való gyors visszakerülést – ezzel kapcsolatos hatékonyan működő ötletei sincsenek. A szociális háló nincs »kifeszítve«, azon nagyon könnyű átesni, s a kormány szemmel láthatólag nem is törekszik annak kifeszítésére. Pedig nincs szükség különösebb erőfeszítésre annak belátásához, hogy a jól működő, befogadásra, szolidaritásra, együttműködésre épülő szociális háló az egész társadalom érdeke.

Világossá kell tenni, hogy a szociális segély, támogatás nem alamizsna kérdése, ahogyan azt a kormány kezeli, hanem a társadalmi szolidaritás és összefogás kifejeződése. Végül pedig azért, mert minden előre tekintő, a jövőt felelősséggel alakító európai ország tudásalapú társadalmat épít. Hiszen a tudás, a magas színvonalú tudáshoz való hozzáférés, azaz az európai szintű oktatás az, ami lehetővé teszi egy ország innovatív és kreatív fejlődését. És nem a közmunka. Magyarország kormánya nem ezen az úton jár. Nem építi, alakítja, hanem feléli a jövőt. Mindannyiunk kárára.”

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2022. október 10. 20:25
Alantasmolnár, ti jobban szerettétek a bocsánatos "megélhetési bűnözéssel" kombinált szociális és munkanélküli segély alapú társadalmat. Annak a terheit a lakosság viselte.
MZperXXL
2022. október 10. 18:35
Vegyük át betű szerint a német sztrájktörvényt, vagy mi a szöszt, ami alapján közalkalmazott nem sztrájkolhat; aztán akasszák össze a bajszukat a németekkel, meg panaszkodjanak, hogy nem jogállami a sztrájk tiltása.
Kopaszpapa
2022. október 10. 17:00
Mondja ezt a sok sületlenséget az a niedelmüller akinek a főnöke az utolsó bőrt is lenyúzta itthon mindenkiről, akinek az ámokfutása alatt megszámolni nem lehet, hány család ment csődbe, aki rendőrattakkal rendezte a tüntetők dolgait. Koszos zsidó, te kussolj, menj inkább ki izraelbe egy sivatagban szomjan dögleni a mocskos kurva anyádat te szarházi utolsó féreg!!!
constantinus666
2022. október 10. 12:00
Ahogy elnézem, nehéz lehet olyan népszerűtlenséget kivívni, mint Niemandmüllernek sikerült. Pláne együtt élni azzal a tudattal, hogy számosan szívesen minimum orrba-telefonálnák ha lenne rá lehetőségük, már az első személyes találkozás alkalmával. Igen, nem csak budapesti és vallásos - homofób - antigender - fehérbőrű - rasszistákra gondolok... (Jóllehet elitélem a fizikai erőszakot a küzdősportokon kívül, de ezt a "politikust" valamiképp átnevelni gyönyörűség lenne. ) De mint mindig - őszintén: nem páratlan -páros a DK elnökével együtt?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!