Tatán többen szavaztak a tó megvédésére, mint a helyi fideszes polgármesterre

2022. augusztus 01. 16:36

Most a polgármesteren a sor, hogy cselekedjen.

2022. augusztus 01. 16:36
null
Donáth Anna
Facebook

„A tatai tó megvédéséről szóló népszavazáson a résztvevők több mint 90 százaléka a luxusszálloda ellen szavazott a hétvégén. Ugyan a nyár közepére kiírt helyi népszavazás érvénytelen lett, a helyi lakosok fontos üzenetet küldtek: nem akarják a luxushotelt, nem akarják a tavat károsító beruházást, és szeretnék megvédeni a természeti értékeket.

Három népszavazási kérdést tettek fel, mindhárom esetében több mint 7700 tatai (azaz a résztvevők több mint 90%-a) szavazott a tó megvédésére. Ez másfélszer annyi, mint amivel az Öreg-tó megvédésének kérdésében sunnyogó fideszes polgármestert, Michl Józsefet megválasztották.

A Hell Energyről ismert Avalon-csoport a tervek szerint ugyanis 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene a tó partján. A terv ellen nagyszabású tiltakozás bontakozott ki, mert az építkezés és az üzemeltetés tönkretenné a tó körüli természetvédelmi területet, sőt, elijesztene több tízezer vándormadarat is. A tiltakozás élére a Stop Avalon Tata mozgalom állt: először tüntetést szerveztek, majd népszavazást kezdeményeztek. Emlékeztetőül: a népszavazást elképesztő módon Michl József fideszes polgármesterük támadta meg a törvényszéken.

Most a polgármesteren a sor, hogy cselekedjen. Döntenie kell: a tatai lakosokhoz, vagy a tatai tavat tönkretenni készülő Avalon-csoport oldalára áll.

Az Öreg-tó példája is mutatja egyébként, hogy a környezetvédelem nem kizárólag a klímaváltozás és a levegőszennyezés elleni harcot jelenti. És nem is csak nemzeti ügy: a tó sorsa hatással van más régiók ökoszisztémájára is, az ide érkező madarak például Skandináviából, Szlovákiából és Csehországból indultak útnak.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Attologic
2022. augusztus 02. 15:11
....mármint hogy most ő is menjen el szavazni?? na akkor még egy szavazat a tó mellett... Nem mindegy Nektek? 2/3-ra kaptatok ki vagy negyedszer....vagy már az ötödik volt?
nyugalom
2022. augusztus 02. 13:49
Takarodjon a hollandokhoz ez az aruló!
luxusbatar
2022. augusztus 02. 10:53
Csak a szokásos libsi matek.
Kókuszmackó
2022. augusztus 02. 08:45
Ellenzéki logikai a lá Donáth Anna: mivel ő a tó mellé állt, és a tóra többen szavaztak, mint a sunnyogó fideszesre, ezért valójában - mivel ő korábban már a tó mellé állt - nem a Fidesz nyert, hanem az ellenzék. Kicsiny örömök forrása ez a felfogás, de neki ez is elég,. Többre tehetség híján úgyse futja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!