Hogyan éljünk autokráciában?

2022. április 08. 12:13

Orbánnak ismét egy kitalált ellenség és egy kitalált konfliktus hozott sikert.

2022. április 08. 12:13
null
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
Jelen hetilap

„A Fidesznek az április 3-i választás nyomán ugyanúgy kétmillió-hétszázezer szavazója van és több oldali ellenzéke, mint 2010-ben. És már megint kétharmada. Közben tizenkét év telt el – az életünkből – és mintha egyre kevésbé értenénk az országot, amiben élünk, és amivé Magyarország napról napra válik. Történt mindez a soha nem látott pártok közötti együttműködés és a szintén soha nem látott civil tudatosság és megszerveződés körülményei között. A legkevesebb, amit elmondhatunk, hogy másnap több a kérdés, mint a válasz, de most valóban érdemes lenne komolyan venni azt, hogy előbb a helyes kérdéseket kell megtalálni.

Az egyik legfontosabb kérdés az: hogyhogy nem láttuk? Talán Orbán sem látta, talán tényleg az utolsó napokban, vagy a választás napján dőlt el. De akkor is: hogyhogy egy ilyen cunami láthatatlanul közeledik? Persze, kinek a cunami, kinek az ekkora volt váratlan. Mindenesetre úgy tűnik, a demokratikus politikai oldal – jobb híján hívjuk így – egyszerűen képtelen hozzáférni a társadalmat alakító megannyi tényezőhöz, hatásmechanizmushoz. Sőt nem csak a ráhatás, hanem az észlelés képessége is hiányzik.

Én sem értem, miért, de meg kellene érteni.

Amit inkább érteni lehet, hogy Orbánnak ismét egy kitalált ellenség és egy kitalált konfliktus hozott sikert. Nem állt jól neki a békepárti és EU-szankciókat megszavazó szerep, de a kampány végére rátalált az új ellenségre: Zelenszkijre. Az ukrán elnök, aki Londonban is vezethetne emigráns kormányt, ehelyett Kijivben tartja magát és országát valódi, hősies küzdelemben, felhasználva minden számára elérhető eszközt, beleértve a nemzetközi nyilvánosságot. Pontosan érzékeli a Putyin-párti magyar vezetés húzódozását Ukrajna támogatásától, amit szóvá is tett, nosza, meg is lett az új orbáni ellenségkép. Eszerint az invázió alatt álló Ukrajna avatkozik bele a magyar választásokba, Zelenszkij pedig háborúba rángatja bele a magyar ellenzéken keresztül Magyarországot.”

Nyitókép: MTI Fotó: Vajda János

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
machet
2022. április 10. 07:13
Nem akarlak bántani mert még azt mondanák homofób vagyok de.Eleve hibás,rossz téziseid vannak.Nem tudod beazonosítani a valóságot ezért már alapvető szinten impotens vagy.Az ukrán háborús veszély,Zselé és a többi említett dolog egyáltalán nem mese.Csak tudj róla mert érteni nem érted az látható.Mivel már a kiinduló pontod téves így azt sem tudod mire is keresel választ, hogy találhatnál bármit is ami valós?Szomorú hogy te egy "elemző" lehetsz egyáltalán.Az ilyenek mint te azután amikor bekövetkezik a tragédia vállat vonnak és azt mondják benéztem.Kösz szépen szakértőkém.
Irhazika
2022. április 09. 11:56
meleg vagy,korlátolt,és hülye,ha én ennyire értenék a szakmámhoz,akkor munkanélküli vólnék.legalább egy bocsánatot dobj az idióta követőidnek...
Toronyóra
2022. április 09. 11:48
Ez is egy fizetett ügynök, ráadásul még kissebbségi is.
vérnyugger
2022. április 09. 08:39
A szavazók egyszerűen nem kértek a minden idők legsilányabb ellenzékéből, el tudták képzelni, hogy mi várna az országra az ő vezetésükkel. Az alkalmatlanságuk minden józanul gondolkodó ember számára világos volt. Ez egy ismételt büntető szavazás volt, büntető 2/3 -dal. Aki ezt nem érti, azzal újra és újra fel fogják mosni a pályát!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!