Meggyőződésem, hogy az emberi történelem legérdekesebb korszakában élünk

2021. szeptember 06. 19:20

Az információs vihar új jelenség. A fiatalok minél inkább meg tudják különböztetni az igazit a manipulációtól, annál eredményesebben élnek a lehetőségeikkel. Interjú.

2021. szeptember 06. 19:20
null
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely
Index

„Jövőtervezés, közösségépítés – szép gondolatok. Az embereket azonban tényleg érdekli a jövő?

Amikor a Brain Bar programját elkezdjük összerakni, a kollégáimtól azt szoktam kérni, hogy egyszerre két irányból induljanak el. Nézzék meg, hogy a fiatalok mire vágynak, de azt is, hogy mitől félnek, mitől szoronganak; ezekhez a témákhoz keressenek erős állításokat megfogalmazó, de vitára is nyitott véleményvezéreket.

Az emberek ugyanis a vágyaikon és félelmeiken keresztül viszonyulnak a jövőhöz.

A mi közönségünk különösen kíváncsi, és éhes az új információra, akár erősíti, akár cáfolja a már meglévő véleményüket. Ennek tudom be, hogy a mítoszromboló tartalmak, amikor konszenzusosnak hitt vélekedéseket szedünk ízekre a színpadon, minden évben a legnépszerűbbek.

Csak azért kérdeztem, hogy az embereket érdekli-e jövő, mert legtöbbjüknek a jelennel is sok a gondja, legyen az egészségügyi, egzisztenciális vagy szociális. Vagyis ha jövőt tervezünk, valójában a jelent építjük?

Hat évvel ezelőtt, az első Brain Baron felírtunk a falra egy mondatot:

Élj érdekes korban!

Ez egy kínaiaknak tulajdonított, egyébként nyugati eredetű mondás, amit attitűdtől függően sokan átoknak, mások jókívánságnak tartanak. Én az utóbbiak közé tartozom. Meggyőződésem, hogy az emberi történelem legérdekesebb korszakában élünk, és döntő jelentősége van, hogy ehhez a körülményhez mekkora tudatossággal viszonyulunk.

Ez azért szinte minden korszakra érvényes lehet a maga módján.

De az információs vihar új jelenség. Minél ügyesebben rendszerezik a fiatalok az információt, minél inkább meg tudják különböztetni az igazit a manipulációtól, annál eredményesebben élhetnek a lehetőségeikkel a karrierjükben és a magánéletükben. A Brain Bar ennek a tudatosságnak az erősítésében segít.

Az életmód, amit választunk, egyben személyes spekulációnk a jövőről.

És mit kezdjünk azokkal az ideákkal, amelyek szerint az ember elsősorban biológiai lény, és csak utána társadalmi, s hogy a technológiai fejlődés üteme gyorsabb, mint hogy biológiailag, pszichikailag alkalmazkodni tudjunk hozzá?

Legalábbis sokan ezt állítják.”

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dr. Grünfeld Ráhel
2021. szeptember 07. 18:28
Hálózatba kötött transzhumán GMO agyak kellenek az új korszak kiborgjaihoz és végre a rasszizmus meg a diszkrimináció is megszűnhet.
brekker
2021. szeptember 07. 17:31
A "haladás" dialektikája felszínre dobja őket, aztán csalódniuk kell, mert mégsem úgy lesz, ahogy naívan elképzelik.
brekker
2021. szeptember 07. 17:26
A változásokkal mindig az nyer, aki irányítja. Nem az ilyen egzaltált alakok, akik a változásban a változásért hisznek. Ők általában a megvezetettek.
brekker
2021. szeptember 07. 17:15
Szkeptikus vagyok. Csak egyet tudok, a nagy változásokból jobb kimaradni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!