Fájdalmas közhelyekből épül Karácsony programja

2021. július 05. 07:10

Elolvastuk a wannabe-miniszterelnök eddig publikált programját. Nem lettünk okosabbak.

2021. július 05. 07:10
null
Constantinovits Milán
Mandiner

Bár még zajlik az ellenzéki egységfront kialakítása körüli iszapbirkózás, és az előválasztás is folyamatosan zsugorodik egy valódi tét nélküli matinévá, az már érzékelhető, hogy kik lesznek a baloldal erős emberei. Fekete-Győr Andrásnál lemerülni látszik az akkumulátor, Márki-Zay tömegbázis nélkül önjelölt, ez pedig Dobrev Klára, Jakab Péter és Karácsony Gergely hármasát hozza helyzetbe.

Karácsony tudatos építése legóról legóra történik: a „nem akarok miniszterelnök lenni”-től és a zuglói „áskálódástól” eljutott Tóth Csaba rehabilitálásáig.

A fővárosi játszótér már kicsinek tűnik, a biciklisávokat az ellenzéki fővezérségig festik fel szorgos kezek.

Eközben megjelent a karácsonyi árnyékszervezet is, a 99 Mozgalom. Csatasorba állítva a sosem elfogult Ferge Zsuzsát és az örök elégedetlen Bod Péter Ákost, de Tarr Béla is megjelenik az alapítók között.

A szerveződés honlapján máris olvasható a 2022 utáni programajánlat, akkurátusan témakörökbe szedve. Érdemes kicsit beleolvasni, hogy lássuk, milyennek is képzelik Karácsonyék a posztorbáni világot. A bevezető rész, a szerény „Hitvallásunk” néhány fellengzős sallang után a Momentum forradalmi hevületét („felcsúti per”) idézi: „Célunk és hitünk nem több, nem is kevesebb: a kiváltságos kevesek 1 százalékának trónfosztása a 99 százaléknyi többség javára és érdekében.” A programszöveg egyébként olyan, mintha nem is szakpolitikai terveket olvasnánk, hanem egy Népszava konyhájában kifőzött politikai pamfletet.

A másik visszatérő motívum a konkrétumok gondos kerülése:

az oktatásnál nincsen szó a pedagógusok előmeneteli rendszeréről, az egészségügy nem foglalkozik az állami és a magánellátás strukturális kérdéseivel (de az orbáni térkövezést odapréseli), a szociális rész szót sem ejt a nagycsaládok támogatásáról. Kitér azonban a covid-helyzetre, ami különösen cinikus a Pesti úti idősotthon tragédiája után.

Érdekes módon ugyanakkor egyetlen olyan jelenlegi kormányzati kezdeményezés sincs, amit folytatna a Karácsony-rezsim, pedig nem lényegtelen, hogy a csokkal, a roma felzárkóztatási programokkal vagy az szja-mentességgel mit kezdenének.

Jellemző a kiáltványra, hogy a nemzetpolitika önálló egységként nem jelenik meg, mindössze „A magyar nemzet helye a világban” résznél kap néhány töltelékmondatot. Egy szó sincs azokról a nemzetstratégiai projektekről (iskola- és óvodaépítési program, beiskolázási támogatás, cserekapcsolatok), amik szívós munkával megerősítették a külhoni magyarság helyzetét az utóbbi tíz évben.

Összességében amit eddig látunk, egy maximumra járatott bullshitgenerátor végterméke,

aminek semmitmondása előtt még Szabó Péter is földig hajolna. Ebből gyakorlatilag annyit tudhatunk meg, hogy ami most, van az nem jó, de ha mi kerülünk hatalomra, minden jobb lesz. Minden is. Kár érte, mivel az oktatás vagy egészségügy javításáról meg lehetne fogalmazni érvényes gondolatokat, de úgy tűnik, a 99-eknek ez most nem jött össze. Persze lehetne mutogatni a vágyott kormányzás mintalaborjára, Budapestre... ám erre ennyire még a 99-ek sem voltak elég bátrak.

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mars-lakó
2021. július 05. 19:31
Ajjaj! Nem lesz sok főpolgár mekkmester úrnak 99 mozgalomnak lennie? A királyi többes sem áll jól a szeretetreméltó óvodás mosolyához...
manitowoc
2021. július 05. 15:43
A Mandiner jeles cikkírója és társai (hiszen a dolgozat többesben íródott) elolvasták Karácsony Gergely 99 Mozgalmának "eddig publikált programját". Bár az "eddig publikált" arra utal, hogy tisztában vannak azzal, hogy NEM a teljes a teljes programot olvasták, ráadásul (helyesen) linket is adtak a kilencvenkilenc.hu oldalra, ennek ellenére úgy bírálják a programot, mintha az egészét látták volna. A "több szem többet lát" egészen spéci esete ez: a több szem azt a "többet látja", ami (még) nincs. A 99 mozgalom programja 9 (kilenc) témára oszlik, a honlapon RÖVIDEN ismertetik a 9 témát. https://kilencvenkilenc.hu/ A témák RÉSZLETES kifejtése MOST történik, eddig 2 (kettő) témával készültek el: 1. Szociális jóvátétel 2. Igazságos gazdaságpolitika Részletesen kifejtve egyelőre csak ez a fenti kettő tanulmányozható a honlapon, a többi hét még nem. NINCS még részletesen kifejtve például - SEM az egészségügy - SEM az oktatás - SEM a nemzetpolitika. Ez azonban nem zavarja a Mandiner jeles cikkíróját és társait (hiszen a dolgozat többesben íródott), hogy keményen kifogásolják az egészségügyi, az oktatási és a nemzetpolitikai konkrétumok/részletek hiányát. Jó lett volna, ha a "Momentum forradalmi hevület", a "Népszava konyháján kifőzött politikai pamflet", a "maximumra járatott bullshitgenerátor" és hasonló gagyi szövegek HELYETT valódi, korrekt bírálatot kapnak a Mandiner olvasói a 99 Mozgalom első 2 (kettő) témájának (Szociális jóvátétel, Igazságos gazdaságpolitika) már megjelent részleteiről. Nem így történt. Kár.
borsika
2021. július 05. 15:30
Már a neve is vicces . Egy egyszázalékos párt színeiben képviseli ez a kultúrember a 99 százalékot. Ez vagy azt jelenti, hogy elárulta a támogatóit, vagy a széles műveltségéből kimaradt az elemi matek.
balsors
2021. július 05. 15:18
A zöld adó szerintem a középkori füstadó koppintása.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!