Kódolt üzenetek Orbán és Laschet között

2021. január 18. 16:34

Új elnököt választott a CDU, a sokat tárgyalt magyar-német viszonyban pedig ez igenis fontos történés.

2021. január 18. 16:34
Boris Kálnoky
Boris Kálnoky
MCC

„Németország egyik kormányzó pártja, a kereszténydemokraták (CDU) új elnököt választottak, Armin Laschet személyében. Az egyik legsürgetőbb kérdés, amellyel szemben az új elnöknek állást kell foglalnia nem más, mint a Fidesz és Orbán Viktor ügye. Magyar oldalról gyorsan érkeztek reakciók Laschet győzelmére és az új CDU vezető is hasonló tempóban beszélt is már Magyarországról nyilatkozataiban. Érdemes megvizsgálni az első megnyilvánulásokat részletesebben, ugyanis kódolt üzeneteket hordoznak.

Alig néhány perccel az elnökválasztás eredményének kihirdetése után a kormányközeli Alapjogokért Központ egy gyors elemzést publikált a Facebook oldalán. Kiemelte, hogy Laschet jó kapcsolatokat ápol Magyarországgal és az általa vezetett tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália, miniszterelnökeként fontos szereplője a magyarországi befektetéseknek, illetve egyike annak a pár német politikusnak, akik az utóbbi években nem kritizálták aktívan az Orbán-kormányt.Több mindent is ki lehetett volna emelni.

Laschet, személyes kapcsolatainak is köszönhetően, képben van Magyarországgal és némely ponton kritikus is Orbán politikáját illetően.

A Fidesz néppárti tagsága kapcsán Laschet azt mondta: »Az EPP-nek világos feltételei vannak és kitartunk amellett, hogy ezeknek Orbánnak meg kell felelnie.« Nincs itt semmi új, mégis meglehetősen eltér az EPP elnök Donald Tusk, vagy a parlamenti frakcióvezető Manfred Weber nyilatkozataitól, akik azt követelik, hogy zárják ki a Fideszt lehetőleg minél hamarabb.

Laschet választása, hogy ezügyben nem követi Manfred Webert azzal is indokolható, hogy építeni akarja saját politikusi profilját az elközelgő kancellári pozícióért folyó harcra”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kiscsillag
2021. január 19. 00:39
A probléma nem Orbánnal és a Fidesszel van hanem a keresztény konzervatív értékeket elhagyó EPP-vel.
szürkeSzarvas
2021. január 18. 22:23
Óvatos bizakodásnak van helye.
Deplorable
2021. január 18. 18:59
Szerintem üres léggömbhámozást tetszett előadni.
balbako_
2021. január 18. 18:59
Lehet, hogy egy icipicit több esze van, mint Szemtelen Manfrédnak (Weber), vagy Donald (Kacsa)Tusknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!