Budapest európai jövője

2019. november 26. 12:00

Az elbutult új uralkodó kaszt tagjai képtelenek mindenféle vitára, és még az újságírók kérdései elől is elmenekülnek.

2019. november 26. 12:00
Ágh Attila
Ágh Attila
Népszava

„A jövő zöld Európájának a kulcsszava a társadalmi beruházás, vagyis a közműveltségbe, a tudományos kutatásba, a kultúra világába és az egészséges életvitelbe való beruházás. A megroppant, tévútra sodródott rendszerváltás helyett, amely elvonta a fejlesztés igazi forrásait, a legszélesebb értelemben vett közoktatásba és közegészségügybe kell átirányítani az ország erőforrásait. Budapest mindenekelőtt ebben a gondolatrendszer-váltásban, a tudásalapú gazdaság stratégiájának kialakításában kell, hogy úttörő szerepet játsszon, először is közéleti vitákkal és a szabad városok európai és hazai szövetségében vitt aktív szereppel és példamutatással, majd a tudás-iparnak az egész országot élénkítő hatásával.

Európa pöffeszkedő parazitáit tenyésztette ki ez az eltorzult fejlődés, egy olyan elbutult új uralkodó kasztot, amelynek tagjai képtelenek mindenféle vitára, és még az újságírók kérdései elől is elmenekülnek. Borkai nem magányos hajós, hanem az egész Orbán rezsim szimbóluma. A magyar ugar új ragadozói nemcsak az ország vagyonát, közpénzét rabolták el, hanem az egész jövőjét, mert elpazarolták a fejlődés forrásait az oligarchák svájci bankszámlái felhizlalására és stadion monstrumok építésére, vagy éppen elmulatták az adriai jachtokon és rénszarvas vadászatokon. Fel kell emelni a fejünket, ki kell emelkednünk a »periféria felvirágoztatása« szerepéből a partner szerepébe, ahogy Finnország tette, ahonnan most, a finn elnökség idején a gazdasági-társadalmi felzárkózás és a demokrácia működtetése terén is igen hasznos leckét kapunk.

Budapesten most egy szerep keres sok szerzőt, mert a viharos közéleti viták időszaka jött el. A városok nem önmagukért vannak, hanem egy térség energiáit összesítik. Budapestnek ezért most két programot kell kivajúdnia: kialakítani a saját új profilját, és egyben előkészíteni az ország fejlesztési stratégiáját. Budapest tartósan nem lehet az új típusú európai fejlődés részese és a demokrácia büszke szigete az alulfejlődés és a modern feudalizmus tengerében. Budapest jövője nem az, hogy a tömegturizmus városa, Európa olcsó kocsmája legyen, egyben az »alacsony bér és alacsony tudás« kiszolgáló társadalma, hanem az európai szervezeteket és programokat kell magához vonzania, mint az európai tudáshálózat egyik csomópontjának. Az Orbán rezsim Budapesten már megbukott, és a főváros a nagyvárosokban szoros szövetségesekre talált, de közös jövőjük csak akkor lesz, ha nyitnak Európa és az egész ország tágas térségei felé.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
todemo
2019. november 29. 05:10
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Bűbájos Küsmödy
2019. november 28. 04:23
https://mandiner.hu/cikk/20150410_agh_attila_orban_kozelgo_bukasa No komment!
Bűbájos Küsmödy
2019. november 28. 04:21
https://mandiner.hu/cikk/20150410_agh_attila_orban_kozelgo_bukasa
siochanty
2019. november 28. 04:21
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!