Szuper lesz

2019. március 01. 10:07

A miniszterelnök szereti a párhuzamos struktúrákat, ahol versengő koncepciók harcolnak az ő kiismerhetetlen jóindulatáért.

2019. március 01. 10:07
Hargitai Miklós
Hargitai Miklós
Népszava

„A miniszterelnök, ahogyan azt az első kormányzása óta tudjuk, szereti a párhuzamos struktúrákat, ahol versengő koncepciók harcolnak az ő kiismerhetetlen jóindulatáért.

Most éppen a hatalomra kerülése kilencedik évében észrevett egészségügyi csődtömeg eltakarítására készíttetett két különböző, csupán minimális átfedést mutató reformjavaslatot. Az egyiket Kásler Miklós jegyzi – ez a drágább, az intézményközpontúbb és a bizonytalanabb. A másik, a Magyar Nemzeti Bank munkája – legyünk őszinték – nagyságrendekkel jobb, mint Kásleré. Reálisan számba veszi a problémákat, értelmes célokat tűz ki, és a finanszírozásra is racionális javaslatot tesz. Onnan indul, ahonnan a világban az összes működőképes egészségügyi reform startolt – vagyis a megelőzés, a korai felismerés, az egészségtudat és az életmód megváltoztatása felől - nem vasbetonról szól (a szuperkórház kifejezés például egyszer sem szerepel benne; a »szuper« szó az egész jegybanki tanulmányban –, aminek az egészségügy csak az egyik fejezete – csupán egy helyen, a szupergyors internet kontextusában fordul elő), hanem emberekről, és nagyjából annyiba kerülne, amennyit a kormány 2010 óta a focira költött. Tehát nagyon sokba, de talán érezzük, hogy ez a pénz a jelenlegi magyar viszonyok között azért kiszorítható, ha olyasmiről van szó, amit a hatalom igazán fontosnak tart.

Az elsőként lapunk tegnapi számában ismertetett Kásler-javaslatban van minden, mint a búcsúban: kórházépítési hullám, az orvosegyetem fejlesztése, szakosított országos gyógyító intézmények létrehozása – irdatlan mennyiségű forint olyan épületekre, pozíciókra, rendszerekre, amelyektől esetleg egyszer a betegeknek is jobb lesz. És persze ott vannak a miniszter programjában a népegészségügy megújítására, a népbetegségek megelőzésére irányuló jámbor szándékok is, jobbára a hozzájuk rendelt forrás, illetve annak fedezete nélkül."

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2019. március 01. 16:44
Az országért elnök elvtárs ,az országért!! Vagyunk itt egy páran.Elmagyarázzuk neked! Bár egy fa/sz/ fejnek teljesen felesleges,úgy sem érti!!
zakar zoltán béla
2019. március 01. 16:04
/!+"'§)(=>
nimfak
2019. március 01. 14:50
Matolcsyt is Orban talalta. Na ugye.
Tatulus
2019. március 01. 14:07
Az, hogy a Fidesz kormányzása messze jobb a volt ellenzéki kormányok vezetésénél, nem vitatható épeszű, nem elvakult emberek számára! Ezért is van háromszor kétharmada, vélhetően negyedszer is! Ettől még sajnos Orbánnak is van fóbiája - a magyar foci! A jóakaratát nem vonnám kétségbe, de az egész foci-ügy annyira nem rajta múlik, hogy ezért kár lenne hibáztatni! Azt nem hiszem, hogy azt mondaná - na, innentől boldoguljatok egyedül. Focira nincs pénz, focisták és vezetőik fizetésére meg pláne nincs - keressétek meg magatoknak! Amire pénz van az a gyerekek sportolása, úszni tanítása, lakótelepi, önkormányzati sporttelepek a lakosságnak, és a világszintű sportágaink támogatása! Ha van még ilyen! Teljesítmény centrikus jövedelemhez jutás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!