Németre hangolva

2018. június 18. 06:25

Orbán Viktor világossá tette: nem kéregetni jöttünk az Európai Unióba.

2018. június 18. 06:25
Szőcs László
Magyar Idők

„Szombati beszédében a magyar kormányfő talán akkor került a legközelebb a németek lelkéhez, amikor azt hangsúlyozta, mit adunk mi a németeknek itt, a »végvárakon«, nem pedig azt, hogy mit várunk tőlük. A német – és ez nem sztereotípia, hanem történelmi tapasztalat – dolgos nép, szeret javakat felhalmozni, de keresztényként készséggel megosztja azokat a rászorulókkal. Csak azt nem szereti, ha kihasználják vagy hülyének nézik, amire sajnos a migrációs válság elmúlt három évében számos példát láthatott.

Orbán Viktor most világossá tette: nem kéregetni jöttünk az Európai Unióba, nem akarunk német pénzen élni, hanem úgy készülünk, hogy 2030-ra Magyarország az EU nettó befizetője lesz. Felszólalásában a miniszterelnök Kohlt dicsőítette, nem a Kohlét, ami nemcsak szenet, de »lóvét« is jelent. Valójában az ül fordítva a lovon, aki eddig úgy képzelte: hazánknak engedelmeskednie kell az európai hatalmi központoknak, mindenekelőtt Berlinnek, az EU első számú finanszírozójának, pusztán azért, mert mi az unió haszonélvezői vagyunk. Ha ez így lenne, teljesen felesleges volna eljátszani a demokráciát Európában.

A tévképzetet egy továbbival is szokás megfejelni: Németország egyenlő Berlinnel, a kancellárral, jelen esetben Angela Merkellel, azt kell figyelni, amit ő mond. Ez óriási tévedés. Egy tizenhat tartományból álló, kulturálisan és gazdaságilag is rendkívül tagolt szövetségi köztársaságról beszélünk, ahol ráadásul az elmúlt hetet a főváros és Bajorország, a legnagyobb és egyben a második legnépesebb tartomány szembenállása uralta.

Orbán beszédében egy olyan tartalmi megállapítás sincs, amit ma már egy bajor ne vállalhatna: erős országok nélkül nincs erős Európa, nem akarunk migránsokat és iszlamizációt sem. Ez három éve, amikor a válság kezdődött, de a politikai korrektség jobban tartotta magát, még eretnekségnek számított, ám mostanra, hogy a píszí egészségi állapota megrendült, már nem az.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2018. június 18. 13:20
Nyalonc. Az az Orbán nevű maga is el tudja mondani, amit akar. Ráadásul magyarul teszi, úgyhogy nincsen szükség erre a sok nyalonc Orbán-magyar tolmácsra.
írmag
2018. június 18. 10:01
Aus Kohl: "a Német Szénsegély Program" alapján készítettek fel bennünket a rendszerváltás kisiklatása felé.
balbako_
2018. június 18. 09:07
A teljes beszédét leadta a Mandiner. Nagyon diplomatikus csomagolásban, de megkapta a magáét, Merkel, Juncker és a trottyos 68-asokkal teletűzdelt Néppárt is. A fülük is kettéállt tőle!
péterx
2018. június 18. 07:52
Orbán szombati beszéde nem csak a németeknek , szólt , hanem az egész EU-nak , mert a Kohl-konferencián nem kellett annyira diplomatikusan fogalmaznia , mint Brüsszelben . Nagyjából ugyanazokat az ésszerű politikai belátásokat mondta , mint amiket ismerünk , de jóval szókimondóbban .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!