Középfölde forradalma

2018. január 08. 07:46

Európa „középföldén” olyan új érték- és érdekszövetség jön létre, amely Dél-Németországtól Ausztrián át a visegrádi országokig terjed.

2018. január 08. 07:46
Faggyas Sándor
Magyar Hírlap

„Például a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) Bundestag-képviselőinek vezetője, Alexander Dobrindt a párt hét végi tanácskozása előtt azt mondta: az 1968-as baloldali mozgalmak után ötven évvel »az elitek baloldali forradalmát a polgárok konzervatív forradalmának kell követnie« Németországban, amely nem »baloldali köztársaság«, hanem »polgári ország«. Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke pedig az Orbán Viktorral folytatott pénteki megbeszélése után bejelentette, hogy szövetséget hoz létre Bajorország a közép-európai államokkal, s személyesen ő vezeti az országa és a visegrádiak együttműködésének további erősítését célzó kezdeményezést. Rámutatott, hogy Bajorország nagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolít le a V4-ekkel, mint Franciaországgal és Nagy-Britanniával, ezért is elemi bajor érdek a kapcsolatok elmélyítése.

Mindkét kijelentés önmagában is nagy horderejű, s még inkább az, ha figyelembe vesszük, kiktől hangzott el. Nos, annak a német autonóm államnak (»Frei- staat«) a két vezetője szájából, amely Németország legnagyobb területű, második legnépesebb és legerősebb gazdaságú tartománya. A keresztény értékeken alapuló Bajorországot több mint hét évtizede egyfolytában (többnyire koalíciós partner nélkül) kormányzó CSU politikai súlyát jelzi, hogy országosan testvérpártjával, a CDU-val együtt szokott kormányozni, s a legutóbbi, szeptemberi Bundestag-választás után is olyan erőviszonyok alakultak ki, hogy nélküle nem lehet megalakítani az új berlini kormányt: még akkor sem, ha végül sikerülne alkut kötnie a Merkel vezette CDU-nak a Schulz mögött álló SPD-vel. Hiába próbálják hát kisebbíteni Orbán Viktor bajorországi fogadtatásának jelentőségét hazai és német régi- és újbaloldali »elemzők« és kommentelők, fanyalgásuk és gúnyolódásuk nem a bajor vezetőket, hanem önmagukat minősíti.

Persze a fanyalgás, gúnyolódás mögött az a nehezen leplezett félelem húzódik meg, hogy Európa »középföldén« olyan új érték- és érdekszövetség jön létre, amely Dél-Németországtól Ausztrián át a visegrádi országokig terjed, s amely gazdasági és politikai súlyánál fogva ellenpólusává válhat az egyre inkább posztkeresztény, posztnemzeti, multikulturális jellegű Nyugat-Európának.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2018. január 09. 05:53
Álmodj,Sándor...
Royce2.0
2018. január 08. 15:59
Középfölde als Mittelland sem rossz kifejezés az új formációra: de tudok jobbat: SCHNITZELLAND nézz rá a térképre: azt a placcot fedi a V4+A+B területe, ahol a kirántotthús az egyes számú táplálék :D (bajor tudósok kimutatták, hogy vasárnap délelőtt a sok klopfolás által keltett interferencia a richter-skálán mérhető)
Kanóc
2018. január 08. 13:23
Sauron dühe rettenetes lesz.
brekker
2018. január 08. 11:19
A földrajz a történelem kulcsa. http://www.matud.iif.hu/2011/11/10.htm Ebben egyetértett Mackinder, Orwell, Tolkien, Churchill és Sztálin is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!