Déjà vu

2017. november 06. 06:37

Folyhatnak heves viták az adórendszerről, az oktatásról, egészségügyről, külpolitikáról és így tovább, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen kiindulópontot jelent, hogy egyazon nemzethez tartozunk.

2017. november 06. 06:37
Erdős Gergely
Magyar Hírlap

„A történelem mintha ismételné önmagát, hiszen Gyurcsány Ferenc a napokban bejelentette: pártjával aláírásgyűjtésbe kezd a külhoni magyarok szavazati jogának megvonásáért. A rendszerváltás utáni magyar politikai élet alighanem legfájóbb eseménye volt, amikor a hivatalban lévő MSZP–SZDSZ-kormány a saját nemzettársai ellen kampányolt magyart magyar ellen fordítva. Nem pusztán Európában, hanem szerte a világon egyedülálló jelenséget generált e lépésével.

»Ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a hazád, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazádért« – mondta beiktatási beszédében a jobboldalisággal nem vádolható John F. Kennedy amerikai elnök. Nem is csoda, hiszen a politikának létezik egy kimondatlan alapszabálya minden civilizált államban. Ennek lényege, hogy ugyan vannak ellentétek a különböző politikai erők között – ez a közélet természetéből szükségszerűen következik –, viszont létezik egy alap, egyfajta nemzeti minimum, amit senki sem kérdőjelez meg: ez pedig a nemzet iránti elkötelezettség. Folyhatnak heves viták az adórendszerről, az oktatásról, egészségügyről, külpolitikáról és így tovább, ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen kiindulópontot jelent, hogy egyazon nemzethez tartozunk. Miután pedig sorsközösségben élünk és összeköt bennünket a közös identitás, kultúra és a történelmi múlt, nem tagadjuk meg társainktól a nemzethez tartozás tényét sem jogi, sem politikai értelemben.

Ezt az alapvető követelményt sértette meg az akkor regnáló Gyurcsány-kormány, mikor példátlan szociális demagógiával fűszerezve, az ellátórendszer összeomlásával fenyegetve gyűlöletkampányt folytatott a határon túli magyarok ellen, elérve ezzel a népszavazási kezdeményezés eredménytelenségbe fulladását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mich
2017. november 06. 10:45
...megkérdőjelezhetetlen kiindulópontot JELENTHETNE, hogy egyazon nemzethez tartozunk... ...de éppen ebbe szarnak bele a libsik, bolsik és nácik.
Antigoné
2017. november 06. 10:11
Elszomorít a fenti kommentek némelyike. Én 2005-ben jártam Erdélyben, az ottani magyarok nem tudták megbocsátani az anyaországiaknak,hogy megtagadták őket. Nagyon nehéz volt megértetni velük, hogy a java velük van, és átejtették, megvezették őket a vezetőik.
Kup Lung
2017. november 06. 09:15
Egyelőre a DK Fletóval az élen és a széthullott Szadesz egy része Bauer és baráti köre hágja folyamatosan át a nemzeti minimumot . --- Majd a következő választások után kell valamit kezdeni velük . Egyelőre ez erkölcsi mérce de jogivá is kell tenni valahogyan . Ugyan magánembert nem korlátoznék mondanivalójában senkit de teljesen más megítélés alá kell esnie egy pártnak , Pláne ha parlamenti vagy akár az államtól finanszírozást kap valamilyen választáshoz . Na ez már lehetne is egy szankció hogy egy fillért se kapjon nemzetellenes párt és képviselője . Miért is finanszíroznánk ha ellenünk dolgozik mind itthon mind külföldön ???
noMores
2017. november 06. 08:59
"Folyhatnak heves vitak", nabazmeg, itt bukott meg a seggnyalas! Ha valaki a Gazdat kritizalja, a taho slepp ugy reagal, hogy "soros". Vagy 80 evre titkositja (paks2-3, belgradi sohamegnemterulo vasut) Szakmai vitat mikor lattal barmilyen kerdesben 2010 ota????
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!