Hódolat – minek is?

2017. október 07. 13:19

Az viszont nem járja, hogy – önmagukat mártírszerepbe tolva – rögtön a kiszakadás mellett kardoskodnak, hiszen nem elnyomásból, diktatúrából menekülnek.

2017. október 07. 13:19
Seres László
Seres László
HVG

„Spanyolország már nem Francóé, hanem az Európai Unió egyik legliberálisabb, legdecentralizáltabb demokráciája, amely messzemenő önrendelkezési jogot biztosít régióinak. Ha a katalánok úgy érzik, ez kevés, vagy újratárgyalnák az alkotmány pontjait, vagy úgy látják, a spanyol büdzsé nettó befizetőiként nem annyi befektetést kapnak, amennyi járna, akkor tárgyalniuk kell Madriddal. Az viszont nem járja, hogy – önmagukat mártírszerepbe tolva – rögtön a kiszakadás mellett kardoskodnak, hiszen nem elnyomásból, diktatúrából menekülnek, hanem egy szabad társadalomból, amelynek többsége egyáltalán nem osztja a kiválást. Tényleg, és a spanyolok nem is népszavazhatnak a saját országuk sorsáról?

Koszovót nyilván sokan precedensnek tartják, de az miért nem precedens, hogy Európa és a világ számos más országából viszont az égvilágon senki nem akar kiválni, mivel békében elvannak egy államban a különböző nemzetiségek? A katalánok jól sejtik, hogy az önálló államalapítás igazolásához valami elnyomásra, gyarmatosításra, üldözöttségre, de legalább egy többségi failed state-re lenne szükség (így lett saját országa a zsidóknak a II. világháború után, és így lesz remélhetőleg egyszer majd hazája a sokat szenvedett kurdoknak is), de Spanyolország minden, csak nem failed state.

Néhány megosztott videó láttán könnyű szolidaritást vállalni a katalánokkal – de megkérdezte tőlük valaki, hogy ha így akarnak államhoz jutni, mit gondolnak a joguralomról? És hogy vezetőjük, Carles Puigdemont mégis mire gondolt, amikor közölte, »elnyertük a jogot, hogy legyen egy független államunk«? Mert ez így sok minden, de nem szabadság, nem demokrácia, és főleg nem autonómia.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
catalina9
2017. október 08. 13:14
Seres elvtárs ez rossz hasbaraduma...
tango47
2017. október 08. 10:14
"Spanyolország már nem Francóé, hanem az Európai Unió egyik legliberálisabb, legdecentralizáltabb demokráciája..." Ha arról ismerszik meg a legliberálisabb demokrácia, hogy véresre veri a szavazni akarólat, akkor teljesen érthető, hogy miért lett a "liberális" szitokszó.
edvind johnsson2.0
2017. október 07. 19:59
Miért kéne hosszadalmasan tárgyalniuk? A végső és minimális cél az elszakadás, és ha az EU és Spanyolország a feje tetejére is fog állni, ezt akkor sem tudják megakadályozni.
jóvanna
2017. október 07. 17:44
Lehet, eddig nem volt diktatúra meg elnyomás, de most az lett. És ehhez tapsol az EU. Épül az új Szovjetunió.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!