Cicero-főszerkesztő: Titkon sok német köszönetet mond Orbánnak

2017. szeptember 20. 09:06

A német választási kampányban a legnagyobb pártok megnemtámadási egyezményt kötöttek egymással a migráció ügyében, aki pedig kritizálni meri Merkel politikáját, arra egyből rásütik az idegenellenesség bélyegét – mondja Christoph Schwennicke, a Cicero német folyóirat főszerkesztője a Mandinernek. A liberális-konzervatív lap vezetője lapunknak kifejtette: Magyarország kulcstényező a migrációs kérdésben; a magyar kormánnyal és egy új, konzervatív osztrák vezetéssel „visszatérhet” az Osztrák-Magyar Monarchia; Orbán Viktornak pedig titokban sok német köszönetet mond.

2017. szeptember 20. 09:06
Kereki Gergő
Kereki Gergő

Német közéleti szereplőket keresett meg a Mandiner a németországi választások előestéjén.

A liberális FDP politikusaival készült interjúnkat itt olvashatják. A baloldali Die Linke parlamenti képviselőjével készült beszélgetésünket pedig itt érhető el.

Lapunk megkereste a Cicero német liberális-konzervatív folyóirat főszerkesztőjét, Christoph Schwennickét is, akivel a szeptember 24-i német parlamenti választások hajrájában beszélgettünk. Schwennicke 1996 és 2007 között a Süddeutsche Zeitung, 2007 és 2012 között a Spiegel munkatársa volt, mielőtt a folyóirat főszerkesztője lett.

***

Christoph Schwennicke, a Cicero német folyóirat főszerkesztője

 

Martin Schulz berobbanása nagy lendületet adott év elején a német szociáldemokratáknak. Az SPD (Német Szociáldemokrata Párt) február végére már beérte Angela Merkel pártját. Ennek ellenére minden tavaszi tartományi választást elveszített a párt és hirtelen leszakadtak Merkelék mellől. Mi az oka ennek? Csak médiafelhajtás volt a Schulz-hatás?

Martin Schulz szárnyalása csupán kivetített, projektált reménykedés volt. Nagyon sok német választó azt gondolhatta, hogy Schulz-cal végre megjelent Angela Merkel választható alternatívája. Azonban mint kiderült, Schulz nagyon gyorsan csalódást okozott.

Schulz sokat beszél szociális igazságosságról és szociális biztonságról. Németországban ez mennyire súlyos kérdés? Ekkorák a társadalmi különbségek az országban? Betalált ez a téma a német választóknál?

A téma nem rossz választás, főleg egy olyan pártnak, mint az SPD. De meg kell jegyeznem, hogy nem ez most a döntő kérdés Németországban. A döntő kérdés ugyanis Angela Merkel kancellár migrációs politikája. Ebben a vonatkozásban pedig Schulz gyakorlatilag teljesen beszorult, ugyanis nem pozícionálta magát világosan a migrációt érintően. Ennek az okát abban látom, hogy Schulz túlságosan fél a saját pártjától, amelynek már régóta az a politikája, hogy mindig segít a segítségre szorulókon. Valójában jelenleg Schulz és Merkel migrációs politikája között már nincs is különbség. 

Azt mondja, hogy Merkel migrációs politikája a döntő faktor. 2015 óta mintha több vonatkozásban is szigorodott volna a kancellár migrációs politikája.

Igen, Merkel anélkül változtatott a politikáján, hogy erről a változásról nyíltan beszélne. Például most jóval szigorúbb a bánásmód a kitoloncolások terén, valamint szelfik sem készülnek már. De nem használja már a Willkommenskultur kifejezést sem. Ugyanakkor sok ember számára Merkel továbbra is népszerű a 2015-ös humanitárius cselekedetei miatt. Persze ezek az emberek nem igazán látják a következményeket, vagy nem akarják látni azokat.

Egy cikkében írt is arról, hogy a német választás kulcsszereplői mintha megnemtámadási egyezményt kötöttek volna egymással a migrációs témát illetően. Mit jelent ez?

Ahogy az angolban mondják: „There is an elephant in the room” (van egy elefánt a szobában). Mindenki látja a nyilvánvalót, hogy ott van köztünk, de senki nem beszél róla. A német választási kampányban ezt az elefántot a menekültek jelentik. Mindenki tudja, hogy ez egy aktuális és vitatott téma, de inkább nem beszélünk róla. Miért? Mert

mindenkit, aki Merkel menekültpolitikáját kritizálni meri, rögtön radikális jobboldalinak vagy idegenellenesnek bélyegeznek. Ez őrület! 

Mi okozza a CDU népszerűségét 12 év kormányzás után?

Németországnak nagyon jól megy a dolga. Merkel azt üzeni a német választóknak, hogy „nektek nem kell semmivel sem törődnötök, majd én megcsinálok mindent”. Ez nagyon kényelmessé tesz, pedig meglehetősen csalóka dolog. 

Az SPD az elmúlt tíz évben sokat vesztett régi nagy fényéből. Hogyan tudná megtalálni a párt korábbi vezető helyét Németországban?

Azt gondolom, hogy eljött egy új SPD ideje. Csak egy olyan SPD lehet újra sikeres, amely hasonlít a francia elnök En Marche (Az Előre) mozgalmához. Ez a mai SPD már nem valami korszerű. És ezt nagy rokonszenvvel mondom.

A liberális FDP a legutóbbi parlamenti választáson kiesett a Bundestagból. Most mégis újra népszerűek és tíz százalék körül mozognak. Hogyan tudtak így feltámadni?

Az FDP egyik nagy ereje az AfD-hez hasonlóan, hogy parlamenten kívüli erő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy aki nem akarja a jelenlegi kormányzást, valamint azt a parlamenti ellenzéket, amely mindehhez asszisztált, az vagy az AfD-t vagy az FDP-t fogja választani.

Az AfD is be fog kerülni a Bundestagba. Vajon mérsékelni fogja őket a parlamenti légkör?

Attól tartok, nem. Az AfD egyre inkább radikalizálódik. Ez a trend szerintem a parlamenti jelenléttel sem fog abbamaradni. 

Mit kínálnak a választóknak a Zöldek és a Die Linke?

Őket nem igazán lehet egy kalap alá venni, túlságosan is különböznek ehhez. Ami a zöldeket illeti: küldetés teljesítve. Szinte már minden korábbi követelésük megvalósult. A Die Linke pedig még nagyobb fentről lefelé irányuló újraelosztást ígér.  

A Ciceróban jelent meg a kancellári vita után egy elemzés, amely megállapította, hogy Merkel és Schulz gyakorlatilag mindenben egyetértettek, de legfőképpen abban, hogy a migrációval kapcsolatban „Orbán Viktor a hibás mindenben”. Nem érzik a német választók nevetségesnek, hogy Európa legerősebb országának kancellárjelöltjei egy kis kelet-közép-európai ország miniszterelnökének döntéseivel foglalkoznak?

A vitáról az a véleményem, hogy mindkettejüknek csak ártott, és leginkább a kispártokat erősítette. Ami pedig Magyarországot illeti, Magyarország kulcsszerepet játszik a migrációban, nyilván nem az ország nagysága vagy GDP-je, sokkal inkább a fekvése és a politikája miatt. Néha nekem is az az érzésem, hogy

visszatérhet az Osztrák-Magyar Monarchia mint hatalmi centrum,

ha Orbán Viktor magyarországi kormányzása mellett hamarosan a néppárti Sebastian Kurz is hatalomra jut Ausztriában.

Mit gondolnak a hétköznapi emberek Németországban Orbán Viktor politikájáról?

Sokan vannak, akik titokban köszönetet mondanak neki, sőt már létre is jött egy Facebook-csoport a németországi követőinek. Hangosan viszont csak kevesen mernek neki köszönetet mondani.

***

A Németországgal és német választással kapcsolatos híreinket, cikkeinket itt olvashatják.

Összesen 235 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
illesl
2017. szeptember 20. 21:33
A liberális-konzervatív lap vezetője lapunknak kifejtette: Magyarország kulcstényező a migrációs kérdésben; a magyar kormánnyal és egy új, konzervatív osztrák vezetéssel „visszatérhet” az Osztrák-Magyar Monarchia; ISTEN ÓVD MEG ETTŐL MAGYARORSZÁGOT! A sógorok eljátszották becsületüket, amikor magukévá tették Burgenlandot. Az Anschlußt a legtöbb osztrák üdvözölte. Maradjanak immáron GERMANISZTÁNBAN.....
Gyalogfarok
2017. szeptember 20. 20:09
Orbant nem adjuk. Az otletet le lehet masolni. A lovas szobrara javaslom a "naugye" feliratot. jaccakat
választópolgár
2017. szeptember 20. 17:16
Be kell látnunk hogy az elosztás a legjobb megoldás. Most már én is elosztáspárti vagyok. Támogatom hogy igazságosan, egyenlő arányban az arab országok között osszuk el merkelt. Azzal is egyetértek, hogy az elosztási kvótáknak ne legyen felső határa, tehát ha ezzel megvagyunk akkor utánna osszuk el egyenlő részekre junkert, majd az általános iskolás sulcot, cohn benditet, tamásgáspármiklóst, ezt addig kell folytatni, amíg el nem fogynak egyszer.
választópolgár
2017. szeptember 20. 17:15
Az Osztrák-Magyar Monarchia nem jöhet vissza mert az osztrákok elszabták.Nem kicsit,nagyon. A 10 éven aluli korosztályban már többségben vannak a bevándorlók gyerekei az iskolákban.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!