Nem értek egyet Hack Péterrel

2016. szeptember 17. 17:07

Magyarország megtagadja nemzetközi jogi kötelezettségeit, kétségbe vonja az EU jogrendjét, döntéshozatali mechanizmusát.

2016. szeptember 17. 17:07
Szent-Iványi István
Facebook

„Hack Péter minap a Magyar Idők-nek adott interjút, aminek a fő üzenete, hogy ő Nem-mel fog szavazni az októberi népszavazáson.

Előrebocsátom, hogy Péterrel együtt alapítottuk a Konzervatív-Liberális Platformot az SZDSZ-ben, együtt harcoltunk – többnyire sikertelenül – a párt középen tartásáért és akkoriban a legtöbb kérdésben (persze nem mindenben) egyetértettünk. Nem vagyok elfogulatlan irányában, mindig sokra tartottam őt. Most mégis a régi harcostársnak kijáró megbecsülés fenntartásával mondom, hogy ebben nagyon nem értek egyet Vele.
Szerintem Péter ott követi el az alapvető hibát, hogy ezt a kérdést kiemeli és teljességgel elvonatkoztatja a környezetétől. Sterilen, önmagában vizsgálja és válaszát ennek megfelelően fogalmazza meg.

A Bizottság menekültügyi eljárások elosztására vonatkozó májusi javaslatát lehet bírálni, én is megtettem már több alkalommal. Nem csak Orbán Viktor utasítja el a javaslatot, de Soros György is, számos jogvédő szervezet is ezt teszi.
Csakhogy. Ez a kérdés most nem önmagában áll, hanem van egy kontextusa. Ez szűkebben a népszavazás ill. a magyar kormány menekültpolitikája, tágabban a magyar kormány Európa-politikája. Ezt a kérdést csak ezzel együtt lehet és kell értelmezni. Tehát a népszavazási kérdésre adott válasz nem a kvótáról és nem is az EU menekültpoltikájáról szól, ebben ugyanis a népszavazásnak nincs semmiféle hatásköre, hanem Magyarországról és annak Európához való viszonyáról.

Nem hiszem, hogy Péter ne értené: az ő nem szavazata egy erős belpolitikai állásfoglalás. Egy olyan kormányzati politika nyíltan vállalt jóváhagyása, amivel ő bizonyosan nem ért egyet. Megértem, hogy mint konzervatív, szuverenista gondolkodó, a kormány bizonyos törekvéseivel egyetért, de bizonyosan nem ért egyet az embertelenséggel, az irgalmatlansággal, a szolidaritás megtagadásával. Mint jogtudós, azzal sem érthet egyet, hogy Magyarország megtagadja nemzetközi jogi kötelezettségeit, kétségbe vonja az EU jogrendjét, döntéshozatali mechanizmusát.

Még valami. Nem csak a népszavazási kérdést értékelik az emberek kontextuálisan, de az ő állásfoglalását is. Nagyon sajnálom, hogy az álláspontját a Magyar Időkben, a kormánypropaganda zászlóshajójában fejti ki, mert innentől Hack Péter személyes meggyőződése akaratlanul is a kormánypropaganda részévé, eszközévé válik. Nem hiszem, hogy ez lett volna a szándéka.

Erről a népszavazásról, a helyes válaszról (számomra ez az egyértelmű IGEN) nagyon mást gondolok és képviselek, mint ő. Ezzel együtt nem vonom kétségbe Péter személyes tisztességét és integritását.

Ugyanakkor viszolygással tölt el az a hörgő gyűlöletáradat, ami most a közösségi médiában felé árad. Gyalázzák, pocskondiázzák, árulózzák Pétert, mert ebben kérdésben mást képvisel, mint amit az arrogáns, frusztrált, indulatos emberek helyesnek gondolnak. Megdöbbentő, hogy a tolerancia önmagukat felkent papjai mennyire intoleránsak. Közös dolgainkat csak akkor tudjuk értelmesen megvitatni, ha nem vonjuk eleve kétségbe vitapartereink becsületét és integritását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. szeptember 18. 20:43
Szerencsétlen Szent-Iványi meg akarja magyarázni Hack Péternek, hogy mit gondol Hack Péter. Abszurd történet.
Szvidrigajlov
2016. szeptember 18. 17:34
Szentiványi liberrált kartárs, meg tudná mondani hány óra van? ööö, ez attól függ, hogy elvontan, vagy összefüggéseiben kérdezi, mert ha esetleg azt mondom, hogy fél öt, könnyen lehet, hogy ezzel azt a kormánypolitikát hagyom jóvá, amellyel nem értek egyet. Hiszen a kormány is azt állítja, hogy fél öt, és ezzel nyilván nem szabad egyetérteni és így legitimálni a borzasztó kormánypolitikát. viszont ha meg azt kellene mondanom, amit a Bizottság, hogy negyed hat, akkor úgy vélem, hogy azok a választók, akik az órájukra néznek, bizonyosan kételkednének ezért inkább azt választom, hogy nem válaszolok, csak majd negyed hatkor és ki fogom jelenteni, hogy nincs igaza a kormánynak, aki azt állította, hogy fél öt van.
Burmin
2016. szeptember 18. 14:03
Szent-Iványi non coronat...
catalina9
2016. szeptember 18. 13:26
1istvan [Hozzászóló kiszűrése] 2016. szeptember 18. 10:24 álságos egy faszi ez a szentiványi. oylan imádkozó sáska tipus." Szent-Iványi két kezét a Soros imára kulcsolja, rágószervével pedig rágja a vetést...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!