Mi lesz belőled, Szíria?

2016. február 06. 16:31

Az utóbbi évek fejleményei egy masszív válsággócot teremtettek, amely lényegében négy államot is – Irak, Líbia, Szíria, Jemen – a permanens harc terepévé változtattak.

2016. február 06. 16:31
Lajtai Mátyás
Nézőpontok

„Az utóbbi évek fejleményei egy masszív válsággócot teremtettek, amely lényegében négy államot is – Irak, Líbia, Szíria, Jemen – a permanens harc terepévé változtattak. Az eddigi határozatlanság pedig lehetővé tette, hogy a külpolitikailag is felzaklatott Oroszország (nyugati fordulat Ukrajnában) katonailag is megjelenjen a térségben. Arról nem is beszélve, hogy a kínai diplomácia is egyre fontosabb a térségben, a gazdasági kapcsolatok felfutása után, idén januárban a kínai elnök is végigjárta a helyi középhatalmak fővárosait. Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy a szíriai helyzet végtelenül bonyolult, legalább annyira, mint a szíriai népesség etnikai-vallási megoszlása. A szembenálló felek számára a Síita félhold léte vagy nem léte (ez az Irán-Irak-Szíria-Libanon tengely) alapvető stratégiai fontosságú kérdés. Ahogy Oroszország szempontjából is lényeges, hogy legyen egy stabil közel-keleti szövetségese.

Az évek óta tartó nyugati, hol elvi – támogassuk a felkeléseket egy sosem látott helyi demokrácia kialakulásában, ne vonjunk be szárazföldi csapatokat, – hol stratégiai – fontos szövetségeseket ne hagyjunk bukni (Bahrein), baráti puccsok felett hunyjunk szemet (Egyiptom) – váltakozása teljesen felborította az erőviszonyokat, és leamortizálta a nyugati hatalmak tekintélyét. A migrációs válság pedig csak az első jele annak, hogy ennek a tekintélynek a megszűnése kézzelfogható károkat fog okozni kontinensünknek, mivel képtelenek vagyunk megőrizni a békét a szomszédunkban, és képtelenek vagyunk megvédeni a határainkat. Emellett pedig azzal is számolni kell, hogy a Közel-Keletet legalább annyira, ha nem még jobban érinti a demográfiai krízis, csak míg Európa a fogyással és elöregedéssel küzd, addig a Közel-Kelet a népességrobbanással.

Szíria jelenleg egy konfliktus-gyűjtőhely, amely összegyűjtött számos egymástól független problémát. Ezek a harcok nem Szíriáról szólnak, de a katonai vonatkozásukat még addig le kellene zárni, amíg csak Szíriát rombolják le – lassan a földig –, és nem szélesedik ki egy regionális vagy még nagyobb háborúvá.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hora
2016. február 08. 07:49
http://fixhd.tv/videotar/lejatszo/5666 eldöntik, a nép mit akar- kit érdekel?:)
Box Hill
2016. február 07. 15:55
Hát mi lenne? Izrael. Mert írva vagyon: New American Standard Bible: On that day the LORD made a covenant with Abram, saying, "To your descendants I have given this land, From the river of Egypt as far as the great river, the river Euphrates Azon a napon az Úr egyezséget kötött Ábrahámmal,mondván, "Leszármazottaidnakadom ezt a földet Egyiptom folyójától egészen a nagy folyóig, az Eufráteszig.
Akitlosz
2016. február 07. 04:23
"de a katonai vonatkozásukat még addig le kellene zárni, amíg csak Szíriát rombolják le – lassan a földig –, és nem szélesedik ki egy regionális vagy még nagyobb háborúvá." Ezt így könnyű leírni. Aztán hogyan? Ötlet? Ja, hogy az nincsen!
Akitlosz
2016. február 07. 04:22
Van elegendő ember Európában. Kétszer akkora a népsűrűség, mint Afrikában. Ha nőne a népesség akkor azzal csak a nyomor lenne nagyobb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!