Ettől igazán veszélyes a kormány terrorveszély-terve

2016. január 22. 08:07

Nem az a legdurvább, hogy korlátozhatják a sajtót, ellenőrizhetik az internetet és kijárási tilalmat rendelhetnek el. Hanem az, hogy a kormány maga döntené el, mikor van terror. És a kormány szeret ezzel játszani.

2016. január 22. 08:07
Plankó Gergő
Plankó Gergő
444

Több kormánypárti politikus azzal védekezett, hogy nincs okunk azt feltételezni, hogy a kormány nem bánna felelősen ezzel a lehetőséggel, és hogy visszaélne vele, hiszen most sem élnek vissza azzal, hogy akár hirdethetnének szükségállapotot is.

Fügetlenül attól, hogy mit van okunk feltételezni a kormányról, ez az érvelés teljesen ellentétes a jog működésével. Az alkotmányjog alapvetően éppen azt feltételezi, hogy minden politikus visszaél a hatalmával, ezért minél erősebb és pontosabban meghatározott intézményi keretek kellenek.

A kormány javaslatából éppen ez hiányzik. Nem pontos kritériumok harározzák meg, mikor van terrorveszély, hanem emberek döntései. És azzal kapcsolatban sem túl erősek a szabályok, a kormánynak mennyire kell elszámolnia azzal, amit a rendkívüli helyzetben tesz - mindössze a köztársasági elnöknek és egy bizottságnak kell beszámolniuk. (…)

Eddig arról volt szó, bizonytalan a terrorveszélyhelyzet kezdete. Bizonytalan a vége is. A javaslat hatvan napról szól, ami önmagában is irreálisan hosszúnak tűnik, de ez még a kisebbik baj, lehet, hogy az egyeztetések után lerövidítik ezt 15 napra. Sokkal súlyosabb, hogy nincsenek szigorú feltételei annak, mennyi ideig lehet ezt fenntartani. A javaslat szerint ugyan hatvan nap után parlamenti szavazásra van szükség a meghosszabbításáról (és a szavazáskor jelenlévők kétharmadának támogatása szükséges), de arról például nincs szó, hirdethet-e rögtön újabb terrorveszélyhelyzetet a kormány.

Pedig amikor olyasmiről van szó, ami ilyen súlyosan érinti az ország működését, és alapjogokat korlátoz, életbevágóan fontos lenne, hogy minden feltétel a lehető legpontosabban legyen meghatározva. Történelmi példák sora mutatja, hogyan lesznek diktatorikus rendszerek átmentinek szánt rendkívüli állapotokból, amik aztán hosszú időre úgy maradtak. Az ősszel kihirdetett »tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet« úgy érvényes továbbra is több megyében, hogy annak feltételei már láthatóan nem állnak fenn.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 181 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csurcsányi
2016. január 22. 22:27
Te szerencsétlen!2006 -ban a te Gyurcsányi féle kormányod a Magyar Nemzeti Ünnepen mit csinált ráadásul a országgyűlés demokratikus felhatalmazása nélkül!Na ez már terrorizmus volt a javából amit a gyurcsányi művelt akkor!
catalina9
2016. január 22. 17:26
Hanem az, hogy a kormány maga döntené el, mikor van terror. " ahelyett, hogy Soros György döntené el.
pkarcsi
2016. január 22. 16:43
444-es éretlen kis senki,ne foglalkozz te a nagyok dolgaival.
Crüwel
2016. január 22. 15:45
Álprobléma az egész ugye,hisz pár hónapja még az volt a duma ,hogy az ide érkezők csak ártatlan menekültek és mindenki náci aki mást is feltételez,- apropó náci,- mit is csinálnak a németek?-csak nem elszedik a migránsok érték tárgyait? nem ismerős a sztori??? Miért nem visongtok ezen ,-ti kis álldemokraták??? Amúgy vicces egy írás, márcsak az maradt ki belőle ,hogy a kormány ezt a terroristákkal is dumálja le,- ők előre jelentsék be mikor jönnek ide terrorizálni,és ez meddig fog tartani mindezt adják írásba, hogy ezt bizonyítékként felmutatva lehessen elrendelni a terrorveszélyt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!