A világfutballban is ritkaság, ami a storckos csütörtökön történt

2015. november 13. 21:26

Storck egyszerre bizonyította be, hogy bátor hazárdjátékos és racionális megfigyelő.

2015. november 13. 21:26
Szily László
Szily László
444

Bernd Storck idén olyan csapatot vett át Dárdai Páltól, ami a korábbi évek magyar válogatottjainál feltétlenül szervezettebb és tökösebb volt, sőt unikumként jó értelemben volt kiszámítható, de az világos volt, hogy ha pótselejtezőre kerül sor, ott valamit villantani kéne.

És ami tényleg megdöbbentő, hogy az eddig óvatosnak és sótlannak tűnő szövetségi kapitány, akit a sportsajtó ráadásul úgy utált, mintha személyesen ő küldte volna el a hisztérikusan imádott Dárdait, most tényleg meg mert húzni egy olyan punk lépést, mint az idényben nehogy NB1-es meccset, de NB3-as tartalékbajnokit sem játszó Kleinheisler László beállítása.

Storck ráadásul egyszerre bizonyította be, hogy bátor hazárdjátékos és racionális megfigyelő. Egy úgynevezett normális, de legalábbis átlagos színvonalú fociélettel bíró országban ezt a lépést ugyanis nem lehetett volna meghúzni, akármilyen vakmerő az edző. Egyszerűen azért, mert egy meccsterhelés nélküli, az egész idényben néhány U21-es válogatott meccsen pályára lépő játékos képtelen lenne felvenni a normálisan játékban lévők ritmusát, legyen bármennyire tehetséges vagy ügyes. Storck azonban higgadtan átlátta, hogy a magyar kezdőjátékosok közül a légiósok nagyrészt úgyis csak csak cserék, és a keret tagjai általában olyan szinten játszanak, amire egy csapatából kitagadott, nem játszó középpályást is fel lehet hozni.

De ezt nem fanyalgásból mondom, mert azt a tényt senki sem veheti el Bernd Storcktól, hogy óriási tétre menő, végletesen kiélezett meccsen olyan meglepőt és kockázatosat mert húzni, amilyent a világfutball legnagyobbjai és közkatonái is igen ritkán tesznek meg. És ugye nemcsak meghúzta, de meg is nyerte.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
brekker
2015. november 14. 18:03
Henni Géza akrobata volt a Fradi kapujában http://mno.hu/sport/henni-geza-akrobata-volt-a-fradi-kapujaban-1220332
brekker
2015. november 14. 17:42
"Hogy működött a multikulti a soknemzetiségű Magyarországon 2015.11.14. 11:34 fofilozofus Egyszerű. Volt egy román falu, mellette egy magyar. Ha az egyikből átmentek a másikba, akkor megverték őket, tehát nem mentek át. Így békében éldegélek egymás mellett. Ha valami nagypolitikai érdekből, mondjuk a Habsburgoknak mondott Lotharingiaiak fellázították az egyiket, pl. a románokat, akkor azok legyilkolták a szomszéd falut, lásd nagyenyedi vérengzés. A város semleges területnek számított, ahová együtt jártak vásárra, ott nem (nagyon) balhéztak. A multikulti csak így tud működni: távolról." Ez majdnem olyan mint amikor a pócföldi mocsárlakók bekéredzkednek a felföldre, hogy jóizűen focizhassanak egyet.
brekker
2015. november 14. 17:35
Inkább beszéljünk a fociról.
OberEnnsinnen
2015. november 14. 14:12
Storck diagnózisa: ezért beteg a ma­gyar foci 1. Szorongó fiatalok, nyeregben az öregek "Nehéz itt a dolgom az utánpótlás-játékosokkal, a mentalitás miatt. A fiatalok túlságosan is tisztelik a tapasztalt futballistákat. Nagyon félénkek, zárkózottak, szorongóak." Storck abban látja ennek az okát, hogy „a magyar futball nagyon hierarchikus felépítésű, egy-egy játékos tapasztalata gyakran döntőbb, mint az, hogy mit tud.” Ez megnehezíti a kétségkívül meglévő tehetségeink dolgát, akiknek az eddiginél több játéklehetőséget kell adni. "Szövetségi kapitányként ebben példát kell mutatnom" - utalt többek között Kleinheisler sokat támadott beválogatására is. Storck kiemelte: ez ügyben előrelépés, hogy a szövetség anyagilag ösztönzi a klubokat a tehetségek szerepeltetésére. "Néha azt gondolom, ilyen egyszerűen nincs... Adott egy nagyon tehetséges játékos, de a klubcsapatában nincs fix helye." 2. Mellékállású edzők Nagy problémának érzi, hogy sok helyütt nem főfoglalkozású szakemberek (edzők és fizioterapeuták) neveik az utánpótlást. Sőt, az A-válogatott stábját is hasonló okból kellett lecserélnie. 3. Kísért az Aranycsapat A német szakember szerint a magyar foci tradíciói is megnehezítik a játékosok és az edzők dolgát: „A fiúkat még mindig Puskáshoz, Bozsikhoz és Kocsishoz hasonlítják, jóllehet az aranyidők már rég elmúltak.” "Itt minden sarkon áll egy Puskás-szobor, a hotelben is, amelyben összegyűltünk felkészülni a pótselejtezőre." 4. Elavult edzésmódszerek Storck kiosztotta a klubokat is: szerinte a magyar NB I-ben csak Thomas Doll dolgozik igazán jól. Erre vezeti vissza az utcahosszal vezető Ferencváros remeklését. "Thomas olyan dolgokat vezetett be, amelyek a modern futballban normálisak, de más magyar kluboknál még mindig szokatlanok" - dicsérte honfitársát. 5. Elássuk, aki hibázik egyet Storck azt sem érti, miért ássuk el azokat, akik akár csak egy nagyobbat is hibáznak a pályán (erről a pálfordulásáról a korábban már írt). Párhuzamot vont a Dortmund világbajnok bekkje, Mats Hummels és Guzmics Richárd között. Előbbi egy óriási bakija után gyorsan javíthatott, míg a magyar védőt a romániai hibája után, másfél év „száműzetés” után hívta vissza a válogatotthoz. 6. Nincs pardon a nézőtéren "A becserélésekor felmorajlott a stadion, de Richárd első jó labdaérintése után megnyugodott a közönség" - mutatott rá Bernd Storck arra, hogy szerinte a magyar emberek túl szkeptikusak, és „a nézők körében is változtatni kell a gondolkodásmódon.” Általánosságban Storck elmondta: felszökött a futball-láz Magyarországon, hiszen az évtizedek óta hiába várt Eb- vagy vb-részvétel miatt már-már történelmi jelentőségű a norvégok elleni párharc. Ugyanakkor azzal zárta a beszélgetést, hogy akár sikerül kijutni a kontinenstornára, akár nem, ő az eredménytől függetlenül folytatni akarja a megkezdett munkáját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!