A jó Victor európai, szociáldemokrata, a rossz Viktor pedig nacionalista, Európa-ellenes

2015. augusztus 11. 11:08

Így kezdte el Victor Ponta az általa játszott két szerepet: Victor a jó fiú, Viktor a rossz. A jó Victor európai, szociáldemokrata, a rossz Viktor pedig nacionalista, Európa-ellenes. Interjú.

2015. augusztus 11. 11:08
Zákonyi Botond
România liberă

Bogdan Aurescu román külügyminiszter szerint »rendkívüli potenciál« van a román–magyar kapcsolatokban. Ön szerint miért nem lehet kihasználni ezt a potenciált?

Orbán Viktor kormányfő a múlt hónap közepén, a tusnádfürdői nyári egyetemen azt mondta, a két állam kihasználta ezt a »rendkívüli potenciált« és 2012-ig nagyon jó kapcsolataik voltak. Azután viszont bonyolódtak a dolgok, de Magyarország kész új lendületet adni a kapcsolatnak, hogy kiaknázhassák ezt az Aurescu miniszter által említett potenciált. A mi szemszögünkből nézve a »közös potenciálhoz« tartozik egy olyan közlekedési infrastruktúra kiépítése is, mely mindkét államnak hasznos, vagy a Románia és a Magyarország közötti energetikai kapcsolat. Románia részéről egyelőre nem látunk elegendő igyekezetet abban, hogy együttműködjünk ezeken a területeken: a gázvezetéket képessé kellene tenni arra, hogy mindkét irányba szállítson gázt, ami most csak Magyarország irányából lehetséges. Tehát elvárjuk, hogy a román hatóságok is foglalkozzanak az ellentétes irányú szállításhoz szükséges feltételek biztosításával. Gondjaink vannak annak a 10 határon átnyúló útnak a befejezésével is, melyeket így nem lehet átadni a forgalomnak. Ezek nagyon fontosak és ezekről megállapodásunk is van. Románia a Schengen-övezethez való csatlakozásáig akarja odázni ezeknek az utaknak az átadását, ami viszont még hosszú folyamat lehet. Romániának és Magyarországnak több mint 400 kilométernyi közös határa és csak 10 határátkelője van. Összehasonlításképpen, Németország és Franciaország között, például, 5-10 kilométerenként van egy határátkelő.

A román diplomácia vezetője másképpen magyarázta azt, hogy a román–magyar kapcsolatok nem képesek elérni a bennük rejlő igazi potenciált: Bogdan Aurescu azon a véleményen van, hogy a magyar kormányfő megsértette a játékszabályokat, amikor Nagy-Magyarország térképét és Székelyföld zászlóját ábrázoló fényképeket tett közzé a Facebookon. Ön szerint hibázott Orbán Viktor kormányfő?

Láttam a Tusnádfürdőről feltöltött 22 fényképet, melyek közül az egyiken látható az a személy is, aki különféle történelmi jellegű kitűzőket árult. A székely zászló teljesen legitim, és ha valaki ellátogat Hargita, Kovászna vagy Maros megyébe, számtalan helyen láthatja ezt a zászlót. A Nagy-Magyarország-térkép más dolog, de természetesen történelemről és néhány, valószínűleg régi kitűzőről van szó. Nem lehet a két ország közötti vitává változtatni azt, hogy valaki történelmi jelképeket árul. Nem ez a Románia és Magyarország közötti akadály.

A (román – a szerk.) Külügyminisztérium mégis azt állítja, hogy Orbán kormányfő gesztusával megsértette a kétoldalú szerződéseket.

Ennek nincs köze a jó együttműködéshez. Kapcsolataink az 1996-os alapszerződésen és a 2002-es stratégiai partnerségen alapulnak. Komolyan gondolhatjuk, hogy két fénykép megsérti ezeket a szerződéseket? Nem hiszem. Néhány kitűzőről van szó. Ez egy álügy, sokkal komolyabb gondjaink vannak. Románia a már említett alapszerződésben vállalta azt a kötelezettséget, hogy biztosítja a magyarok kisebbségi jogainak tiszteletben tartását és Magyarországnak, az alapszerződés alapján, joga van figyelemmel kísérni e kötelezettségek teljesítését, márpedig ezzel a témával kapcsolatosan sokkal fontosabb gondok merülnek fel.

(...)

Amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy a román–magyar kapcsolatok 2012 után megromlottak, ő ezért a román politikusokat hibáztatta, akik állítólag megsértették Magyarországot. Tudna néhány példát mondani erre?

Több példát is mondhatnék, mert egy adott pillanatban elkezdtem összegyűjteni a román fél nyilatkozatait. Azt lehetne mondani, hogy ez egy jobboldal (Európai Néppárt) és baloldal (Szocialista Párt) közötti vita, de véleményem szerint nem ideológiai természetű. Annak ellenére, hogy 2012-ben, amikor a jobboldal (az Ungureanu-kormány – a szerk.) megbukott, az egyik téma a MOGYE volt, melyet elfogadtak a hatalomból távozók, de elutasítottak az utánuk érkezők. Így kezdte el Victor Ponta az általa játszott két szerepet: Victor a jó fiú, Viktor a rossz. A jó Victor európai, szociáldemokrata, a rossz Viktor pedig nacionalista, Európa-ellenes.

Victor Ponta akadálya a jó román–magyar kapcsolatoknak?

Nem, nem hiszem, hogy akadálya. Nem az én dolgom azt kimondani, hogy a román kormány elutasítja a két ország közötti együttműködést, de az az érzésem, mintha visszalépések történnének.”

(A România liberăban megjelent interjú részleteit a Főtér.ro fordításában közöljük.)

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ellensúly
2015. augusztus 11. 22:59
Az a szomorú, hogy a szélsőségesen nacionalista, magyarellenes Victor mérsékelt, szalonképes politikusként van elkönyvelve. A nacionalizmust legfeljebb hírből ismerő, még az elnyomott kisebbségi magyarok érdekeiért sem kiálló Viktor pedig nacionalista, szalonképtelen politikusként van elkönyvelve. Ebben nyilván nagy szerepük van a gazdasági intézkedéseknek (különadók, IMF kizsuppolása stb.), de csak ezekkel indokolni nem lehet. Nagyon nem működik a magyar diplomácia.
balbako_
2015. augusztus 11. 20:45
Az összes köztörvényes posztkomcsi takony mind felfedezte magában az européert, mert a hasonszőrű cimborák imádják őket. (Az imádat árát a népeikkel fizettetik meg). Nálunk Horn, Fleto, Bajnai, náluk Ponta.
mo ching
2015. augusztus 11. 17:55
2012 óta volt Wesley Clark ex-tábornok Victor Ponta hivatalos tanácsadója. Csakhogy nem amerikai állami oldalról érkezett, hanem Soros bácsi nyomta be, mint az egyik olajos cégének alkalmazottja. Igen valószinű, hogy szándékosan bomlasztott, viszályt keltett tanácsaival, pont úgy, mint Nuland teszi, amikor csak alkalma van rá. Az amerikaiaknak nem érdeke a béke, összefogás Európában, inkább szétdarabolják, ahogy csak tudják. Az "Oszd meg és uralkodj!" elv mentén, ugyebár.
Mich
2015. augusztus 11. 14:18
Na, a románok erre megsértödtek és tiltakoznak... Index, ma: "Bukarest szerint a nagykövet kijelentései Victor Pontáról elfogadhatatlanok és tiszteletlenek. Az interjúban a nagykövet felidézte, hogy Ponta többször bírálta Orbán Viktort, akit folyamatosan nacionalistának és Európa-ellenesnek tüntetett fel. Ponta a baloldali, európai "jóságos Victor" szerepét akarta eljátszani Európában a "rossz Viktorral" szemben - magyarázta a nagykövet. A román külügy azt is sérelmezte, hogy a nagykövet nem tett említést a romániai A1-es és a magyarországi M43-as autópálya összekötéséről, a nemrég rendezett átadáson maga Ponta is részt vett, ezáltal is hangsúlyozva, hogy Románia fontosságot tulajdonít az ilyen infrastrukturális beruházásoknak." Pedig a nagykövet visszafogottan fogalmazott...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!