Kérjük, látogassanak meg bennünket!

2015. augusztus 10. 13:40

Szeretnénk, ha saját szemükkel látnák, hogy kik ezek az emberek, hogy ők nem bevándorlók, ahogy a kormányzati propaganda aposztrofálja őket, és nem diverzánsok, hanem háborús övezetekből menekülő civil emberek.

2015. augusztus 10. 13:40
Pécsi Migszol

Tisztelt Polgármester Úr, tisztelt Alpolgármester Asszony!

Nagyon örülünk, hogy meghívtak tüntetésükre, amelynek törekvései közül azokkal, hogy a kormány határozata, konkrétan az a tény, hogy senkivel nem egyeztettek, és úgy döntöttek a menekülttábor Martonfa közelében történő létesítéséről, számunka is elfogadhatatlan.

Ugyancsak elfogadhatatlan menekülttábornak egy közmű nélküli, üres terület, amely egyértelmű, hogy a menekültekkel való emberséges bánásmód - nemcsak EBESZ-előírásnak megfelelő, de pusztán humanitárius szempontok szerinti - emberi követelményeivel nem egyeztethető össze.

Nem fogadható el az sem, hogy egy 200 lelkes település közvetlen közelébe telepítsenek egy mintegy 1000 fő befogadására tervezett tábort.

Ugyanakkor hallatlan aggodalommal töltenek el bennünket azok a politikusi megnyilvánulások, amelyek mindenféle valóságalapot nélkülöznek. Mi, akik nap mint nap kapcsolatban állunk menekültekkel, azokkal a férfiakkal és nőkkel, kisgyerekes családokkal, akiket otthonaikból elűztek, és minimális csomaggal, karon ülő gyermekekkel jöttek heteken, hónapokon át Európába, látjuk, hogy a járványveszéllyel, az ellenséges, erőszakos szándékkal kapcsolatos félelmek, hogy ide lerohanni, terrorcselekményeket, nemi erőszakot elkövetni jönnek egyesek, teljességgel alaptalan.

Szeretnénk meggyőzni erről nemcsak Martonfa, de a pécsi és a környező többi település közvéleményét is.

Szeretnénk, ha saját szemükkel látnák, hogy kik ezek az emberek, hogy ők nem bevándorlók, ahogy a kormányzati propaganda aposztrofálja őket, és nem diverzánsok, hanem háborús övezetekből menekülő civil emberek, akinek akkor is emberi kötelesség segítséget nyújtani, ha valaki hosszú távon nem szeretné, hogy a lakosság összetétele úgy változzon, hogy abban más kultúrák képviselői az eddigi minimális mértéknél nagyobb számban forduljanak elő. Az a tapasztalatunk, hogy ettől egyébként nem is kell félni, mert aki Magyarország felé menekül, többnyire megtalálja azokat a kapcsolatokat és útvonalakat, hogy elhagyja országunkat, még akkor is, ha a tőlünk nyugatabbra lévő államok vezetőinek és lakosságának egy része ezt egyre kevésbé tolerálja.

A menekültek nagy része tudja, hogy ha Nyugat-Európában élő ismerőseinél, rokonainál három hónapig meg tudja magát húzni, és ezt utólag bizonyítja, nem toloncolják vissza. Eddig erre nem is került sor, ezért ezek a politikusi riogatások, amelyeket a pécsi tüntetésen hallottunk, minden alapot nélkülöznek.

Kérjük, látogassanak meg bennünket, ismerkedjenek a migránsok életútjával! Hiszünk abban, hogy ha saját szemükkel meggyőződnek arról, hogy kik azok, akiktől félnek, illetve akikkel riogatják kormányzati sajtó-megnyilvánulásokkal a közvéleményt, azoknak a nézetei is változnak, akik az ide érkezőkre mint elűzendő, bennünket megszálló idegenekre tekintenek. Hiszünk abban, hogy a többség érthető és teljességgel indokolt tiltakozása a Martonfa melletti volt lőtérre telepítendő tábor ellen nem párosul uszító gondolatok elfogadásával. Ne hagyjuk, hogy a kormány megosztó és gyűlöletkeltő intézkedései, illetve azok elmaradásai a különböző lakossági csoportokat egymásnak ugrasszák, és kiszolgáltatott menekülő emberek váljanak ellenséggé bárki szemében!

Várjuk Önöket bármelyik napon, 9-13 óra között a pécsi vasútállomáson.

Visszajelzésükre számítva, üdvözlettel: a pécsi Migszol-támogató civilek nevében

Garzó Gábor

Máy Anita

Nagy Erzsébet


A közleményt e-mailben kapta a Mandiner-szerkesztőség.

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
malakka
2015. augusztus 11. 10:51
"akinek akkor is emberi kötelesség segítséget nyújtani, ha valaki hosszú távon nem szeretné, hogy a lakosság összetétele úgy változzon, hogy abban más kultúrák képviselői az eddigi minimális mértéknél nagyobb számban forduljanak elő. Az a tapasztalatunk, hogy ettől egyébként nem is kell félni, mert aki Magyarország felé menekül, többnyire megtalálja azokat a kapcsolatokat és útvonalakat, hogy elhagyja országunkat, még akkor is, ha a tőlünk nyugatabbra lévő államok vezetőinek és lakosságának egy része ezt egyre kevésbé tolerálja." Ez, kérem tisztelettel világos beszéd. Egy baj van vele, túl bő lére van eresztve. Foglaljuk össze: A Európának KÖ-TE-LES-SÉ-GE befogadni segíteni a migránst, akinek cserébe viszont JO-GA-I vannak, elsősorban az, hogy oda ME-NE-KÜL-JÖN, ahová tetszik neki, még ha a befogadó (egyszer értelmezzük már ezt!) nem is tolerálja. Aki mást mond, az kormánypropaganda által uszított náci. Pont.
MZ/X
2015. augusztus 11. 09:31
pécsi Migszol-támogató civilek Garzó Gábor Máy Anita Nagy Erzsébet! Igyatok sok vizet és ne tartózkodjatok a napon 10 és 15 óra között ebben a hőségben, mert lám ez az eredménye...
Balango
2015. augusztus 10. 20:43
Tisztelt Pécsi Migszol! Hogy ezek az emberek valójában honnan indulnak, azt nem tudjuk, legfeljebb elhihetjük, amit mondanak. De hogy hozzánk honnan érkeznek, azt tudjuk. Ezek az emberek Szerbiából - előtte Macedóniából, előtte Görögországból - érkeznek. Legjobb tudomásom szerint egyik ország sem háborús övezet. A célpontjuk nem a biztonság, hanem a világ legfejlettebb szociális ellátórendszerei: Németország és Svédország. Önök pedig a saját unokáik sírját ássák. Üdvözlettel: Balango
hátakkor
2015. augusztus 10. 18:18
SorosSzol
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!