A „szakmaiság” átka

2015. június 06. 13:23

Az effajta, szakmai érvekre apelláló okfejtés itt is bizonyos politikai iskolák posztulátumainak megkérdőjelezhetetlenségét, a neoliberális politikai projekt téziseinek az objektivitás aurájával való álcázását szolgálja.

2015. június 06. 13:23
Ungár Péter
Ungár Péter
Élet és Irodalom

„Losoncz Miklósnak Áldás vagy átok? címmel jelent meg a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerség (TTIP) mellett érvelő írása (ÉS, 2015/21., máj. 22.). Ebben az egyezménytervezetről szóló vita depolitizálására, szakmai érvekkel való alátámasztására, illetve az egyezménytervezet politikai kritikájának elhagyására szólít fel. Az effajta, szakmai érvekre apelláló okfejtés itt is bizonyos politikai iskolák posztulátumainak megkérdőjelezhetetlenségét, a neoliberális politikai projekt téziseinek az objektivitás aurájával való álcázását szolgálja. Hiszen Losoncz Miklós a cikkében adottnak tartja azt, hogy a tőke szabadabb áramlása egy ország lakosságának többsége számára jólétet teremt, és hogy a magánbíróságok objektívebben ítélnek, mint a nemzeti bíróságok. Pedig ezek közül egyik sem szakmai, objektív igazság, hanem ezek a neoliberális ideológia alapjai. Így a vitából kizárni ezeket nem demokratikus.

Hasonlóképpen, a szakma, illetve a tudomány egyik fő alapvetésének a forráskritikát szokták tartani, ami ezen írásban elvétve jelenik meg, főleg, hogy az Európai Bizottság álláspontjait, illetve érveit sokszor kritika nélkül továbbítja a szerző az olvasóknak.

Először is, a példa, amelyet a szabályzatharmonizációra hoz, az autóipar biztonsági szabályzatait taglalja. Ez pontosan az a szabályozás, amelyet az Európai Bizottság is rendre felhoz példaként, hiszen itt az ő álláspontjuk szerint egyenértékű, de technikailag különböző szabályzatok vannak. Ugyanakkor számos olyan területet érintene a szabályozásharmonizáció, ahol nem technikai, hanem elvi különbségek vannak. Ebből a szempontból a legnagyobb különbség az élelmiszerbiztonsági szabályzatokban van, hiszen az EU-ban az elővigyázatosság elve az engedélyeztetési folyamat alapelve, az USA-ban nem. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy míg az EU-ban egy terméket csak akkor lehet piacra engedni, ha azt már biztonságosnak ítélték, az USA-ban fordítva van: csak akkor lehet egy terméket a piacról kivonni, ha az károsnak bizonyult. E két szabályozási elv között nem lehet harmonizálni, csak úgy, ha az USA elfogadja az EU elveit vagy az EU az USA-éit.  Összességében az érvelés, miszerint ezt kölcsönös elismeréssel ki lehet váltani, így tehát nem lesz szükség szabályozásharmonizációra, az élelmiszerbiztonság esetében lehetetlen, hiszen az amerikai termék, amely az ottani szabályozáson átment, nem engedhető be az európai piacra, csak ha az elővigyázatosság elve »megy a kukába«. Erre utalva Losoncz Miklós le is írja, hogy a kölcsönös elismerésnek csak akkor van értelme, ha nem különböznek a védettségi szintek. De ezek jelentősen különböznek, mind az élelmiszerbiztonság, mind a vegyszerek, mind a gyógyszeripar, mind a munkajogi és a természetvédelmi szabályok terén. Így ezeken a területeken a nem vámjellegű akadályok lebontása egyet jelent a demokratikus felhatalmazással meghozott, életkörülményeinket biztosító szabályok elleni támadással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2015. június 07. 12:27
Persze, hogy csukló!
írmag
2015. június 07. 12:26
Tán te is buzi e vagy. Inkább ssuklóból rázd ki magad!
ypszi
2015. június 06. 14:40
Szerintem mindez csak színjáték, már minden el van döntve. Ennek az egésznek (TTIP, és trsai.) része a bevándorlás is, a nemzeti válságok kirobbantása, az érdekellentétek látszata. Mindez csak színjáték. Nem ok nélkül van minden egyszerre, hiszen sürget az idő. A petrodollár már nem sokáig tartható, főleg a jüan tartalék valutává való megerősödése, az Ázsiai Befektetési Bank létjogosultsága, a különféle országok fizikai aranyainak hazaszállítása, ez mind-mind jele a dollárválságnak. Amerikának nyélbe kell ütnie a megkezdett kereskedelmi szerződéseket, hogy ne alakuljon ki anarchia a hazájában a dollár leértékelődéséből kifolyólag. Amerika és más nemzetek adósságai csak a dollár megsemmisülésével valósulhat meg. Az elitnek szüksége van kasztok kialakítására, hogy mindenki tudja hol a helye. Valljuk be az elit szerint a Földönnek elég a jelenlegi populáció 0,1 ezreléke, amit ilyen-olyan háborúcskákkal elég nehéz a várt szintre csökkenteni. Aki nem hiszi, hogy ennyire összetett minden, az olvassa el a http://deres.tv/20150211/coudenhove-kalergi-terv-lopakodo-nepirtas-europa-nepei-ellen cikkben leírtakat.
pemete jakab
2015. június 06. 13:46
TTIP: A világ újrafelosztása a politikai és gazdasági (és pénz) hatalom között.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!