Szerbia új utakon: a szélsőjobbról a centrumba

2015. május 18. 15:22

Az egykori kispárt ma Szerbia kormánypártja. Vucsics és Nikolics pálfordulása nemcsak otthon sikeres, hanem külföldön is: Szerbia ma már inkább partnere Brüsszelnek és Washingtonnak, mint Moszkvának.

2015. május 18. 15:22
Hóvári János
Messzelátó

Az Szerb Haladó Párt (SzHP) nagy utat tett meg 2008-tól napjainkig. Tomiszláv Nikolics jelenlegi elnök és Alekszandar Vucsics jelenlegi miniszterelnök ebben az évben több társukkal együtt kiléptek a Szerb Radikális Pártból, mert országuk jövőjét Vojiszláv Seselj pártvezérrel ellentétben, az EU-ban képzelték el és megszavazták az EU-val kötött Stabilizációs és Társulási Megállapodást. Az egykori kispárt, ma Szerbia kormánypártja. Vucsics és Nikolics pálfordulása nemcsak otthon sikeres, hanem külföldön is: Szerbia ma már inkább partnere Brüsszelnek és Washingtonnak, mint Moszkvának. A 2014 óta hivatalban lévő Vucsics kormányfőre hatalmas munka vár, hogyan lehet kihozni Szerbiát abból a veszedelmes stagnálásból, amelybe az ország az elmúlt két évtizedben jutott. A szerb kormányfő Joe Biden alelnök meghívására hamarosan Washingtonba utazik. (…)

Az SzHP 2008-ban szakadt ki a Szerb Radikális Pártból (SzRP), és csapta rá az ajtót Szerbia jelenlegi államfője és kormányfője a Hágában ítéletre váró Vojiszláv Seselj elhíresült pártvezérre. Megérte nekik, hogy ezt tették, de Szerbiának is. Az eltökélten és szélsőségesen nacionalista SzRP meggyöngült, az SzHP pedig megőrizve sajátos nemzeti elkötelezettségének hitelességét a gyakorlati kérdések felé fordult. A párt azzal kezdett el foglalkozni, hogy mit is kell tenni Szerbiában, hogy a regionális lemaradásnak véget lehessen vetni. Ez az EU-tagság igénylését jelenti és az oda vezető út elfogadását. A kezdetben káderhiányban szenvedő SzHP az elmúlt években maga mellé édesgette a szerb hivatali élet legértékesebb embereit: szakmai kérdésekben is felnőtt a kormányzáshoz.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bácskai Bicska
2015. május 19. 09:56
Bár minden tiszteletem Hóvári professzor-nagykövet úré, azért engedtessék megjegyezni, hogy az általa leírtak mintha kicsit fényesebbnek láttatnák a helyzetet a valóságosnál. Kétség kívül a Haladókkal való együttműködés nekünk, délvidéki magyaroknak mindez idáig jobbára az ésszerűség, a kölcsönös kompromisszumok mentén történt. Ha valaki ezt kevésnek találná, tekintsen vissza az ezt megelőző évek, évtizedek gyakorlatára, amikor az ilyen-olyan - magukat demokratikusnak hirdető, valójában velejéig soviniszta - nómenklatúrákkal kellett egyezkedni... Finoman szólva nem volt egyszerű dolog. Nem is állt valami jól az itteni magyarság szénája. (Ha épp nem hordták szét az éjszaka a boglyát, akkor csóvát dobott rá a többségi nemzet vezetése. Azt sem tudtuk, melyik a nagyobb tragédiánk.) Most valami mocorgás látszik, mintha más szelek fújnának. Mindazonáltal az óvatosság sosem árt. megtanultuk megfújni a hideg levest is. Ez a bácskai-bánáti ember megmaradásának záloga. Reménykedni mindig lehet. De ha magasabb szinten, makrogazdaságilag meg egyébként is biztató jelek mutatkoznának, a pórnép ebből keveset érez. Szerbia szegény. Keresi a helyét. A tövében ott a koszovói probléma, meg most már a macedón krízis is egyre nyomasztóbbnak tűnik. Én nem vagyok optimista. Hiába no. Itt élek.
kamasuka
2015. május 18. 21:57
Van ott még szélsőjobb. A hétvégén láthattuk egy idióta etnikai tisztogatását ... http://delhir.info/cimlap/kiemelt-hirek/40516-2015-05-17-12-05-57
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!