Budapest leggyorsabban fejlődő kerülete Józsefváros

2015. március 03. 09:19

Az ingatlanszakértők szerint egyre menőbb Józsefváros a fiatalok körében. A művészek, diákok már megtelepedtek itt, és most a fiatal középosztálybeliek számára vonzó szolgáltatások szaporodnak. Interjú.

2015. március 03. 09:19
Kocsis Máté
Kocsis Máté
Taxi Magazin

Az ingatlanok ára általában jelzi, hogy milyen állapotban van, mennyire divatos a környék. S a diákok olcsóbb lakhatási lehetőséget keresnek.

Olcsóbbak az ingatlanok, mint a szomszédos belvárosi kerületekben. Ez a történelemi háttérből adódik, hiszen az ’56-os forradalom epicentruma volt Józsefváros, amiért meg is kapta büntetését a kommunista rendszertől. Határmenti területekről költöztettek ide kevésbé urbanizált embereket, majd az állam megvonta a támogatást, a házakat, utcákat nem tartották karban. Megindult egy folyamat, mely magával hozta a szociális leszakadást, a bűnözést, a közbiztonság romlását. Mindez rányomta a bélyegét a kerület megítélésére, ezzel együtt az ingatlanárakra is. Ezen azonban szeretnénk változtatni.

Hogyan lehet ezen segíteni? Hiszen egy környék lakossága adva van, s a kerület középső részén élőknek nincsenek meg az anyagi lehetőségeik, hogy saját otthonaikat rendbe hozzák.

Szociális városrehabilitációban gondolkodunk, ezt valósítottuk meg a Magdolna negyedben is. Ennek során megújulnak az otthonok, szigeteljük a házakat, modernizáljuk a fűtési rendszereket, és a rendelkezésre álló összegek jelentős részét az itt élők életkörülményeinek javítására fordítjuk. Bűnmegelőzési programot – a bűnözés jelentősen csökkent az elmúlt években a kerületben – drogmegelőzési programokat, állásbörzék szervezését és képzési programokat is tartalmaz a projekt. A városrehabilitáció tehát a benne élők életminőségének javítását is jelenti. Ez nyilvánvalóan hosszú folyamat, de a Magdolna negyed bizonyítja, hogy van értelme a munkánknak. Az eredmények pedig már látszanak. Csökken a munkanélküliség, a szolgáltatóipar gyors ütemben fejlődik, egyre több bolt nyílik. Egy friss ingatlanpiaci elemzés például azt mutatja, hogy egyre felkapottabbak a belvárosi kerületek ingatlanjai, és a lakáskeresők körében Józsefváros is egyre népszerűbb. Az ingatlanszakértők szerint egyre menőbb Józsefváros a fiatalok körében. A művészek, diákok már megtelepedtek itt, és most a fiatal középosztálybeliek számára vonzó szolgáltatások szaporodnak; galériák, vendéglők, kávézók és szórakozóhelyek létesülnek. Mindemellett egyre több külföldi vesz lakást Budapest belvárosi régiójában, így Józsefvárosban is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VakzKommondor
2015. március 03. 16:34
mátéka, nem akarsz megborotválkozni?
Szúnyog
2015. március 03. 12:00
Budapest alapvető baja, hogy egy, de mégis 23. Ezek a kerületek viccesen úgy csinálnak, mintha lakóikban, vagy azok többségében élne valamilyen kerületi öntudat, s úgy csinálnak, mintha ők egy külön város lennének.
szintiboj
2015. március 03. 11:56
taximagazin.....
Wazze
2015. március 03. 11:39
" a fiatal középosztálybeliek számára vonzó szolgáltatások szaporodnak." Meg a cigók... Meg az olyan izraelita pondrók, mint te, te szardarab! Menj vissza a kibucba B+, mi a fasznak rontod itt a levegőt, zsidaj?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!